Sledujte nás

Tenis

Tenisovú scénu opúšťa ďalší výnimočný tenista

Minulý týždeň oficiálne ukončil svoju dlhoročnú tenisovú kariéru český matador Radek Štěpánek. Jeho kariéra je synonymom odvahy, vzdoru, bojovnosti a toho, že úspech často prichádza vtedy, kedy to najmenej očakávame.

Na veľkolepú rozlúčku do Pražskej O2 Arény prišli také osobnosti ako Novak Djokovič, Andre Agassi či Jaromír Jágr. Aj to je znakom toho, čo pre tento šport tento rodák z Karvinej znamenal a že jeho 21-ročná profesionálna kariéra bola ozaj fantastická. Že sa aj napriek skeptickým veštbám dostal na 8. miesto svetového rebríčka ATP. A že si splnil detský sen, a to dokonca dvakrát, keď vyhral rozhodujúci piaty zápas vo finále Davisovho pohára. Mnohým pripomínal počas súbojov v českých farbách nášho Dominika Hrbatého, ktorý hrával v Davisovom pohári lepšie a dokázal odovzdať na kurte ešte viac než počas normálnych turnajov. Ľuďom sa nezmazateľne vryl do pamäti práve jeho zápas vo finále Davisovho pohára v roku 2012, kde predviedol aj legendárnu „rybičku“ v rozhodujúcom zápase proti Španielom a kde prvýkrát Česko zdvihlo nad hlavu trofej pre celkového víťaza. Partii okolo tohto muža sa to podarilo aj o rok neskôr v srbskom Belehrade. Počas týchto dvoch rokov  dvakrát zodvihol nad hlavu spoločne s Indom Leandrom Paesom aj trofej pre grandslamového víťaza vo štvorhre.

Niekedy budil dojem búrliváka, ktorý sa občas na kurte či v rozhovoroch nevedel vpratať do kože. Súperov na dvorci dráždili jeho hlasné a emotívne prejavy radosti či poskakovanie po vyhranej výmene. Známa je jeho aféra z roku 2012, kedy ho po zápase obvinil srbský tenista Janko Tipsarevič z toho, že ho hrubo slovne urazil a namiesto podania ruky mu ponúkol len vystrčený prostredník. Mnohým zasa pripadalo extravagantné jeho tenisové oblečenie a bulvár si na ňom zgustol pre jeho vzťahy s tenistkami Martinou Hingisovou, Nicole Vaidišovou či Petrou Kvitovou. Nicole si nakoniec vzal a tá mu porodila v júli tohto roku dcéru Stellu.

V celej jeho kariére je pozoruhodný vývoj jeho osobnosti. Z búrliváka sa postupne v posledných rokoch stal vyrovnaný muž a tenista, k čomu zrejme dopomohli víťazstvá v Davisovom pohári či bronzová medaila z olympiády. Začal si užívať potlesk divákov po prehrách, ktoré kedysi tak bytostne nenávidel a ťažko znášal.

Včera napísal poslednú bodku svojej bohatej kariéry. Odchádza ako ctený veterán, ako manžel a otec. A v neposlednom rade ako úspešný športovec, ktorý zanechal v tenisovom svete nezmazateľnú stopu.

Autor: Dávid Jackanič

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Tenis