Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľký smoothie špeciál, časť druhá

Áno, vojnu medzi džúsom a smoothie vyhralo smoothie. No aké sú jeho slabé stránky?

Veľký smoothie špeciál, časť druhá

Už vám tečú sliny? Aj mne, píšem totiž nalačno. No kým si pôjdem urobiť moje ranné smoothie, poviem vám ešte…

Časť druhá: prečo smoothie nie je až taký zázrak

Áno, vojnu medzi džúsom a smoothie vyhralo práve smoothie. No aj napriek tomu sa aj medzi výživovými poradcami a lekármi nájde niekoľko takých, čo majú voči nemu výhrady. Uznávaný lekár Igor Bukovský síce sám smoothie obľubuje, no pridáva k nemu niekoľko drobností.

1. Problém so vzduchom

Pri šľahaní a mixovaní sa vám potrava rozomelie na kašu. Pecka. Lenže do kŕmnej zmesi sa šľahaním primieša a celkom dosť veľké množstvo vzduchových bubliniek. Máte radi bublinky v minerálke? Viete, čo sa po nich…? Správne, grgá sa po nich. Pokiaľ si pochutíte na čerstvo vymiešanom smoothie, tak vás čaká hodinka či dve, kedy budete vypúšťať bublinky kratšou stranou. Pokiaľ pracujete na úseku styku s klientmi, zrejme z vášho vzduchového úniku nebudú úplne nadšení.

2. Problémy s ďalším vzduchom

Nebudem vás teraz zaťažovať bilogickými a chemickými procesmi trávenia. Pravda však je (a mám ju bolestne vyskúšanú), že po rýchlo zlopnutom čerstvom smoothie vás okrem hodinky grgania čakajú aj ďalšie hodinky vypúšťania plynov druhou stranou tela. Opäť nie veľmi vhodné do spoločnosti. A pokiaľ máte celkovo slabšie trávenie ako ja, ešte sa k tomu pridajú aj kŕče. Môj prvý pokus o domáce smoothie som musela zajesť Espumisanom. Dá sa tomu čiastočne vyhnúť, ak necháte svoju maškrtu odstáť a budete ju piť pomaly. A pri kupovaných balených smoothie, ktoré niekto našľahal pred pár týždňami, je riziko výrazne nižšie.

3. Cukor skáče flop

Smoothie síce obsahuje viac živín ako kolega džús, ale aj tak je v ňom množstvo ovocného cukru. Rýchlo vás zasýti, no ešte rýchlejšie po ňom vyhladnete. Samotné mixovanie navyše skracuje dobu, ktorá je potrebná na rozloženie potravy v žalúdku. Ako dlho máte pocit sýtosti po jednom poctivo odhryzkanom jablku? Hodinku či dve? Nuž, po smoothie to bude ešte menej. Za hodinu vás prepadne neovládateľná chuť na tri pečené prasiatka so zemiakovým šalátom. Aj preto pijem smoothie pomaly, hoci aj pol hodiny, aby som cukrový skok o žrdi aspoň trochu spomalila.

4. Všetkého veľa škodí

Tiež nie je cukor ako cukor. Iný typ cukru sa vyskytuje v ovocí, iný v zelenine. Ak sa už odhodláte na smoothie, potom by v ňom mala prevažovať zelenina nad ovocím. V tomto, čestne priznám, som ešte odvahu nenašla. Smoothie by však nemalo byť považované za náhradu pestrej stravy, skôr ako taký snack medzi hlavnými chodmi. 

Ak ešte stále slintáte, tak dvíhajte zadky a šup na jedno smoothie. 🙂 

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny