Sledujte nás

Šípky

Šípky nie sú len krčmový šport alebo Icemanov historický zápis

Nedávno skončené majstrovstvá sveta len potvrdili, že šípky sú športom, ktorý si postupne buduje čoraz silnejšie postavenie medzi ostatnými športmi.

Dva ninedartre za noc v podarí Gerwyna Pricea
Foto: Youtube

Február – mesiac, na ktorý množstvo športových nadšencov čakalo. Postupne začínajú jarné časti najprestížnejších európskych futbalových líg, olympiáda v Pekingu vrcholí a s úplnou istotou môžeme povedať, že nie je núdza o nezabudnuteľné športové zážitky.

V mojom prípade to znamená, že sa takmer na dennom poriadku stretnem s kamarátmi (ktorých nie je zrovna najviac) a preberáme jednotlivé športové udalosti. Keď im však poviem, že som si namiesto futbalu pozrel šípky, tak nechápu. Začnú sa smiať, že som starý dedko a že mi chýba už len pivo do ruky. 

Veď čo je na tom držať v ruke šípky a hádzať ich do terča? Každý si povie, že nič až do momentu, keď si to sám nevyskúša. Priznám sa, donedávna som s takýmto názorom žil aj ja. Jeden večer som si však povedal, že tomu dám šancu a pozriem si nejaký zápas v telke. Neviem ani ako sa to stalo a do dvoch týždňov som mal kúpený svoj prvý terč a šípky. Bolo teda otázkou času, kedy začnem svoje večery tráviť pri šípkových zápasoch.

Premier League v šípkach

Nedávno skončené majstrovstvá sveta len potvrdili, že šípky sú športom, ktorý si postupne buduje čoraz silnejšie postavenie medzi ostatnými športmi. Je pravda, že diváci pijú to spomínané pivo popri tom, ako najlepší svetoví hráči podávajú na pódiu svoje životné výkony. No atmosféra počas jednotlivých zápasoch je miestami až neuveriteľná. Možno neuveríte, ale aj šípky majú svoju Premier League, ktorá patrí k najprestížnejším šípkovým turnajom za celý kalendárny rok.

Práve táto Premier League je v dnešných dňoch balzamom na dušu každého fanúšika šípok, aj keď je pravdou, že novému formátu turnaja nerozumeli donedávna ani samotní hráči. Pominulé roky to bolo jednoduché – prvú fázu hralo desať hráčov, pričom osem z nich postúpilo do druhej. Z druhej postúpili najlepší štyria do semifinále a následne dvaja do finále. Nič zložité. Turnaj je výnimočný tým, že sa zápasy hrajú počas viacerých mesiacov a hráči sa medzi nimi zúčastňujú aj iných turnajov.

Nakoľko však Premier League je od roku 2022 sponzorovaná britským online predajcom automobilov Cazoo, došlo tak k (ne)potrebným zmenám. Na turnaji hrá v súčasnosti len osem hráčov, ktorí predvádzajú svoje výkony počas sedemnástich hracích dní. Každý takýto deň sa však hrá formou turnaja, ktorý začína vo štvrťfinále, pričom za každý vyhratý zápas sa hráčovi pripíšu body – prehra vo štvrťfinále 0 bodov, prehra v semifinále 2 body, prehra vo finále 3 body a víťaz berie 5 bodov. Po 16. hracom dni bude tabuľka konečná a najlepší štyria hráči budú v posledný hrací večer hrať semifinále, respektíve finále. 

Historický zápis Gerwyna Pricea

Dobre, pravidlá už stačili, ale pre lepšie (ne)pochopenie ich asi bolo potrebné vysvetliť. Dôležité je však to, že nám posledné dni priniesli momenty, ktoré sa zapísali do histórie. Svetovou jednotkou (aj keď už možno nie dlho) je azda najkontroverznejší človek, ktorý kedy hral šípky. Volá sa Gerwyn Price a pochádza z Walesu. Ide o hráča, ktorý sa nejedenkrát dostal do problémov s inými hráčmi a vďaka svojím prehnaným emóciám si ho fanúšikovia zrovna neobľúbili. Tí na neho reagujú piskotom, či už pri nástupe alebo samotnej hre. Podľa jeho vyjadrení ho práve takáto atmosféra posúva k najlepším výkonom.

Zaujímavosťou je, že „Iceman,“ ako znie jeho prezývka, začínal ako profesionálny rugbista. Dnes je z neho svetová jednotka v šípkach a za pár týždňov ho čaká aj jeho prvý boxerský zápas (tam snáď už nebude taký dobrý). Historickým zápisom sa stal predvčerajší večer, ktorý bol pre jednotku z Walesu nezabudnuteľný. Stal sa len druhým hráčom Premier League, ktorému sa podarilo zatvoriť hru (dostať sa zo skóre 501 na 0) deviatimi šípkami hneď dvakrát za jeden večer. Za takýto kúsok dostal krásnu prémiu 10 000 libier (ak vyhrá celú Premier League, dostane 275 000 libier). Dodnes sa to okrem Icemana podarilo len šípkovej legende Philovi Taylorovi.

Zaujímavosťou je, že druhá „deväťšípková“ hra mu vyšla vo finále proti Jamesovi Wadeovi, ktorý drží negatívny rekord – počas všetkých televíznych turnajov sa až v 11 prípadoch stal Wade obeťou nine-darteru, čo je spomedzi všetkých hráčov suverénne najviac. Aby toho nebolo málo, Gerwynovi sa ešte vo štvrťfinále podarilo ukončiť hru so skóre 170, čo je najvyššie možné zavretie legu (jednej hry v šípkach).

Icemanovi sa teda len pár dní dozadu podarili nevídané veci, vďaka ktorým, či už sa nám to páči alebo nie, je zaslúžene svetovou jednotkou a jeho zápasy sa oplatí sledovať. Vlastne počkať, nie len jeho zápasy, ale šípky celkovo, pretože sa postupne dostávajú z krčmy von.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šípky