Sledujte nás

Futbal

Pitch invasing alebo dôvody, prečo vybehovanie na trávnik nie je normálne

Pitch invasing sa teší veľkej popularite. Prečo je ale obsadenie ihriska fanúšikmi stále cez čiaru?

Pitch storming, pitch invasing, nazvyte si to ako chcete. Po chodení po naskladaných škatuliach či jedení 3v1 kapsúl na pranie ide o ďalší nebezpečný “trend”, ktorému by sme sa mali vyhnúť míľovými krokmi.

Samo

Začalo to po výhre druholigového Millwallu, ktorý si takto ešte vtedy udržal šancu na postup do Premier League. Pokračovalo to semifinálovou výhrou Frankfurtu, a už vtedy sa ozvalo viacero hlasov, že ak sa proti tomu nezakročí hneď, budeme na európskych trávnikoch vídavať fanúšikov čoraz častejšie. A stalo sa.

Pár dní na to zaplavili trávnik Goodison Parku fanúšikovia domáceho Evertonu po tom, čo sa Toffees udžali medzi anglickou futbalovou smotánkou. No a najnovšie sa podobný scenár odohral aj na Etihad Stadium po ligovom triumfe domácich Citizens. Svetlice, výtržnosti, zlomená bránka, útoky na hosťujúcich hráčov či manažéra. Nedá sa nesúhlasiť s názorom Roya Keana, ktorý sa ihneď po zápase vyjadril stručne a jasne: “Idiots. Scumbags. Disgrace.”

Ak si na to nedáme pozor, budeme svedkami pitch stormingu čoraz častejšie, a to aj po menej dôležitých zápasoch či výhrach. Lebo ak dostanú fanúšikovia túto príležitosť, prečo ju nevyužiť? Toť dnešná mentalita, ktorej tlieskam.

Je potrebné si uvedomiť, že nie sme v tureckej lige či na zápase írskeho hurlingu, kde je vybehnutie fanúšikov za svojimi idolmi po zápase bežnou realitou (avšak zabudnite na akékoľvek prejavy agresivity). Ak sa v anglicku nechceme po 20 rokoch vrátiť späť ku klietkam pred tribúnami, je potrebné tento trend zastaviť. Lebo ak to bude pokračovať, pravdepodobne to skončí až početnými zraneniami, ktoré otvoria oči kompetentným.

Timo

Demokracia je často zamieňaná s anarchiou, lebo človek môže skoro všetko. Respektíve, čo nie je zakázané, je povolené? Ak to prenesiem do športovo-futbalovej terminológie, tak zákaz pyrotechniky, nosenie ostrých predmetov, fajčenie či alkohol na štadiónoch je už dávno za zenitom. Prichádza doba pitch invasingu, niečoho, čo je v istom smere len výplodom kekešnosti /jak by mamky povedaľi/. 

V ostatnej sezóne, ktorá bude o pár dní celá už len v archívoch, sme boli svedkami viacerých zápasov, v ktorých išlo domácim protagonistom takpovediac o krk. Nie že tak povediac, išlo im o všetko. Alebo oslavovali niečo, čo by pred polrokom považovali za nereálny vtip dňa. Frankfurt po postupe do finále Európskej ligy vtrhol na trávnik ako býk do arény a niežeby sa tešili z toho čo dosiahli, ale miesto toho išli roovno za hráčmi West Hamu United, aby im dali najavo, že HAHA, NEPOSTÚPILI STE A MY ÁNO. Kokos, ste na detskom ihrisku v 2004? Že ja mám hrabličky a ty môžeš ísť do… konvičky, toto som chcel. 

Ako uvádza aj ctený kolega vyššie v riadkoch, pokračovalo to v Evertone keď si zachránili ritz v Premier League (toľko radosti po nevypadnutí som nevidel odvtedy, čo Everton ukopal udržanie v Premier League). A naposledy MCFC. Vyhrať titul je skvelé a aj keď to majú Pepeho lads na dennom programe, každý jeden je špeciálny a jedinečný, o tom žádná. Doteraz som pitch invasing videl v Turecku, Argentíne a neviem kde všade možne. Ale aby zlomili bránku, napadli trénerov aj hráčov, si sa zbláznil ombre. 

Angličania potvrdili svoju „priazeň“ a úroveň hlúposti už aj na ME 2021, kedy mali na rováši desiatky prečinov aj zločinov. Pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Ale len v prípade, že ideš mimo mesto a pre obehnutie traktora potrebuješ zrýchliť na 96 km/h. That’s all. 

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal