Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Nádych, výdych, časť štvrtá

Sériou testov na vlastnej osobe som preukázala, že nosenie respirátora nemôže zdravej osobe spôsobiť nedokysličenie.

FFP2 respirátor
Foto: Unsplash / Dimitri Karastelev

Sériou testov na vlastnej osobe som preukázala, že nosenie respirátora nemôže zdravej osobe spôsobiť nedokysličenie. Iste, nie je práve pohodlný a príjemný, najmä ak je vonku horúco. No pokiaľ vás neskláti k zemi nízky tlak, smrad vo vydýchanom priestore alebo stres, najväčším rizikom je kontaktná dermatitída (ľudsky povedané, že sa vám zaparí pokožka, prípadne sa pod respirátorom vyhádžete).

Náš policajný zbor má heslo Pomáhať a chrániť. Majú ho aj respirátory?

Teda, pokiaľ nenatrafíte na teóriu, že respirátor vás môže zabiť, pretože funguje ako Petriho miska.

Môj švagor mi včera ukázal štúdiu z roku 2008, ktorá sa zaoberala tzv. španielskou chrípkou. Partia vedcov sa rozhodla preskúmať zachované vzorky pľúcneho tkaniva a zrevidovať pitevné správy niekoľko tisíc obetí tejto pandémie. Objavili zaujímavú vec: drvivá väčšina obetí nezomrela na vírusovú infekciu, ale na sekundárny bakteriálny zápal pľúc! A ako sa ukazuje v súčasnosti, aj u mnohých obetí covidu sa po prvotnej vírusovej infekcii rozvinul bakteriálny zápal pľúc, ktorý ich dostal pod zem.

Samozrejme, natíska sa otázka: odkiaľ sa do pľúc dostali tieto baktérie?

Každý antirúškar sa v tomto bode víťazoslávne usmeje: no predsa z rúšok! Vo vlhkom a teplom prostredí sa baktérie množia jedna radosť!

Iste, množia sa.

Lenže – tu sa dostávame k zásadnej veci. Každý rozumný človek vie, že mať to isté rúško či respirátor na nose niekoľko dní po sebe je čistý nezmysel. Bohužiaľ, mnoho ľudí na to nedbá. No pokiaľ si po dvoch hodinách nakupovania šupnete rúško do vriacej vody, máte po Petriho miske. Baktérie potrebujú určitý čas, aby začali rásť. A samozrejme, ak si respirátor (aspoň tie opakovane použiteľné) prestriekate dezinfekčným prostriedkom, tiež na ňom neostane veľa života.

Tak ako sa tí chudáci nakazili?

Jemináčky, ľudia, pozrite si legendárny francúzsky animák Bol raz jeden život. Baktérie sú všade okolo nás. Zdravý organizmus ich dokáže rýchlo zlikvidovať. Vedci v spomínanej štúdii prišli s hypotézou, že primárna vírusová infekcia zničila ochrannú vrstvu v dýchacích cestách, ktoré sa potom stali ideálnou Petriho miskou pre baktérie. Nie rúška, pľúca samotné.

Už ako malá som počula, že ak niekto starší „zaľahne,“ može sa u neho vyvinúť zápal pľúc. Teraz mi to všetko dáva zmysel. Fyzická nečinnosť takisto oslabuje imunitný systém.

Na záver už len pár poznámok

Po prvé – samotný pobyt v oblasti s nižšou hladinou kyslíka dokáže zdravý organizmus prekonať bez problémov. Ľudia žijú aj vo vyšších nadmorských výškach a zvládajú to. Dokonca aj mnoho športovcov chodí trénovať do hôr, aby si zlepšili výkonnosť.

Po druhé – neporovnávajme sa. Ak sa nejaká budúca mamička sťažuje, že sa jej zle dýcha, verím jej. Ak sa iná budúca mamička vyjadrí, že jej respirátor nevadí, tiež jej verím.

Po tretie – respirátor nie je 100% záruka, že sa nenakazíte, len znižuje riziko. Silná imunita a pozitívne myslenie je často účinnejšie ako respirátor.

A na koniec – úprimne, aj tak si myslím, že nosiť rúško či respirátor na ľudoprázdnej ulici je čistý nonsens.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny