Sledujte nás

Ifkine fejtóny

JA, idol

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vaše správanie ovplyvňuje budúcnosť vašich detí?

JA, idol

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vaše správanie ovplyvňuje budúcnosť vašich detí?

Som tak trochu narcis. Vždy som chcela byť slávna, len som sa nevedela rozhodnúť, či herečka, speváčka alebo spisovateľka. Medzitým som strávila takmer 30 rokov účinkovaním v detskom spevokole, vychodila som umeleckú (i normálnu) školu, podarilo sa mi odrežírovať pár muzikálov, stala som sa matkou dvoch detí a… prišla som na to, že JA som idol.

Deti ma žerú. Hej, niekedy mi žerú nervy, ale v princípe ma žerú takú, aká som. Áno, JA som idol. Pre moje ratolesti.

Výchova nie je len o tom, aby ste synátora či dcérenku naučili rozprávať, chodiť na záchod a v šiestich rokoch ich poslali do školy. Dôležitou súčasťou je práve to, aké hodnoty deťom vštepíte. Iste, morálne zásady, názory na život, spoločnosť či politiku, náboženské presvedčenie…

…a čo si len málokto uvedomuje, aj názor na správny životný štýl.

Keď sa spätne pozriem do môjho detstva, spomínam si na mamkine zdravotné problémy súvisiace s nadváhou, i jej snahu schudnúť. Mala som desať rokov, keď sa u nás doma objavili prvé knihy o zdravej strave (tou úplne prvou bola Fit pre život od Harveya a Marilyn Diamondových, potom Delená strava). Mamka bola zároveň zásaditý odporca fyzického pohybu a vždy nahodila kyslú grimasu, keď som jej povedala, že idem cvičiť. Tento biochemický paradox ma priviedol na vlastnú nekončiacu cestu za zdravím.

Teraz som JA idol pre moje deti. A vidím, že sa chytajú. Včera som šla do nášho domáceho fitka na polhodinku cvičenia. Dcérka ma po desiatich minútach cvičenia vypoklonkovala zo stacionárneho bicykla (a čo na tom, že zo sedadla nedočiahne na pedále) a synátor pozorne preskúmal našu multifunknčú lavičku a obzeral sa v zrkadle ako môj manžel po cvičení.

JA idol beriem svoje deti von, kde beháme. Vymýšľam im prekážkové dráhy a aj sama sa s nimi naháňam (preto som JA idol aj pre ďalších špuntov z obce). V lete (alebo aspoň keď neprší a nemrzne) hrávame bedminton a futbal, s dievčatami trénujeme gymnastiku.

JA idol sa snažím deckám variť zdravo a pri každej príležitosti vysvetľujem, ktoré veci sú zdravé a ktoré nie. Keď sme juniorovi nahodili diétu, jeho staršia sestra začala okamžite riešiť, prečo musíme papať zdravé veci. U nás to je proste tak.

JA idol viem, že až na decká príde puberta, začnú spochybňovať všetky moje slová a náš dnešný telocvik im bude pripadať maximálne trápny. No viem aj to, že až toto obdobie pominie, budú môcť skonštatovať, že mama mala pravdu…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny