Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Daj si pauzu, daj si tréning

Všetci IT-čkári určite vedia, čo znamená skratka RGB (red-green-blue). A všetci fanatici do cvičenia by mali vedieť, čo je to RBT – rest based training.

Áno, som fanatik. Priznávam to bez mučenia. Za posledných 20 rokov som vyskúšala desiatky cvičebných programov, preštudovala stohy kníh o zdravej strave. Odoberám newslettery poltucta renomovaných trénerov a aspoň raz mesačne si nájdem čas, aby som si pozrela nejakú „krátku“ (zvyčajne trvá tak hodinu) prezentáciu niekoho nového. Človek sa pri tom veľa dozvie, len si musíte zvyknúť na to, že tie prezentácie začínajú marketingovým ťahom – nejakým srdcervúcim príbehom o chorom príbuznom, ťažkom pôrode, osobných problémov s obezitou či nejakou nehodou, po ktorej príde heuréka moment, kedy ten či onen „expert“ prišiel s novou teóriou o cvičení alebo stravovaní.

A presne tak som sa dostala aj k metóde, ktorá sa volá rest based training (RBT), po slovensky „tréning založený na oddychu“.

Celá táto myšlienka sa na prvý pohľad zdá ako postavená na hlavu. Tréning, ktorého pointou je oddych? A to je ako čo? Azda neplatí, že čím viac budeme makať, tým lepšie budú výsledky?

Presne to si kedysi myslel zakladateľ tejto metódy, Dr. Jade Teta (odporúčam vám ho omrknúť na nete, je fakt poriadne svalnatý!). Zaoberá sa osobným tréningom a je ešte aj lekár, takže je naozaj kapacita. Dlhé roky odporúčal svojim klientom tréning na princípe HIIT (spomínate?). Bol však prekvapený, že mal medzi tisíckami klientov stále pár tých, ktorí sa snažili ako mohli, no neschudli. Nebolo ich veľa, no perfekcionista Teta bol z každého takého klienta frustrovaný. A tu sa dostávame k jeho „heuréka momentu“. Trénoval jednu pani, ktorá zvykla oddychovať aj počas intervalov, kedy mala cvičiť. Doktorko bol z nej nervózny, a hneď dvojnásobne. Jednak mal pocit, že sa fláka, a jednak (a predovšetkým) ho šokovali jej výsledky. Čoskoro prišiel na to, že práve objavil eldorádo.

A čo je vlastne ten RBT? Vďaka náhode prišiel doktor Teta na to, že pointou účinného tréningu je schopnosť tela oddýchnuť si. Môžete cvičiť intervaly, no možno práve váš organizmus potrebuje celkom iné načasovanie ako to, ktoré vám diktujú stopky. Ak sa dostanete za pomyselnú hranicu vlastných možností, vaša výkonnosť prudko klesá. Môžete sa snažiť „doklepať“ daný interval, ale… dostaneme sa presne do bodu, kedy je zbytočné ďalej cvičiť. Oveľa účinnejšie je prestať cvičiť v momente, kedy sme „na hrane“ a dať si pauzu. Koľko? Presne toľko, aby sme chytili dych a mohli znova naplno zabrať.

Pri žiadnom inom tréningovom systéme, s akým som sa za svoj život stretla, sa tak nekladie dôraz na individualitu človeka. Váš osobný tréner vo fitku vám môže napísať tréning na mieru, s počtom opakovaní, presnými váhami aj dĺžkou pauzy medzi setmi, ale…

ALE ak do rovnice nezapočíta individuálny oddychový faktor, môže to byť kontraproduktívne. Mňa osobne vždy rozčuľovala predstava, že si po sérii mám dať minútu a pol pauzu. Načo? Zvyčajne som bola oddýchnutá oveľa skôr. Áno, princíp RBT sa dá využiť aj pri tréningu vo fitku, dokonca aj pri behu. A teraz nepotrebujete ani stopky, aby vám nemilosrdne odrátali čas.

Doktor Teta vytvoril vlastný cvičebný program, ktorý sa dá zohnať na nete (bohužiaľ, myslím, že je platený, no ak už míňate desiatky eur mesačne za fitko či iné pomôcky, táto investícia stojí za zváženie). Pokiaľ viem, všetky cviky sa dajú realizovať aj z pohodlia domova a sú vhodné aj pre začiatočníkov (využíva najmä princíp flow – pomalý pohyb). Takže hurá na to – nemáte čo stratiť. Dajte si pauzu, a potom zamakajte.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny