Sledujte nás

Ostatné športy

Ryby, rybky, rybičky

ryby 3Pohybom zápästia prečesávam hladinu rieky. Znova a znova a stále nič no nástrahu mením za vobler s imitáciou belice a moje ďalšie náhody smerujú do silného prúdu.
Záber!! Vo vodnom zrkadle mihne sa trblietavo, ako keď pľasne facka na líce, rozvíri hladinu hravo a v čeľustiach zoviera telo belice. Žonglérskym pohybom krásy sa približuje a na mojej tvári badať nemý úžas z toľkej nádhery. Poznám tú chvíľu, vždy mi to kožu zriasi a dušu rozčarí…Pocit, ktorý je pre mnohých nepoznaný.
         

S úsmevom na tvári spomínam na dobu, keď ešte ako malé chlapčisko som začínal moje zoznamovanie sa s vodou ako živlom plným krásnych, šupinatých a slizkých tvorov, kde priamo pod domom pri starých rodičoch pretekal potok. Zo začiatku sme ako partia malých faganov len brodili potok a pod kameňmi do ruky chytali  prekrásne jalce, mreny a raky. Tí odvážnejší (kde som nepochybne patril) prechytávali kamenné útesy, kde sa ukrývali opatrné pstruhy potočné.

To všetko sa odohrávalo ešte v predškolskom čase. Ďalšou etapou bol krok k rybačke ako takej. Lieskový prút, na ktorom som si s láskou do kôry vyrezával rôzne ornamenty, niť ktorú som ukradol z babkinej škatuľky so šitím, ohnutý špendlík, plavák vytvorený z korkového uzáveru vína, alebo ešte lepšie z husieho pierka. Týchto pár vecí mi postačilo k prekrásnym zážitkom, na ktoré budem spomínať kým budem na tomto svete.

Na babkinom dvore vedľa kadibudky bolo hnojisko, kde stačilo vziať vidly, niekoľko krát sa prehrabať v smrade a hneď sme mali plnú krabičku úžasnej nástrahy – hnojových červov. Dobrú chuť!

Väčšina rýb bola lovená pre radosť, ale nebudem klamať, ak sa podaril nejaký ten väčší pstruh, tak smeroval hneď na babkinu panvicu s maslom. Takto nejako vyzeralo moje ranné rybárstvo,  najprv ako „pytliak“, no keď som dosiahol vek 10-ich rokov, prihlásil som sa do Petrovho cechu ktorý viedol Jozef Križanský.

ryby 2

Po ukončení krúžku prišli prvé súťaže a s nimi aj prvé úspechy a slzy šťastia, ktorým som sa ako malý chlapec nevedel ubrániť. V pretekoch o “Zlatý Blyskáč LRU“ (do 15r)  som obsadil 3-krát 1.miesto a raz 4.miesto. V pretekoch  “O Štít mesta Bardejova“ som obsadil 2-krát prvé miesto.

Čas letel a ja popri štúdiu na strednej škole Gymnázia Leonarda Stöckela som sa po konzultácii s profesorom biológie RNDr. J. Klebanom, PhD., rozhodol, že môj veľký záujem o ryby by bolo dobre rozvíjať ďalej (a možno na tom i zarobiť – just kidding) ,  tak som sa rozhodol pokračovať v biologickej olympiáde, ktorej som sa už ako žiak základnej školy zúčastňoval počas druhého stupňa.
Po niekoľkých mesiacoch písania práce, terénnych výskumoch, občasného, no zato systematicky presného flákania hodín a spolupráci s RNDr. Mikulášom Orosom, PhD z Parazitologického ústavu SAV, bola práca na svete . Niesla názov “Štúdium druhovej diverzity rýb a ich parazitov v rieke Topľa”.

S prácou sa mi podarilo obsadiť na krajských kolách biologickej olympiády a stredoškolskej odbornej činnosti druhé miesta, na celoslovenskom kole som obsadil 3. miesto v biologickej olympiáde, 5. miesto v SOČ a získal aj postup na medzinárodné kolo v Azerbajdžane, ktorého som sa ale nemohol zúčastniť z dôvodu maturitných skúšok, konajúcich sa presne v tom čase.

Na záver by som ešte chcel doplniť, že časy našich dedov a pradedov sú nenávratne preč. Časy, keď naše rieky prirodzene meandrovali, keď v nich plávali krásne, zdravé a veľké ryby a neboli to len na neres tiahnuce lososy, pstruhy či iné gigantické výzvy. Toto nie je rozprávka pre malé deti, ale obraz našich vôd spred niečo vyše pol storočia…

ryby 1

Doba sa zmenila, zmenili sa ľudia a tí svojou činnosťou zmenili krajinu. Samozrejme sa tieto vplyvy negatívne prejavili aj na ichtyofaune našich tokov. Nemalú úlohu v tomto športe  zohrávajú taktiež rybári. Počet rybárov stúpa, rybárske materiály a spôsoby lovu napredujú kozmickou rýchlosťou a s nimi rastie tlak na naše vody.  Herecká legenda a vášnivý rybár pán Jožko Króner raz povedal: „Správny rybár nie je iba lovcom. Je predovšetkým citlivým pozorovateľom prírody. Preto ani ja ako rybár, nemôžem byť k prírode ľahostajný“. Ja si dovolím ešte dodať, že rybár má byť nielen pozorovateľom, ale aj ochrancom prírody. Športový rybolov je nádherný šport, na ktorom som doslova „závislý.“ ..

„Ryba je kámoš, né žrádlo“!

Autor: Andy Tkáč

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy