Sledujte nás

Športové legendy

Bál sa nastúpiť na štart

Len sedemnásť minút si vychutnával rýchlu jazdu na Veľkej cene San Marina 1994, len sedemnásť krátkych minút sa tešil, že si znova vydobyl vedúcu pozíciu v podniku F1.

Ayrton Senna

Akoby tušil, že bude jeho posledným. A aj bol. Len sedemnásť minút si vychutnával rýchlu jazdu na Veľkej cene San Marina 1994, len sedemnásť krátkych minút sa tešil, že si znova vydobyl vedúcu pozíciu v podniku F1. O niekoľko sekúnd v zákrute Tamburello predčasne končí. Nielen šampionát, ale aj svoj mladý, len 34-ročný život.

Ayrton Senna (* 21.3.1960 – † 1.5.1994) patril k najvýraznejším postavám Formuly 1, vážili si ho súperi, zbožňovali milióny ľudí. Práve oni pred 20 rokmi s hrôzou sledovali, ako ich hrdina zomiera v priamom prenose.

 Nikdy žiadny vyšetrovateľ ani komisia neurčili jednoznačnú príčinu tragédie. Sú známe len posledné okamihy jeho života. Sedemnásť minút po štarte Veľkej ceny San Marina 1994 prefrčal bielo-modrý monopost Williams riadený Ayrtonom Sennom šiestykrát cieľovou rovinkou okruhu v Imole a ako prvý vchádza do siedmeho kola. Nasleduje dlhá ľavotočivá zákruta zvaná Tamburello, ktorou vozidlá prechádzajú v plnej rýchlosti. Senna, prenasledovaný Michaelom Schumacherom na Benettone, sa do nej vrúti rýchlosťou 310 km/h. Po ľavej strane sa okolo neho mihajú stromy, vpravo míňa veľkoplošné reklamy, za ktorými sa tiahne dlhý biely múr. Monopost riadený trojnásobným majstrom sveta sa drží na vnútornej strane trate, nezatáča však doľava, ale pokračuje rovno. V zlomku sekundy opúšťa dráhu, preletí úzkym trávnatým pásom aj tzv. únikovou zónou a v rýchlosti asi 220 km/h vráža do múra.

Ak je pravdou, že v posledných chvíľach sa človeku pred očami premieta film jeho života, tak Ayrtonovi sa v tom okamihu ako prvý objavuje obrázok malého 4-ročného chlapčeka sediaceho v motokáre a ďalší, keď ako osemročnému mu otec dovolil šoférovať auto. Potom už v rýchlom slede nabehávajú obrázky jeho rýchlej a závratnej kariéry. V roku 1973 ako trinásťročný vyhral svoj prvý závod, v roku 1981 sa presťahoval z rodného São Paula do Anglicka, kde získal titul v britskej formule Ford 1600. Prvú zmluvu mu ponúkla stajňa Toleman, s ktorou v roku 1985 skončil v Monaku druhý. Keď po roku mení tím, začína vo farbách Lotusu spoznávať chuť tých skutočných veľkých víťazstiev. Spolu s šampiónom svetového mena Alainom Prostom valcovali súperov a zo šestnástich pretekov vyhrali pätnásť. Fenomenálny Ayrton Senna sa stal trikrát majstrom sveta v rokoch 1988, 1990 a 1991. Nasledoval jeho prestup z tímu McLaren do Williamsu, ale aj zmeny v osobnom živote, ktoré rodina nie príliš schvaľovala. Zamiloval sa do modelky Adriane Galisteu a bol s ňou šťastný. Konečne, po mnohých nevydarených vzťahoch. Jeho najbližším sa Adriane nepozdávala a nútili ho, aby sa s ňou rozišiel. Ayrton, pre ktorého bola rodina všetkým, to niesol veľmi ťažko, chcel, aby sa zmierili, vzťah však obetovať tiež nemienil. Mladý Ayrton jednoducho hľadal svoje šťastie.

Keď prišiel rok 1994, slávny pretekár nemal svoje najlepšie obdobie. Po dvoch veľkých cenách bol stále bez bodu a na krk mu dýchal mladý Nemec Michael Schumacher, ktorému mnohí veštili skvelú budúcnosť. Veril však, že príde obrat. „Šampionát sa pre mňa začne v Imole. Stratil som síce dvoje pretekov, som však presvedčený, že to doženiem,“ vyhlásil pred Veľkou cenou San Marina. No udalosti, ktoré nasledovali krátko po sebe, otriasli je sebavedomím a hlboko zasiahli jeho vnútro. Najprv takmer prišiel o život jeho krajan a chránenec Rubens Barrichello, keď dostal šmyk a jeho monopost vyletel z trate a roztrieskal sa o plot. O deň neskôr došlo k ďalšej, tentoraz už smrteľnej havárii, pri ktorej vyhasol život Rakúšana Rolanda Ratzenbergera, a to Ayrtona položilo. „Po tréningu mi volal a nespoznávala som ho. Celý čas plakal a hovoril, že po tom, čo sa stalo Barrichellovi a Ratzenbergerovi, sa bojí na druhý deň nastúpiť na štart,“ spomínala neskôr jeho priateľka Adriane Galisteu.

Tu kdesi sa pomyselný film jeho života končí. No, žiaľ, onedlho končí aj jeho život. Keď ho po havárii vrtuľník odváža do nemocnice v Bologni, už nevie o ničom. Je v bezvedomí. Ani dvojnásobná resuscitácia nedokáže odvrátiť blížiaci sa koniec. 1. mája 1994 o 18.40 hod. sa svet dozvedá, že Ayrton Senna zomrel. Svet rýchlych áut sa zahalil dočierna a čas sa na chvíľu zastavil.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Športové legendy