Sledujte nás

Futbal

Údajný rasizmus za 10 zápasov, fyzické napadnutie so stopkou na tri

UEFA rozhodla o treste pre „zošívaného“ Ondřeja Kúdelu. Aký precedens však týmto rozhodnutím nastavila?

Šarvátka Kamaru a Kúdelu
Foto: SITA/Andrew Milligan/PA via AP

UEFA rozhodla o treste pre „zošívaného“ Ondřeja Kúdelu. Poďme si to najprv zrekapitulovať, aby sa do deja dostali aj prípadní nezainteresovaní čitatelia v danej problematike.

Hráč pražskej Slávie dostal za údajnú rasistickú nadávku smerovanú Glenovi Kamarovi trest na 10 zápasov. Vrátane zápasov na európskom šampionáte, na ktorom si tým pádom nezahrá. 

Kamara, ktorý sa následne revanšoval v útrobách štadiónu a fyzicky napadol Kúdelu, dostal dištanc na 3 zápasy. 

Kemar Roofe vyfasoval za zákrok na brankára Slávie Ondřeja Kolářa dištanc na 4 zápasy. 

Ešte by som rád podotkol, že pri fyzickom napadnutí boli svedkovia. Priamy dôkaz pri tom, že sa rasistický počin stal, zatiaľ k dispozícii zrejme nemáme. Náhradný brankár Slávie posielal bezprostredne po zápase svojmu známemu hlasovú správu, kde spomenul, že Kúdela použil inkriminovaný rasistický výraz. Nakoľko to je dôkaz priamy a dôveryhodný, to neviem. Posúďte sami. A poďme na to.

Faul namiesto rečí? 

Prvá otázka, ktorá sa mi natíska – aký precedens nastavila UEFA týmto rozhodnutím? Emócie k futbalu patria a častokrát sa stane, že má hráč chuť protihráčovi niečo spraviť. Doteraz sa to dialo poväčšine na verbálnej rovine, teda – vynadal si tomu druhému. On ti povedal niečo na oplátku a dobre, ideme ďalej. Stále sme obaja živí a zdraví. A niečo sme si medzi sebou porapotali. 

Koľko hráčov si teraz povie, že ak sa bude chcieť protihráčovi pomstiť, alebo ho nejakým spôsobom rozhodiť, tak nepoužije slová, ale radšej nešetrný zákrok? Bude lepšie radšej vidieť v každom zápase zákrok ako vyššie vo videu na brankára Slávie? Z kategórie „Na kriminál“? Lebo veď, radšej 4 zápasy ako 10, nie? 

Prezumpcia neviny

Ďalšou vecou je prezumpcia neviny, ktorú od začiatku nikto nerešpektuje. Ak neveríte, opýtajte sa golfistu z Madridu a komentátora nemenovanej anglickej televízie Sky Sports. Na ostrovoch Kúdelu odsúdili už pred tým, ako ho dnes odsúdila UEFA. Bez dôkazov. Len tak, na základe pocitov a vyjadrení zúčastnených. Hm, toto mi príde divné a hlavne nefér. Ak český hráč naozaj použil rasistický výraz, okej, nezastávam sa ho. Ale na to sú predsa potrebné dôkazy. Čo ak to Kúdela naozaj nepovedal? Čo ak mu naozaj iba vynadal bez rasistického podtónu? 
V tomto smere sa ešte môžeme tešiť na odôvodnenie od UEFA, na základe čoho rozhodla tak, ako rozhodla. Toto stanovisko zatiaľ neposkytli. A ďalšou dôležitou vecou je aj to, že Kúdela s právnikom sa ešte môžu odvolať na športový arbitrážny súd. 

Na EURO môže Kúdela pravdepodobne zabudnúť

Určite by išlo o vrchol kariéry pre českého športovca. Celý život zasvätil futbalu a toto mohol byť pomyselný piedestál. 

10 zápasov. Prvý si odstál proti Arsenalu. Ak by sa Slávia dostala do finále Európskej ligy, pred začiatkom šampionátu by mal za sebou 5 zápasov z trestu. Za českú reprezentáciu by si tým pádom zahral jedine, ak by sa prebojovali do semifinále. A aj to je veľmi otázne, či by ho v takom prípade čakala pozícia v tíme. Takže dá sa konštatovať, že s neúčasťou na EURO sa musí pomaly, ale isto, zmieriť. 

Nabudúce postačuje, ak si akýkoľvek hráč inej pleti vymyslí, že mu protivník pošepkal niečo rasistické. A nepotrebujeme dôkazy. Postačuje nám slovo „poškodeného hráča“. Naozaj?

Menšie zamyslenie k téme, ku ktorej sa vynára veľa ďalších otázok. Určite sa oplatí sledovať, ako sa daná situácia vyvinie. 

P.S. pre Kúdelu: Nabudúce mu daj radšej päsťou. Hlavne, ak bude inej farby pleti (toto z celej situácie bohužiaľ vyplýva).

P.S. 2: To, čomu malo pokľaknutie na jedno koleno pred zápasom pomôcť, nepomohlo. Iba to zhoršilo situáciu a zvýšilo napätie.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stávka bez rizika za 50 € vo Fortune na prezidentské voľby 2024 - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal