Sledujte nás

F1

Dočká sa Ferrari konečne pódia?

Deň, na ktorý fanúšikovia Scuderie Ferrari čakali od začiatku sezóny je tu. Leclerc je na pole position a štartuje Veľká cena Monaka.

F1 Veľká cena Monaka
Foto: SITA/AP Photo/Luca Bruno

Deň, na ktorý fanúšikovia Scuderie Ferrari čakali od začiatku sezóny je tu. Leclerc je na pole position, jeho tímový kolega Sainz odštartuje z druhého radu na pozíci číslo 4.

Charles Leclerc v Q3, pár minút pred koncom, narazil do bariéry a výdatne rozbil svoj monopost. To znamenalo jediné, červené vlajky, a teda kvalifikácia sa ukončila s časmi, ktoré boli do tej doby namerané. To samozrejme frustrovalo viacerých jazdcov. Vo vysielačkach o tom dali nahlas vedieť Sainz a Verstappen. 

Avšak, také sú pravidlá. Hneď sa vynorili špekulácie, či to Leclerc nespravil úmyslene. Ten, ale všetky tieto reči poprel s tým, že ak by to chcel spraviť umýselne, určite by nerozbil monopost tak, aby riskoval aj poškodenie prevodovky. Ak by museli mechanici na jeho monoposte meniť prevodovku, stratí na štarte päť pozícii. Všetci fanúšikovia červených sa aktuálne modlia a dúfajú, že oprava monopostu sa zaobíde bez zákrokov, ktoré by domácemu Monačanovi zobrali pole postition. 

Na druhom mieste skončil Max Verstappen, na treťom Valtteri Bottas. Pýtate sa, kde je Hamilton? Až na siedmom mieste. Čierne šípy Mercedesov nepatrili počas tréningov a kvalifikácie k tým najrýchlejším, čo sa často nevidí. Avšak, aj tým je špecifické Monako. Navyše, ak vezmeme do úvahy, že na mestskej trati veľa predbiehacích manévrov neuvidíme, je dosť možné, že Verstappen sa po dnešných pretekoch ocitne na čele celkového poradia. Avšak, to ešte predbiehame.

Okrem Hamiltona sa nedarilo ani Mickovi Schumacherovi, ktorý bol v poslednom tréningu na sľubnom štrnástom mieste. Následne však rozbil monopost a mechanici ho do kvalifkácie nestihli opraviť. Takže sa v nej mladý Nemec nepredstavil a štartovať bude posledný. Celému tímu sa ospravedlnil a navyše sa ešte snažil mechanikom pri oprave aj pomôcť. Aj keď sám priznal, že v tom má ešte veľké medzery a nie je si istý, či skôr nezavadzal, ako pomáhal. Ku cti mu slúži minimálne jeho pokora a snaha. Haas bude oprava stáť cca pol milióna eur, čo v sezóne, v ktorej chcete len šetriť a investovať do ďalšej, určtie nie je vítanou záležitosťou. Mazepin teda prvýkrát odštartuje nie na poslednom, ale na predposlednom mieste. Dokáže sa ale prvýkrát umiestniť pred svojim tímovým kolegom?

Slávne Monako

Najvyhľadávanejšie preteky, ktoré navštevuje smotánka a celebrity z celého sveta. Tento rok to bude bohužiaľ kvôli pandémii a opatreniam poslabšie, avšak aj tak sa je určite na čo tešiť. Pristavené honosné jachty, kde zbohatlíci míňajú tak, že si to bežný Slováčisko vie len ťažko predstaviť. Už len fakt, že na to, aby si si mohol pristaviť jachtu čakáš v poradí niekoľko rokov a poriadne si za to čakanie aj zaplatíš, vraví za veľa.

Trať je vstavaná do ulíc Monte Carla a mimo závodu sa využíva ako normálna cesta pre miestných rezidentov. Domáci víkendovú Veľkú cenu neznášajú. Svoje nehnuteľnosti teda ponúkajú na krátky prenájom a odcházajú niekam na dovolenky, alebo proste niekam inam. 

Stratený diamant 

V roku 2004 sa v Monaku konali preteky F1 a do monopostov Marka Webbera a Christiana Kleina, jazdiacích za Jaguar bol zasadený diamant. Jeden v hodnote cca 300 000 €. O čo išlo. Práve sa natočil film Dannyho dvanástka. Chlapci ako George Clooney, Brad Pitt and Matt Damon boli taktiež prítmoní v Monaku, kde promovali tento film. Diamanty v monopostoch mali slúžiť taktiež ako pí ár pre tento film. Čo ale čert nechcel, Klein si to hneď v úvode pretekov namieril do bariér a rozbil prednú časť svojho monopostu. Úlomky odleteli na cca 200 metrov naokolo. 

Monopost po havárii previezli do boxov, kde sa zistilo, že v poškodenej prednej časti niečo chýba. Niečo v hodnote 300-tisíc eur. Diamant tam jednoducho nebol, pri zrážke monopostu a bariér niekam odletel. Na trati ho samozrejme mohli začať hľadať až po skončení pretekov, avšak dodnes ho nenašli. Či si ho odniesol niekto z fotografov, alebo ho odniesla voda v jednom z kanálov ulíc Monte Carla sa už zrejme nikdy nedozvieme. Avšak, aj takéto príbehy píše motoristický svet F1, hlavne v legendárnom Monaku. 

Dnes, priatelia, štartujeme o 15:00. Táto Veľká cena, ktorá jazdecké chyby neodpúšťa, ale svojími bariérami okolo trati hneď jazdca potrestá, svoju zápletku započala vo včerajšej kvalifikácii. Ako to dopadne po zhasnutí červených svetiel sa onedlho dozvieme.

S mottom „Nie si správny dépeháčkár, ak nemáš pobyt v Monaku“ sa s vami nateraz lúčim a prajem ešte pekný zvyšok víkendu. 

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v F1