Sledujte nás

Hokej

Medzitým v NHL: Blíži sa draft 2023

Koľko mladých Slovákov klope tento rok na bránu NHL?

NHL Draft 2023
Foto: Facebook / NHL

Už budúci týždeň čaká všetkých fanúšikov NHL hlavná letná udalosť: draft nováčikov. V dňoch 28. a 29. júna sa v Nashville zídu predstavitelia všetkých tímov NHL, aby si zo stoviek „mladých pušiek“ z celého sveta vybrali svoje budúce hviezdy.

Mnoho expertov hovorí, že tohoročný draft je mimoriadne nabitý hviezdami. Ešte viac, ako bol ten minuloročný – len pripomínam, že pred rokom sme boli svedkami toho, ako sa Juraj Slafkovský stal prvou slovenskou draftovou jednotkou a Šimon Nemec z druhého miesta zas najlepším obrancom ročníka. V tejto sezóne môžeme o Slovákovi na prvom mieste len snívať, ale… medzi tými najväčšími talentami je dobrý poltucet našincov.

Je viac než isté, že tohoročnou jednotkou bude Connor Bedard, mladý kanadský supertalent. Len pred pár dňami ho IIHF vyhlásila za najlepšieho hráča uplynulej sezóny. Chicago, ktoré má v tomto roku prvý výber, by bolo hlúpe, keby si tohto „nového Gretzkého“ nechalo ujsť pomedzi prsty.

Pravdepodobne najvyššie zo Slovákov bude draftovaný Dalibor Dvorský. Experti ho dávajú do prvej desiatky, medzi 5. a 10. miestom. Dalibor ukázal svoj strelecký i herný talent počas uplynulej sezóny, keď reprezentoval našu krajinu na Majstrovstvách sveta do 18 rokov a na Majstrovstvách sveta juniorov.

Niekde okolo dvadsiateho miesta (čiže ešte v prvom kole) vidia experti Alexa Čiernika. Podobne ako Dvorský, aj on už niekoľko rokov zarezáva vo Švédsku.

A len o pár miest pod ním, na hranici prvého a druhého kola, sa nachádza Ondrej Molnár. Pôsobí v Nitre (a možno si pamätáte, pred časom si trochu pošramotil povesť, keď sa zaplietol do ruvačky počas hokejbalového zápasu: pri obrane Adama Sýkoru zlomil sánku protihráčovi).

V druhom kole by mal prísť na rad obranca Maxim Štrbák. Jeho priebežná pozícia je na 48. mieste. Je však pravda, že ho radia medzi top 10 obrancov tohto ročníka.

Sama som zvedavá, ako počas draftu dopadne Samuel Honzek. V aktuálnych rebríčkoch figuruje tesne po 50. mieste, no zároveň ho experti označujú za 3. najlepšieho hráča na ľavom krídle – a niektorí ho dokonca vidia v prvom kole draftu, možno dokonca aj v prvej desiatke, tesne za Dvorským. Uvidíme.

Po dlhom čase to vyzerá nádejne aj medzi brankármi. Adam Gajan skvelo chytal za juniorský národný tím a v súčasnosti ho radia medzi najlepších brankárov ročníka. Zachytila som kuloárnu správu, že Montreal poškuľuje po brankárovi a mohol by siahnuť práve po Gajanovi, niekedy vo 4. alebo 5. kole draftu.

Možno to bude znieť trúfalo, ale týchto šesť talentov má miesto v NHL takmer isté. No aby toho nebolo málo, v neskorších kolách draftu sa môžu ukázať aj ďalšie naše talenty. Veď na Juniorských a U18 majstrovstvách žiarili aj Martin Mišiak, Leo Eperješi, Samuel Urban, Ján Korec, Daniel Alexander Jenčko, Samuel Barcík…

Čaká nás ďalší draft plný slovenských nádejí. Chlapci, držíme palce!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej