Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sám doma a šialený alebo 10 rád, ako prežiť karanténu

Ako prežiť karanténu a nezblázniť sa? Ifka vám na to ponúka ideálny návod.

Ako prežiť karanténu

Ako jedináčik z neúplnej rodiny som strávila veľkú časť svojho života sama. Tak som si povedala, že vám ukážem moje techniky prežitia (t.j. prevenciu šialenstva) počas nasledujúcich pár dní. 

1. Prevetrajte kontakty

Nie nadarmo sa hovorí, že človek je tvor spoločenský. Keď som ostala prvý víkend sama na internáte, mala som pocit, že sa zbláznim. To ešte neboli sociálne siete, dokonca som nemala ani notebook či internet v mobile (to vtedy nemal nikto). Jedinou záchranou bola telefónna linka. Určite aj vy máte v telefóne ľudí, ktorým ste sa dávno neozvali…

2. Prevetrajte dom

Toto, mimochodom, odporúčajú aj hygienici, ministri, tuším aj pán premiér. Pravidelné vetranie a upratovanie je jedným z najdôležitejších bodov prevencie. A nehovorte mi, že to zvládnete za minútu…!

3. Prevetrajte srdce

Možno to bude znieť ako prázdna fráza, ale chvíle osamote sú skvelým časom na utriedenie vlastných myšlienok. Či už si vezmete nejakú dobrú knihu, vrhnete sa na meditáciu alebo si len otvoríte album so starými fotkami… určite neoľutujete.

4. Prevetrajte hlavu

Pokiaľ ste v predpísanej izolácii, môžete si tak maximálne otvoriť okno. No pokiaľ ste zatiaľ zdraví, určite si nájdite čas na pobyt na čerstvom vzduchu. V tomto majú obrovskú výhodu ľudia žijúci v rodinných domoch (ako ja) – môžu si vybehnúť na dvor, prípadne sa vrhnúť na záhradku. Bytovkáči musia premýšľať viac, ale… vonku je už celkom pekne a odľahlých miest je dosť. NIE do kaviarne, NIE na miestne detské ihrisko. Do lesa. Alebo sa len pešo prejsť popri ceste k najbližšiemu mestu.

5. Podajte pomocnú ruku… ale len na diaľku

Je fajn urobiť si akčný plán. Máte v okolí seniorov, či už niekoho chorého? Všetkým nám prospeje, keď si v komplikovanej situácii pomôžeme. Dohodnite sa, kto pôjde na nákup, prípadne chorému susedovi niečo uvarte a nechajte to pred dverami. Rukou vám potrasie o dva týždne.

6. Spravte si denný rozvrh

Veľa ľudí „besnie“ doma len preto, lebo nevedia, čo majú robiť. Moja babka mi stále hovorila, že nudia sa len hlupáci. Pritom sa na každý deň dá vymyslieť toľko rôznych aktivít! Upečte si koláč, naplánujte si s deťmi čítanie knihy, nažeňte ich učiť sa, či sa rovno zahrajte na školu. Učitelia majú hrôzu z dvojtýždňového výpadku (ktorý môže byť ešte dlhší!), tak im to uľahčite.

7. Plánujte

Môj manžel si každú väčšiu investíciu (t.j. okrem jedla a nevyhnutného oblečenia) dobre premyslí. Sedenie doma je skvelou príležitosťou na plánovanie. My sa doma radi hráme na bytových architektov, premeriavame steny a premýšľame, ako by sme zostavili novú kuchynskú linku či prerobili kúpeľňu. A čo tak si rovno popresúvať nábytok v obývačke…?

8. Venujte sa zanedbaným koníčkom

Odkedy mám deti, hovorím, že sa teším na deň, keď vyrastú a ja si v pokoji poskladám nejaké veľké puzzle (aspoň 500 dielov). Možno aj vy máte niečo, čo ste vždy chceli skúsiť. Maľovať? Napísať báseň? Naučiť sa vyšívať? Spraviť deťom záhradný domček…?

9. Improvizujte

Mrzí vás, že zavreli vaše obľúbené fitko? Mali ste vo zvyku ísť do kostola a nemôžete? Alebo máte (podobne ako aj) počas najbližších dvoch týždňov narodeniny a z oslavy nebude nič? Pokojne: cvičiť sa dá aj doma (o tom nabudúce), bohoslužby budú v televízii, rozhlase i na internete a oslava sa dá posunúť. No to najdôležitejšie pravidlo je…

10. Nestrácajte optimizmus

Všetky epidémie skôr alebo neskôr skončia. Naši pradedovia zvládli mor (1710), choleru (1831) i španielsku chrípku (1918), zvládneme aj koronavírus. Medicína pokročila a priebeh (i počet obetí) záleží len od našej disciplíny. Takže: rešpektovať pokyny, rúšku na tvár a úsmev – hoci ten nebude vidno.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny