Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Nádych, výdych, časť tretia

V pokračovaní nášho miniseriálu sa trochu pozrieme na to, ako funguje ľudské telo a jeho hospodárenie s kyslíkom.

Nádych, výdych - respirátor FFP2

Pozrime sa trocha na to, ako funguje ľudské telo a jeho hospodárenie s kyslíkom.

Prečo majú niektorí ľudia pocit, že sa pod respirátorom zadusia?

Keď som bola malá, bola som  – podobne ako väčšina ľudí – presvedčená, že ľudské dýchanie je jednoduchá matematika. Vdychujeme kyslík a vydychujeme oxid uhličitý. Aké veľké bolo moje prekvapenie, keď som na druhom stupni zistila, že hlavnou zložkou našej zemskej atmosféry je dusík. A kyslíku je v ňom sotva 21%.

Ďalšia vec, ktorá nedávala zmysel, boli názorné lekcie CPR (kardio-pulmonárna resuscitácia, občianskym menom oživovanie): prečo mám do človeka v bezvedomí dýchať vydýchaný vzduch?

Tieto zdanlivé nelogizmy majú veľmi jednoduché vysvetlenie.

Totiž, pľúca zdravého človeka sú stavané na to, aby dostali z minima maximum. Celé ľudské telo je neskutočne vymakaná mašina, ktorej hlavnou úlohou je udržať sa nažive, ideálne pri zachovaní optimálnych životných funkcií. Takže aj pri pobyte v prostredí s relatívne nižšou hladinou kyslíka sa telo snaží pri každom nádychu nabrať čo najviac kyslíka, aby udržalo saturáciu (t.j. okysličenie krvi) na čo najvyšších číslach.

Na dôkaz tejto hypotézy som urobila ešte jeden crash-test. Skúsila som zadržať dych, čo to urobí s hladinou kyslíka.

Vydržala som minútu, potom som sa už zúfalo potrebovala nadýchnuť. No saturácia bola po celý čas na bezpečnej hodnote 98%. Zvláštnosťou bolo, ako sa začal správať môj pulz. Keďže som sedela a snažila sa byť „energeticky úsporná,“ držal sa na hodnote 52 úderov za minútu. Ku koncu, keď som už potrebovala nádych, sa začal pomerne rýchlo zvyšovať. Telo zúfalo zháňalo kyslík, aby nejako dorovnalo moju nečinnosť. Je zaujímavé, že švagrov pulz sa pri identickom teste okamžite rozbehol k závratným výšinám – a to sa bavíme o chlapovi pred tridsiatkou, ktorý aktívne športuje!

Na internete sa objavilo video, na ktorom si anonymná žena dá respirátor a po minúte obyčajného rozprávania jej nebezpečne klesne hladina kyslíka v krvi. Skúšala som podobný test, no nič sa mi nestalo. Ako je to možné?

Nuž, nepochybujem o pravosti daného videa, nie je nijako zostrihané ani upravené. Lenže – a to je dôležité – neviem, v akom zdravotnom stave bola pani z videa. Stále sa bavíme o zdravých ľuďoch. Sú určité diagnózy, pri ktorých telo nedokáže efektívne spracovať kyslík. Výsledkom naozaj môže byť znížená hodnota kyslíka v krvi.

Bohužiaľ, čím ďalej tým častejšie sa stretávam s virtuálnymi „prestrelkami,“ najmä medzi budúcimi mamičkami, ktoré riešia, či dýchanie cez rúško či respirátor nemôže mať zlý vplyv na dieťatko. V tejto súvislosti si spomínam na moju vlastnú skúsenosť. Rodila som dávno pred koronou. Keď som už ležala na sále, napojená na prístroje snímajúce zdravotný stav mojej dcérky, začula som pípanie. Evičkine srdiečko nebezpečne spomaľovalo. Dobehla ku mne pôrodná asistentka a povedala mi, aby som skúsila dýchať viac zhlboka, lebo dieťatko potrebuje kyslík. Nevládala som, každý nádych ma bolel, ako som sa snažila dostať do pľúc viac vzduchu. Popravde, neviem si predstaviť, aké by muselo byť nepríjemné byť v tejto situácii ešte v rúšku…

…a moja sesternica, ktorá rodila uprostred korony, povedala, že to rúško zas nebol až taký problém. A viete čo? Verím jej. Môj druhý pôrod bol jednoduchší a myslím, že by som ho zvládla aj v rúšku.

Každý z nás je iný.  Ak sa cítite zle, vydýchajte sa. Alebo si kúpte oximeter a sledujte sa. Zdravému človeku používanie respirátora neublíži. Či…?

(pokračovanie nabudúce)

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny