Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Filmové okienko: Rivali

V našej novej rubrike Filmové okienko predstavujeme film Rivali, ktorý zachytáva rivalitu dvoch veľkých (a úplne protikladných) hviezd F1.

Filmové okienko - Rivali
Foto: imdb.com

Základné informácie

Pôvodný názov: Rush
Réžia: Ron Howard
Rok: 2013

O čom film je

Film zachytáva rivalitu dvoch veľkých (a úplne protikladných) hviezd F1: Jamesa Hunta a Nikiho Laudu, ktorá vyvrcholila v sezóne 1976.

Koho vo filme uvidíte

Musím povedať, že režisér mal naozaj šťastnú ruku pri výbere hercov do tohto filmu. V hlavných úlohách sa zaskveli dve skutočné esá. Ako Jamesa Hunta uvidíte fešného Chrisa Hemswortha. Podoba s originálom je viac ako zrejmá. A čo je najlepšie, keďže skutočnému i filmovému Huntovi prešlo cez posteľ naozaj množstvo krásnych žien, bude sa na čo pozerať (ha, ha). No i keď zadok Chrisa Hemswortha je naozaj pôsobivý (sorry, páni, som žena, snáď ste nečakali, že budem rozoberať zadky zúčastnených dám), skutočnou hereckou lahôdkou je pre mňa Daniel Brűhl v úlohe Nikiho Laudu. Protivného introverta hrá dokonale. O vizuálnej podobe niet pochýb – s falošným predkusom a mrzutou grimasou, no, akoby skutočnému Nikimu z oka vypadol. Teda… vlastne až na to oko: skutočný Niki mal modré oči, Daniel Brűhl hnedé. No myslím, že nad takou drobnosťou môžeme privrieť oko.

Vo filme sa zaskveli aj dve dámy, partnerky týchto skvelých jazdcov. Huntovu manželku modelku Suzy Millerovú stvárnila krásna Olivia Wilde. Jej skvelým protipólom je distingvovaná Marlene, manželka Nikiho Laudu – a jej herecká dvojníčka Alexandra Maria Lara. Opäť musím konštatovať, že režisér vybral skvelo: najmä v prípade Marlene je podoba s originálom naozaj neprehliadnuteľná.

V ďalších úlohách účinkujú Pierfancesco Favino (Clay Regazzoni), Christian McKay (Lord Hesketh), Natalie Dormer (zdravotná sestra Gemma), Stephen Mangan (Alastair Caldwell) a mnohí ďalší. Osobne ma potešilo, že si dali záležať aj na krásnom detaile: v sedemdesiatych rokoch sa niekdajší legendárny pretekár Stirling Moss po skončení športovej kariéry zamestnal v televízii, robil reportáže zo športových podujatí. Vo filme ho stvárňuje Alistair Petrie: vidíme ho v niekoľkých scénach, ako robí rozhovory s Huntom či prináša živé vstupy z okruhov.

Zaujímavosti

Vo filme boli použité aj niektoré skutočné zábery. Keď sa Hunt díva v televízii na záznam Laudovej nehody, vidíme ju tak, ako ju v roku 1976 zachytili kamery, bez filmových trikov. Mňa osobne zaujalo aj to, že nikto z postáv nie je vykreslený ako prvoplánový „záporák,“ pokiaľ teda nie ste a priori zarytí fanúšik jedného či druhého. Chvíľami vám pôjde na nervy protivný Lauda, chvíľami drzý Hunt. Pri pohľade na Laudu v nemocnici ho vám bude ľúto, a pri Huntovej finálovej jazde mu budete držať palce. Je to proste realistický obraz dvoch úplne protikladných (a do značnej miery extrémnych) osobností – avšak, navzdory svojej odlišnosti, sú v podstate priatelia. 

Moje hodnotenie

Pokiaľ hľadáte úplnú historickú presnosť, asi budete sklamaní. Predsa, hoci sa dej filmu odohráva (aspoň podľa toho, čo hovoria v úvode) počas šiestich rokov, máte pocit, akoby to boli dve či tri sezóny. To však vôbec nevadí. Hudba je dramatická, zábery úchvatné, herecké výkony stoja za to. A či si ho pozriete pre pekný zadok Chrisa Hemswortha, pre lásku k motošportu alebo len tak, od nudy, určite nebudete sklamaní.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny