Sledujte nás

Anglicko

PREMIER LEAGUE 2014/2015 … 38.kolo /nedeľa/

Aristoteles ako prvý zistil, že každý celok má svoj počiatok, stred a koniec. Sezóna anglickej Premier League 2014/2015 priniesla od augusta minulého roka jednu stovku predikcií, mikroanalýz, či zamyslení a práve nedeľa 24.mája 2015 odzváňa celej statočnej sérii záverečnú… C’est la vie…

ARSENAL – WEST BROM

Na Emirates skôr karneval ako futbal, Gunners nedali doma naposledy gól ani Chelsea, ani Swansea, ani Sunderlandu, o pár dní kopú vo Wembley finále FA Cupu, vsádzať tak eurá na ich „tréning“ proti Pulisovým futbalovým zmŕtvychvstalcom je pri kurze 1.43 ako vypeckovať za Vlkolíncom Aston Martina na dvestovku a mať v ňom namiesto airbagov nainštalované mačety.

ASTON VILLA – BURNLEY

Villa schytala od Southamptonu naposledy dekoratívnu šestku, lepšie však asi teraz a v lige, ako by tak malo byť vo Wembley, kde budú o spomínaný pohár FA proti londýnskym Delostrelcom kopať práve Villans. Christian Benteke vybehne na trs v Birminghame najskôr posledný raz, presne tak ako bojovná jedenástka z Burnley, čo na deň Pána zamáva v druhom najväčšom meste Albionu posledné zbohom svojim premierligovým zbraniam 2014/2015. Respect, lads.

CHELSEA – SUNDERLAND

Za celú sezónu Blues vyhrali viac a prehrali menej zápasov ako ktorékoľvek mužstvo v pelotóne Premier League, bez Hazarda, jeho troch vytiahnutých zubov múdrosti a Fabregasovej škrabošky to bude poobede na Stamford Bridge ale iba predražená futbalová šouka a relaxačná partička mariáša s už zachránenými sunderlandskými Čiernymi mačkami sira Advocaata. Pamätníci, povedzte, kedy ste videli duel, kedy už pred jeho výkopom oslavovali oba kluby naraz.

CRYSTAL PALACE – SWANSEA

V londýnskom Selhurst Parku mágia domácich parádičiek hračičkárskeho dua Bolasie -Saha, herné prvky, čo núka prvmenovaný história seriózneho futbalu jednoducho nepamätá – skúste sa zámerne „potknúť“ pred kľučkou na súpera a následne vysvetliť trénerovi, že toto je o futbale 22.storočia. Swansea končí sezónu na brilantnom 8.mieste, kouč Garry Monk s tvárou kamalgulského „mnícha“ ukázal svetu ako vyzerá najnenápadnejší misionár na futbalovej planéte. Crystal Palace ani Swansea neprehrali a neprehrajú ani dnes. Na krásu zaručene nie.

EVERTON – TOTTENHAM

V Goodison Parku férovka desiateho so šiestym a koncert futbalových „superstaristov“, ktorým vokál nedal viac než 3 oktávy. Tottenhamský kohút zniesol v krajine Williama Dobyvateľa zlaté vajce, Harry Kane je/bol kúzlom času, ktoré tento z princípu už len tak a hneď asi nezopakuje.

HULL – MAN UNITED

Konečne zápas, kde prestane i kaka smrdieť, na drne osemnásteho Hullu v kotle KC Stadium potrebujú Tigre pri 34-och bodoch kompletne zlomiť manchesterským Devils roh i vidlu a zároveň spoliehať, že sedemnásty Newcastle /36 bodov/ neporazí doma West Ham. Boj na diaľku je zaručenou šlehou kola, zháňajte „picture in picture“, vy empatickejší i niečo kde odfŕknete slzu. Steve Bruce versus Wayne Rooney, 3.3 versus 2.3 a päť eur InPlay na vlastný pocit ako nedeľňajší MUST.

LEICESTER – QPR

Každá líška svoj chvost chváli, Foxes z Leicestru po unikátnej šnúre bojov o záchranu môžu už i viac. QPR fasovali v sezóne rekordných 68 kusov, postrádali tímovú jednotu a bez jej štepu v tímovom géne sa rozpadli jak moje libido pri grckoalbume Conchity Wurst o budúcnosti misie lásky na modrej planéte.

MAN CITY – SOUTHAMPTON

V úvode sezóny vybrakovaný Southampton dokázal spraviť v rámci klubu rekordných i zázračných 60 bodov, inkasovať popri Chelsea najmenej gólov v Premier League /31/, a predovšetkým vytešiť oko futbalového romantika. Koeman. Cool Man.

Malý výpadok prúdu možno stál manchesterských SkyBlues titul a ich druhé miesto pripomína samoľúbym hejtrom posmešné „Second place is the first loser“. Vlky vyjú, karavána ide ďalej, nestranný však každopádne uzná, že pri plnej kubatúre prikladal počas slušnej časti sezóny celý Yaya Band výsostne kvalitným bukovým.

NEWCASTLE – WEST HAM

Druhá časť drámy z KC Stadium sa logicky, a ako všetky dnešné zápasy, kope v rovnakom čase a na drne St.James Parku. Málokto síce verí, že Hull položí doma United, domáce Straky potrebujú ale na prežitie v topflight najradšej hneď všetky body. West Ham /11.miesto/ už nie je ani tím, ani tým, ktorý som videl pred rokom v Upton Parku, obdivuhodná púť Sama Allardycea pri kormidle Kladivárov skončí akiste ešte predtým, ako vymeníte za šopou olej v kosačke.

STOKE – LIVERPOOL

Liverpool nedosiahol na účasť v budúcoročnej Lige majstrov, možno i preto mal Raheem Sterling gule odmietnuť zmluvu o 900-tisícoch za týždeň a futbalovému svetu pripomenúť, že časy, kedy borci krvácali vo farbe klubu odchádzajú rýchlejšie ako slovenskí hokejisti z majstrovstiev sveta. Na druhej strane stoja giganti, ktorí „obyčajnú“ Premier League síce nikdy nevyhrali, no navždy zostanú zapísaní v encyklopédii futbalového dejepisu. Steven dnes kope pod večným erbom YNWA po 710-ty krát a takí Beatles by liverpoolskemu kardiakovi dnes tutovo mohli naspievať ďalšiu verziu Magical Mystery Tour za vernosť.

Stoke pod Markom Hughsom scivilizovali bývalý Pulisov tak trocha dosť futbalový neandertalizmus, Charlie Adamov slávny kop proti Chelsea z apríla tohto roka ostáva exkluzívnym adeptom na gól roka.

Na Britannia Stadium to vidím na záverečnú penaltu pre Steva, pre istotu s dlhším rozbehom, k ľavej tyči a 23 cm nad zemou.

 

Sezóna 2014/2015 v najlepšej futbalovej lige sveta určite nesklamala. Elitný futbal pohladil loptovou mágiou, technickým perfekcionalizmom, adrenalínovou drámou i hernou genialitou. Guľaté kúzlo sa znova dotklo svojho neba, a že sme doň z času načas mali dovolené nahliadnuť i my, mu právom patrí naša vďaka.

Čitateľom vďačím za podporu i zdravú kritiku i ja, v lete pozor na ochranný faktor a v Premier League sa možno čítame opäť 8.augusta v sezóne 2015/2016…

S pozdravom,

Stew

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Anglicko