Sledujte nás

Bojové športy

UFC 257: Návrat kráľa alebo pijaka?

Nový rok odštartuje v UFC sériou troch turnajov a v tom najväčšom sa proti sebe opäť postavia Dustin Poirier a Conor McGregor.

Máme tu nový rok a UFC si pre nás v januári prichystalo tri turnaje na bojovom ostrove v Abú Dhabí. Najväčší sa s názvom UFC 257 odohrá v noci z 23. na 24. januára.

Skvelou správou je, že diváci už budú mať na tento turnaj obmedzený prístup a tak turnaj už bude mať aj dobrú atmosféru. Čaká nás veľa skvelých zápasov, ale jeden z nich je ozaj špeciálny.

Dustin Poirier vs. Conor McGregor 2

Conor McGregor sa zas raz rozhodol vrátiť zo športového dôchodku. A tentokrát ho čaká ozaj kvalitný súper. Minulý rok v januári sa postavil proti Donaldovi Cerronemu, ktorý, so všetkou úctou, nebol na Conorovom leveli a tie najlepšie roky mal za sebou. Zápas sa skončil výhrou McGregora na KO v prvom kole. Dustin Poirier je však iná liga než Cerrone. Je na vrchole svojej formy a v ľahkej váhe porazil veľké mená. Pre McGregora teda nemohli vybrať lepšiu výzvu. Víťaz tohto zápasu dostane titulový zápas v ľahkej váhe, keďže Khabib Nurmagomedov ukončil kariéru a titulu sa vzdal.

Títo dvaja borci sa proti sebe postavili už v roku 2014, v tej dobe ešte v perovej váhe (do 66kg). Vtedy bol McGregor jasne lepším bojovníkom a svojimi schopnosťami boja v postoji Dustina knokautoval do 2 minút. Šesť rokov a zopár mesiacov je však dlhá doba, počas ktorej sa bojové štýly oboch zápasníkov ďalej vyvinuli. Čo je teraz inak?

Prvý súboj Poirier vs. McGregor v 2014

Okrem skúsenosti, obidvaja zreteľne nabrali svalovú hmotu a budú zápasiť v kategórii do 70kg. Deň pred zápasom teda musia navážiť 70kg. Váha Dustina počas normálneho režimu dosahuje pokojne aj 85kg, pri Conorovi to bude asi trochu menej. Je však pravda, že v poslednej dobe viditeľne nabral svalovú hmotu, takže to číslo sa tiež bude blížiť k 85kg. Obidvaja budú značne na zápas zhadzovať, nebude to však problém, obidvaja to robili už veľakrát. V deň zápasu budú obidvaja vážiť okolo 80kg, vo váhe veľký rozdiel nebude. Čo ešte ale bude iné, je fakt, že Dustin v tej dobe nastupoval na zápas proti vychádzajúcej hviezde. V sobotu bude ale už nastupovať proti najpopulárnejšej hviezde MMA v histórii, čo je veľký rozdiel, pokiaľ ide o mentálnu stránku veci.

Pre tento zápas je favoritom určite Conor McGregor. A určite oprávnene, pokiaľ Dustin nezmení svoj štýl boja, proti Conorovi neuspeje. V poslednom zápase proti Danovi Hookerovi sa Dustin púšťal do šialených výmen úderov a často sa lepil chrbtom na klietku. Zápas vtedy síce na body vyhral, dominovať začal ale až od tretieho kola. Conora však nemôže nechať vymlátiť sa ako Hookera v prvom a druhom kole a tak začať.

Conor je najsilnejší práve v prvých dvoch kolách zápasu a potom to ide s jeho silou a nebezpečím dole. Aby Dustin uspel, musí Conorovi zápas znepríjemniť. Kľúčové bude, aby Conora natlačil na klietku, klinčoval a pokúsil sa ho stiahnuť na zem, kde by mal mať výhodu. Napriek tomu, že Dustin je skvelý striker, taký dobrý striker ako Conor asi nebude. Môže byť však lepší wrestler a grappler, čo by mu v tomto zápase mohlo pomôcť. Je jasné, že nikto nedokáže kontrolovať zápas pri klietke a na zemi tak ako Khabib, ktorý práve takto zničil Conora aj Dustina, ale aspoň oslabiť Conora by týmto spôsobom mohol. Conor má ale veľmi kvalitnú obranu proti strhom, takže nepôjde o ľahkú úlohu.

Všetky zápasy, ktoré Conor vyhral na KO/TKO (19 z 22), vyhral v prvom alebo druhom kole. Dustin má preto, ako už bolo spomenuté, dosť veľké šance v treťom, štvrtom a piatom kole, aby tento zápas ukoristil pre seba. Dôležité takisto je, aby sa Poirier stále točil do pravej strany (preč od Conorovej ľavačky) a nezabúdal na obranu. V zápase proti Hookerovi ju totiž podcenil. Je jasné, že sa od zápasu s Conorom výrazne ako bojovník zlepšil a do tohto zápasu nejde bez šancí. Obávam sa však, že bude chcieť s Conorom zápasiť v postoji, čo môže byť veľmi riskantné. Stále však platí, že je to skvelý striker a možno sa od posledného zápasu zlepšil, takže zápas je otvorený.

A čo Conor? Čo bude kľúčové pre jeho výhru? Jeho gameplan bude pozostávať z vysokého tlaku a útokov z diaľky. Raz už takto Dustina porazil, takže si na to bude veriť aj tentokrát. Jeho precíznosť a schopnosť trafiť cieľ je obdivuhodná. Útokmi nebude mrhať a ako zvyčajne, zameria sa na boxerskú presnosť, ktorú sem tam doplní kopom. Počká si na čo i najmenšiu Dustinovu chybu a začne triafať. Týmto spôsobom by starý McGregor zvíťazil. Je ale otázne, v akej forme nastúpi.

Za posledné 3 roky mal len 2 zápasy, kedy ho v roku 2018 ušikanoval na zemi do vzdania Khabib Nurmagomedov a na začiatku roku 2020 proti Donaldovi Cerronemu, ktorý, ako sme už spomínali, vyhral na KO za 40 sekúnd. Vraví sa, že je Conor momentálne vo skvelej forme, ale to čo sa vraví a to čo je realita sa môže odlišovať. Mal problém s alkoholom, čo ako profesionálny fighter mať nemôže. Vyzerá to ale naozaj tak, že sa po svojich rôznych excesoch skonsolidoval, začal tvrdo makať a má ambíciu ešte niečo v MMA dosiahnuť. Ak nastúpi vo svojej starej forme, mala by jeho ľavačka úradovať a tento zápas rozhodnúť. Ak nie, tak má problém.

Môj tip je výhra McGregora v druhom kole na KO/TKO. Kurz na tento scenár sa pohybuje okolo 5. Kurz na výhru McGregora na KO je okolo 1,60. Pre tých, ktorí veria Dustinovi odporúčam výhru na body s kurzom približne 6,50.

Čo sa týka ostatných zápasov na tejto karte, odporúčam v zápase Azaitar – Frevolapodať na Azaitara pri kurze 1,60. Myslím si takisto, že uzbecko-český talent Makhmud Muradov porazí Andrewa Sancheza pri kurze 1,55. Pre odvážnejších odporúčam v zápase Haqparast-Tsarukyan streliť na Haqparasta pri kurze 2,74.

Celú hlavnú kartu turnaja UFC 257 si môžete pozrieť naživo na kanáli PREMIER SPORT. Prenos začína v nedeľu 24. januára krátko po polnoci nášho času.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Bojové športy