Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Musím schudnúť. Zn. Urgent!

Nový rok začínam s bilanciou plus dve kilá na novom historickom maxime, čo ma vôbec, ale že vôbec neteší. Musím schudnúť. A hneď.

Chudnutie
Foto: Pixabay

Šľak ma trafí. Človek sa po sviatkoch postaví na váhu a zistí, že je bohatší nie len o zážitky, ale aj o kilogramy.

Šľak ma trafí. A to som si hovorila, že som toho predsa nezjedla až tak veľa, že som statočne odolala väčšine svokriných koláčov (a moja svokra je naozaj skvelá pekárka!), a že ryba je v podstate dosť diétne jedlo…

No čo už. Nový rok začínam s bilanciou plus dve kilá, s hmotnosťou na novom historickom maxime, čo ma vôbec, ale že vôôôôôôôôôôôôôbec neteší. Musím schudnúť. Hneď.

Hm. Hneď to nebude. A to je celý problém.

Viem, že nie som jediná, kto si po sviatkoch povedal, že musí tie vianočné kilá poslať do teplých krajín. A ideálne, konečne dať dole aj všetky ostatné, ktoré sa nalepili a nechcú za ten svet odísť. Juj, keby sa na človeka tak lepili peniaze, už sme milionári, však..?

Každopádne, je čas pustiť sa do práce. Len čo som na prvý sviatok vianočný zistila, že môj nový smartfón má zabudovanú appku na sledovanie krokov a počítanie spálených kalórií pri cvičení, pocítila som nával entuziazmu. A poďho, prejdeme internet, nájdeme si nejaký dobrý cvičebný program a…

Šľak ma trafí. Nie, nejde o to, že nemám mesačne 10 eur na členské v niektorom z početných online fitnes programov. Ale… viete, hneď na úvod som si robila test, na základe ktorého mi program vypočítal, že mojich zbytočných 10 kíl strasiem do polovice apríla. Chápete? Za tri a pol mesiaca!

Nechcem tým povedať, že nemám chuť čakať až tak dlho. Ide o to, že viem, že to nebude až tak rýchlo. Môj doteraz najúspešnejší pokus o chudnutie trval pol roka. A áno, vo výsledku bolo dole 12 kíl, ale bolo to pol roka – čiže stabilné tempo pol kila každý týždeň.

Problém chudnutia je jeho koncept. Totiž, veľa ľudí to vníma tak, že musia „určitý čas“ „niečo“ robiť, aby „schudli.“ Celé zle. V prípade chudnutia platí jediné pravidlo: akonáhle sa vykašleš na zdravý životný štýl, kilá sa vrátia. Aby ste si hmotnosť udržali, musíte si udržať aj zdravé návyky.

Ako je teda možné, že účastníci rôznych reality show o chudnutí sú schopní zhadzovať naozaj brutálnym tempom? Nuž, v prvom rade – ide o ľudí, ktorí so sebou vláčia 50, niekedy i 100 kíl navyše. Veľkú časť tejto hmotnosti tvorí nie tuk, no zadržiavaná voda a sajrajt v tráviacom trakte, ktorého sa dá pomerne rýchlo zbaviť. Pokiaľ vás od vašej vysnenej hmotnosti delí „len“ 10-20 kíl, nebudete chudnúť tak rýchlo. Nemáte totiž z čoho.

Pri výbere režimu, ktorý vám pomôže dostať sa do formy (teraz neponúkam nič konkrétne, na každého funguje niečo iné) myslite na jednu zásadnú vec: budete schopní v tomto štýle pokračovať dlhodobo? Zvládne to vaša peňaženka? (Hej, viem, smiešna otázka, no mnoho – a najmä zahraničných – programov obsahuje jedálniček plný ingrediencií, ktoré v našich zemepisných šírkach stoja majland.) A najmä – zvládne to váš žalúdok? Je ponúkaný jedálniček kompatibilný s vašimi (prípadnými) potravinovými alergiami? A s chuťovými bunkami? Jasné, asi nenájdete režim, ktorý by vám dovoľoval dať si denne pizzu, hamburger s hranolčekami, šľahačkovú tortu či aspoň zmrzlinu, no jedno vám garantujem: ak si poskladáte jedálniček z vecí, ktoré nemáte radi, prehráte. Možno vydržíte pár dní, možno i pár týždňov, možno dokonca schudnete, ale… nebude to mať dlhodobý efekt. 

Pri chudnutí nejde o to, aby ste čo najskôr prišli do cieľa. Cieľom je udržať sa na správnej ceste.

Šľak ma trafí. Mám čo robiť. No čo už, ak chcem byť kočka, musím makať. Snáď to do leta zmáknem. 

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny