Sledujte nás

EURO 2016

Semifinále vďaka mladíkovi s dredmi

Portugalské výkony na Eure zatiaľ nie sú žiadna sláva. Veď do semifinále postúpili napriek tomu, aby vyhrali jediný zápas v riadnom hracom čase. A to tímy ako Island, Rakúsko, či Maďarsko rozhodne sú zdolateľné. Viac ako o ich činoch na ihrisku sa popísalo o tých mimo ihriska. Hlavne najjagavejší klenot portugalského tímu Cristiano Ronaldo to znášal veľmi ťažko. Opäť na seba pútal všetku pozornosť. Tentokrát to však bolo z iných ako futbalových dôvodov. Svojim vyjadrením, že hráči Islandu nič nedokážu, či naštvaným hodením mikrofónu do jazera iba dal hejterom ďalší dôkaz, aby sa utvrdili v tom, aký skazený je to charakter. Avšak aj keď portugalský futbal divákov veľmi nenadchýna, predsa sa tento šampionát môže stať nezabudnuteľným. Možno si ho všetci budeme pamätať ako šampionát, kedy sme spoznali Renata Sanchesa.

Mladík, ktorý by si možno ešte pred rokom pýtal autogramy od hráčov, proti ktorým aktuálne nastupuje, je dnes v Portugalsku témou číslo jeden. Tento osemnásťročný teenager s vlasmi ako Bob Marley vyrastal v Lisabone, kde si prešiel mládežníckymi kategóriami Benficy. Hneď v prvej sezóne medzi dospelákmi sa mu podarilo presadiť do zostavy a následne aj do reprezentácie Selecao. Pred šampionátom odohral iba pár zápasov z pozície náhradníka. Túto funkciu mal zastávať aj priamo vo Francúzsku. Predsa len na jeho pozícii operuje skúsený harcovník Joao Moutinho. Tomu zatiaľ turnaj nevychádza podľa predstáv a tak práve jeho striedal v prvom zápase proti Islandu. Stal sa najmladším Portugalcom, ktorý nastúpil na súťažný zápas, čím prekonal rekord Cristiano Ronalda spred 12-ich rokov. Za 20 minút čo bol na ihrisku ukázal veľký potenciál. Prebral dirigentskú taktovku a rozbiehal jeden útok za druhým. Dal Portugalcom, čo im tak veľmi chýbalo – myšlienku. To si všimol aj tréner Fernando Santos a v ďalších zápasoch mu dal opäť príležitosť. Sanches sa mu odplatil vynikajúcimi výkonmi. Práve v štvrťfinále nastúpil prvýkrát v základnej jedenástke a bolo ho plné ihrisko. Zbiehal si pre lopty od obrancov, rozdával prihrávky aj podnikal dravé prieniky cez poľskú obranu. Spočiatku hral v strede poľa, potom zas na pravom aj ľavom krídle. V jednom momente sa dokonca objavil na pozícii pravého obrancu, kedy veľmi prezieravým vystúpením vystavil Poliaka Jendrzejczyka do ofsajdu. Svoje predstavenie korunoval gólom, keď pohotovou strelou spoza šestnástky vyrovnal na 1:1. Najmä vďaka nemu Portugalsko prestalo pôsobiť ako tím zostavený z Ronalda plus desať náhodných hráčov.  Iste jeho výkon nebol na úrovni Iniestu, Zidana, či ďalších vládcov stredu poľa a nevyhol sa občasným chybám. Ale kto z nás hral v jeho veku taký veľký zápas…

Z jeho výkonov musia mať iste obrovskú radosť v Bayerne Mníchov, kam sa Sanches presťahuje z Lisabonu. Jeho transfer bol dohodnutý ešte pred šampionátom a jeho cena po ňom s určitosťou pôjde nahor. Carlo Ancelotti dostal veľmi zaujímavý darček od nového klubu a my sa môžeme tešiť,  čo nám toto chlapča predvedie v ďalších vystúpeniach.

Na záver si ešte môžete vychutnať jeho frajerský gól v drese Benficy

Autor: Matej Hrebeňár

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v EURO 2016