Sledujte nás

Športové legendy

Volali ho „HMLA“

Frederick Alexander Shero
Foto: alchetron.com

I keď si svojho času zahrá za New York Rangers, väčšinu hráčskeho života odkorčuľuje v nižších hokejových ligách, v ktorých potom trinásť rokov koučuje, kým ako hlavný tréner získa v NHL s Philadelphiou Flyers dvakrát Stanley Cup /1974 a 1975/.

Slávny Scotty Bowman o ňom povedal, že raz je človekom, ktorý nerozozná stredu od štvrtka, inokedy géniom, čo okabáti kompletne všetkých. Frederick Alexander Shero .“The Fog“.

Syn ruských emigrantov /23.10.1925 – 24.11.1990/, ktorí prišli do Winnipegu s cieľom vyhnúť sa náboženským perzekúciám vo vlastnej krajine, je ako chlapec v novej domovine vrstovníkmi často šikanovaný práve kvôli skutočnosti, že je cudzincom a už v detstve si nachádza spôsob, ako sa istým ľuďom vyhýbať. V 13-ich sa samotársky kanadský Rus a ruský Kanaďan v jednom dáva na box a zarytá húževnatosť ho vynáša do výšav kanadského šampióna Bantamovej váhy. Šancu knokautovať súperov v profiringu Shero ale skoro a dosť prekvapivo vymieňa za novú výzvu. Tou sa stáva hokej.

Prvú profesionálnu zmluvu podpisuje Fred s Rangers keď má 17 a nezabudne si pritom vypočuť otcove slová, že hokejista zarába maximálne ak do tridsiatky. Z hráčsky nikdy žiadnej extratriedy, pre svet hokeja sa však práve pri týchto slovách pravdepodovne rodí absolútny hokejový fenomén moderného trénera filozofa – supermana.

Fred je myšlienkový ľadoborec, systémový pionier, hokejový novátor.  Ako prvý študuje zápasy z rádia, neskôr z filmu, ako prvý západný tréner analyzuje sovietsky systém hry, zavádza sezónny silový téning, ranné rozkorčuľovanie, ako prvý si najíma asistenta a razí agresívnu hru. Vyrobí presný herný dizajn ako atakovať každého súpera osobitne, ak niektorý z plánov nefunguje, v mihu vymýšľa nový. Nikdy na hráčov nereve, často s nimi komunikuje zanechaním odkazu na dvierkach skrinky od šatne. V médiách i pred klubovým manažmentom svojich zverencov i celý tím hlavne v časoch zlých vždy obháji. Hokejový revolucionár, o ktorom často nik nevie kedy prišiel či vyšiel z miestnosti, je často prichytený skrz-naskrz tratiac sa vo vlastných myšlienkach, ktoré s cieľom plnej motivácie píše hráčom na tabuľu v šatni.

“Nikdy neurob offside pri útoku tri na dva alebo dva na jeden, nikdy nekorčuľuj dozadu vo vlastnom pásme s výnimkou presilovky, nikdy neprihrávaj puk naslepo spoza súperovej bránky alebo kdekoľvek na ľade diagonálne pokiaľ nemáš 100%-nú istotu, nikdy sa ako útočník neotáčaj k puku chrbtom, vždy buď koncentrovaný na hru” – to je len zopár z vedátorských zásad hokejového introverta. Ak tím vyhrával, nechával ho trénovať do kolien, ak prehrával, z tréningových dávok uberal. Hokej bral Fred Hmla ako detskú hru, z ktorej sa mal každý jeden hráč iba tešiť. Na tréningoch hral tím často delený na 12 proti 12, víťaz bral malú peňažnú výhru, inokedy nechal hráčov drilovať nezmyselne, bezúčelne a nekonečne dlho, až pokiaľ niektorý z nich Fredovi na “fintu” neprišiel, vyslúžiac si za to jeho pochvalu. Sherova “zahmlená” povaha bola výrazne špecifická, svojská, no čo bolo najdôležitejšie, pri vedení tímu vysoko efektívna. Shero aj neskôr, vo funkcii generálneho manažéra, notoricky zabúdal mená, jeho slávny “trade” Cama Connora, o ktorom si bol istý, že je Colinom Campbellom ostane večnou legendou i vtípkom NHL.

 „Ak by ste sa pozreli do Fredieho mozgu, nájdete tam miniatúrne klzisko“, povedala o hokejovom čarodejníkovi jeho manželka Mariette Shero.

Myšlienkový šachista, amatér huslista a obdivovateľ Shakespeara či Dickensa trávi v New Yorku na sklonku života dlhý čas vo verejnej knižnici, nestrácajúc svojský humor: „Som prvý /NY/Ranger, ktorý vlastní kartičku do New York Public Library“.

A že prečo prezývka FOG? Počas jedného z tréningov skrz vysokú vlhkosť a následný opar nad ľadom nik z hráčov nevidel puk. Až na Freda.

Pred 6-tym zápasom finále Stanley Cupu 1974 píše Shero hráčom v šatni na tabuľu svoj nesmrteľný citát – „Vyhrajte dnes a potom už kráčajte navždy spolu“. Svet je jednoducho plný géniov a jedného nájdete aj v takej obyčajnej hre, akou je hokej.

Respect, Mr. Fog.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Športové legendy