Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Milan Luhový

Na našu otázkovú šestku odpovedá bývalý slovenský futbalista a reprezentant Československa Milan Luhový.

Milan Luhový - Šesť otázok

Milan „Maco“ Luhový, bývalý slovenský futbalista, reprezentant Československa, hráč Slovana Bratislava, Dukly Praha, Sportingu Gijón, AS St. Etienne, či PAOK Solún, účastník MS 1990 v Taliansku, kde skóroval do siete USA, semifinalista Pohára víťazov pohárov 1985/86 s Duklou Praha, dvojnásobný víťaz Československého i Slovenského pohára, vicemajster Československa 1987/88, najlepší strelec československej ligy 1987/88 s 25 gólmi a člen Klubu slovenských kanonierov so 144 gólmi, toho času podnikateľ a bloger…  Vo svojej dnes už domovskej Prahe rád zodpovedal na našich klasických šesť otázok.

Aký je váš najemotívnejší športový zážitok?

Keď som bol teraz naposledy pri pôrode (smiech). Ale nie, myslím si, že pobyt v Španielsku. Divácka kulisa, tlak a nutnosť podať maximálny výkon v každom zápase a na každom tréningu, pretože sa neodpúšťalo, hlavne cudzincom, byť horším než domáci. Zahraničný angažmán je strašne krutý a tvrdý.

Kde vidíte slovenský futbal o päť rokov a čo by ste poradili našim reprezentačným trénerom?

Slovenský futbal o päť rokov? Tam, kde je teraz, myslím si. Žiadna zmena, možno to bude ešte trošku horšie. A trénerom? Aby sa vzdelávali, aby mali záujem dostať sa do zahraničia, pretože domáce prostredie nie je konkurencieschopné. Aby si niekto dokázal, že je dobrý tréner, mal by pracovať v zahraničí, vo vyspelých ligách a to bude ocenenie jeho trénerských kvalít. 

Akému mužstvu fandíte a kto je váš obľúbený futbalista?

Real Madrid. A futbalistov mám rád veľa. V minulosti to bol Cruyff a ďalší, tiež Maradona, potom aj Messi a Ronaldo. Nie je to o jedincovi.

Ktorý slovenský futbalista vás v poslednom čase najviac zaujal?

Myslím, že Hamšík urobil veľkú kariéru. Z tých mladších tam zatiaľ nie je nejaká figúra, ktorá by sa vyrovnala českej generácii okolo Nedvěda, ale myslím si, že Hamšík z tej éry vyčnieval. Budúcnosť v slovenskom futbale závisí od toho, či sa futbalisti dostanú do veľkých klubov a tie veľké kluby z nich urobia veľkých hráčov, tak ako to bolo s generáciou už spomínaného Nedvěda.

Aký je rozdiel medzi úspešným futbalistom dneška v porovnaní s časom, keď ste boli aktívny vy?

Myslím si, že berie viac peňazí (smiech)… Futbal je trochu rýchlejší, ale príjem výkonnostne neodpovedá tomu, čo súčasný futbalista odvádza. Hovorím o českých a slovenských futbalistoch. Nehovorím o zahraničných, pretože tam futbal bol na vysokej úrovni už predtým. Posunul sa ešte vyššie, zrýchlil sa, finančne sa to tiež samozrejme navýšilo, ale tam to ide paralelne a zviazané spolu. U nás bol veľký skok, trochu akoby inflácia. Stačí si spočítať, že v dnešnej dobe niektorí futbalisti v domácich ligách, českej i slovenskej, berú milión až 10 miliónov (českých korún, pozn. redaktora), niektorí až 50 miliónov ročne. No vzhľadom k výkonnosti a počtu divákov, ktorí chodia na štadióny, to nezodpovedá realite. Pretože ak chcete financovať futbalistov s platom 10 miliónov, musíte mať plné štadióny, inak nie je šanca to zaplatiť a je tam podozrenie na úplne iné aktivity než športové.

Ak by ste mohli niečo zmeniť vo svojej športovej kariére, čo by to bolo?

Nehral by som futbal (smiech)… Asi.

Milan, ďakujeme za rozhovor.

Autor: Ľubo Guľa

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šesť otázok