Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Nádych, výdych, časť druhá

I keď sú považované za ochranné pomôcky, rúška a respirátory rozvírili diskusiu nielen kvôli svojej účinnosti, no aj kvôli bezpečnosti.

Nádych, výdych FFP2, časť druhá

Vráťme sa k môjmu testu vplyvu respirátora na hladinu kyslíka v krvi.

Pripomínam výsledky:

TestSaturácia predSaturácia počas (min)Pulz predPulz počas (max)
Tanečné kardio989575140
Bicykel a činky989676144
Rozprávanie98976885

I keď sú považované za ochranné pomôcky, rúška a respirátory poriadne rozvírili diskusiu – nie len kvôli svojej účinnosti, no najmä kvôli bezpečnosti (a teoretickom riziku zadusenia sa v nich).

Prúser je, že mnoho ľudí s respirátormi denne pracuje. Už roky. A nevadia im. Totiž, keď ste maliar, stavbár či inštalatér, je takmer isté, že máte počas práce prekryté dýchacie cesty. Poznám to osobne. Je tomu už 15 rokov, no jedno leto som strávila v USA, kde som montovala masážne vane. (dám foto, ak neveríte) Súčasťou mojej práce bolo lepenie rozvodov vody. Čiže rozpúšťadlo a lepidlo. Smradľavé, potenciálne toxické. Po pár sekundách z neho rozbolela hlava. Takže jediná možnosť bolo použitie ochrannej pomôcky. Už sa presne nepamätám, aký certifikát mal ten môj náhubok, no dokázala som v ňom úplne v pohode pracovať celé hodiny. Iste, počas obedňajšej prestávky som si ho dávala dole, aj keď som sa potrebovala napiť, ALE nikdy som ho nedávala dole s odôvodnením, že sa pod ním nedá dýchať!

Tak ako je možné, že niektorí ľudia majú pocit, že sa v ňom zadusia?

Pokiaľ ide o známe video profesora Krčméryho, nuž, je to už predsa pán v rokoch, aj jeho BMI je vyššie, ako by sa patrilo na zdravého jedinca. Poznám veľa ľudí s nadváhou a nejeden z nich sa zadýcha pri obyčajnom rozhovore (aj bez prekrytia nosa a úst). Keďže aj ja, čo som zdravý jedinec, konštatujem, že pod respirátorom sa oveľa ťažšie dýcha, chápem, že niekto obéznejší má problém s dychom. Osobne si nemyslím, že mu v danej chvíli klesla saturácia na nebezpečné hodnoty, len sa mu ťažšie dýchalo, preto hovoril pomaly a trocha fučal.

Pani poslankyňa Tabák predviedla parádne teátro. Čo je horšie, keďže ide o mladú ženu, športovkyňu a ešte aj predstaviteľku koaličnej strany, takéto teátro poriadne podrýva morálku obyčajných ľudí (a tým nemyslím vládnu stranu), ktorí musia v práci nosiť respirátor 8-10 hodín denne. Pravda, na videu mala obyčajné rúško. A paradoxne, keďže rúška nedržia tvar ako respirátor, pri rozprávaní môžu „vliezť do pusy“ a značne znepríjemniť život. Opäť si však nemyslím, že mala nízku hladinu kyslíka kvôli rúšku. Vo vydýchaných priestoroch a pri dlhšom státí sa aj mne stáva, že sa mi zakrúti hlava a musím si sadnúť (a to sa bavíme o časoch pred koronou, keďže teraz nikam nechodím!). Bohužiaľ, videozáznam ostal a pre antirúškarov je skvelým dôkazovým materiálom (a zároveň aj skvelou kritikou samotnej pani poslankyne).

No ale čo video anonymnej ženy, ktorá po minúte rozprávania nestačí s dychom a jej hladina kyslíka v krvi klesá na 86%? Hm, tu sa dostávame k hlavnému problému. A tým je spôsob, akým naše telo hospodári s kyslíkom…

(pokračovanie nabudúce)

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny