Sledujte nás

Ifkine fejtóny

GAPS diéta, časť prvá

Podľa GAPS je veľká škála chorôb úzko závislá od stavu vášho čreva. A práve tejto problematike je venovaný náš nový špeciál.

GASP, časť prvá
Foto: Helena Lopes on Unsplash

Moji milí priatelia BROsporťáci! Už ste si možno zvykli, že vám čas od času ponúknem dlhší špeciál venovaný nejakej téme. Práve dnes začínam ďalší – a verím, že niekomu z vás pomôže podobne ako mne…

Časť prvá: hlava vs. črevo

Nejaký klasik, tuším slávny televízny Dr. House, raz vyhlásil, že tráviace ťažkosti nie sú spôsobené tým, čo žerieme, ale tým, čo žerie nás. A áno, musím mu dať za pravdu. Stres je častou príčinou mnohých chorôb. Nedávno som však natrafila na teóriu, podľa ktorej to funguje aj obrátene – a práve stav vašich čriev môže byť spúšťačom mnohých chorôb. Psychických chorôb.

Pred časom sa mi dostala do ruky kniha doktorky Natashy Campbell-McBride, uznávanej neurologičky a expertky na výživu. Jej titulok mi spočiatku nič nehovoril. GAPS.

Práca doktorky Campbell-McBride vychádza z desaťročí výskumov vzťahu stravy a zdravia. (a nie, NIE JE to jedna z milióna ďalších samozvaných expertov, opiera sa o skutočné medicínske výskumy!) GAPS je skratka diagnózy „gut and psychology syndrome,“ čo možno preložiť ako „syndróm črevo-psychika.“

Pokiaľ si pamätáte staršiu reklamu na istý predražený probiotický jogurt, stálo tam, že väčšina nášho imunitného systému sídli v čreve. A ak si pamätáte aj hodiny biológie zo základnej školy, je to práve imunitný systém, ktorý je zodpovedný za to, či sme alebo nie sme zdraví. Jasné ako facka, však?

Presne v tomto bode však nastáva problém. Jeden starý vtip hovorí, že medicína dnes tak pokročila, že každému nájdu nejakú diagnózu. Iste, na jednej strane to je pravda: vďaka liekom sa dnes môžu dožiť vyššieho veku aj ľudia s chronickými ťažkosťami, ktorí by pred sto rokmi nemali šancu. Lenže – a to JE hlavný problém – v populácii nám pribúda počet ľudí, ktorí trpia na choroby, aké boli v minulosti neznáme. A nehovorím len o rakovine, ktorou trpí kamoš z vysokej školy či spolužiakova malá dcérka (a možno aj vaša sestra, sused, kolegyňa či strýko…) Drasticky nám pribúda počet alergikov, ľudí s kožnými chorobami a… aj počet detí, ktoré trpia pestrou škálou vývinových porúch, od hyperaktivity cez poruchy učenia po autizmus.

Práve tá posledná spomínaná diagnóza bola mojou vstupenkou do sveta GAPS, pretože môj milovaný „autíček“ mi ešte stále nepovedal, že ma ľúbi, a to už má štyri roky.

Podľa teórie GAPS je totiž aj táto „moderná“ škála chorôb úzko závislá od stavu vášho čreva. Je preto dôležité zistiť, kde sa stala chyba…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny