Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľký smoothie špeciál, časť piata

Mesiac so smoothie namiesto raňajok. Idem vám prezradiť, čo urobí smoothie s ľudským telom.

Veľký smoothie špeciál, časť piata

Tak, zvládla som to. Mesiac so smoothie namiesto raňajok. Idem vám prezradiť…

Časť piata: čo urobí smoothie s ľudským telom

Áno, toto bolo laboratórium s jediným subjektom, čiže mnou, ALE určité výsledky pozorovať môžem.

Prvá a zásadná vec: chudnutie so smoothie je veľmi záludné. Prvých pár dní som mala obrovský problém zvládnuť výkyvy cukru v krvi. Inak povedané, do hodiny po rannom smoothie som mala neskutočný vlčí hlad. Matika nepustí, na schudnutie musíte spáliť viac ako prijemte. Pokiaľ sa po rannom smoothie nenaučíte ovládať (alebo ho nezačneme piť až o pol desiatej dopoludnia, aby ste do obeda nečakali tak dlho), hrozí, že ušetrené kalórie doženiete pri zaháňaní kŕčov. 

Druhá vec, technická: smoothie vám podľa svojho zloženia môže kvalitne zamávať trávením. Banány sú vo všeobecnosti celkom dobré proti hnačke. Vláknina v ovocí zas zrýchľuje pohyby čriev. Preložené do ľudštiny: možno budete viac kakať ako predtým. Na druhej strane, dobré vyprázdňovanie je základom dobrého zdravia. A každopádne, smoothie je vo svojej podstate nápoj. Čo šlo dnu, bude musieť ísť von. Ovocné smoothie je pomerne močopudné, takže si ho nedávajte pred dôležitým rokovaním alebo cestou verejnou dopravou na dlhšiu trasu.

Tretia vec, pochopiteľná: aj smoothie sa vám môže prejesť (nehovoriac o situácii, keď si musíte dodať odvahu, aby ste do seba dostali tekuté banány – ako by povedal Dracula z Hotela Transylvánia, ble, bleee, bléééé). Nakúpte si rôzne druhy ovocia, no nemixujte viac ako dva-tri naraz. Iste, v obchode nájdete smoothie, čo majú odrobinky exotických príchutí, no ich príprava v domácich podmienkach nie je práve jednoduchá. Obmieňajte pár jednoduchých receptov, ktoré vám chutia – alebo ich aspoň dokážete strpieť v dutine ústnej.

Štvrtá vec, logická: smoothie nie je všeliek. Pokiaľ je to jediná zmena vo vašom jedálničku, výsledky nebudú svetoborné. Áno, dostanete do seba viac vitamínov, lenže tie vás nespasia: časť z nich pôjde von z tela bez úžitku. Smoothie je skvelá súčasť vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Rozhodne vás však nezachráni, ak si za ním dáte dvojitú porciu nejakej hriešnej maškrty.

Piata vec, trocha zábavná: počas toho mesiaca mi poriadne skákala hmotnosť. Po dvoch týždňoch som už mala takmer dve kilá dole, keď som šla s dcérkou na výlet. Po rannom smoothie sme šli do reštaurácie na moje obľúbené cestoviny. Čestné slovo, že som sa neprejedla, no na druhý deň som mala o kilo a pol viac. F@©k. O dva dni som dostala svoje dni, tak som tento prírastok zvalila na ne. Keďže moje trávenie štrajkuje častejšie ako slovenskí učitelia, čas od času sme mali doma chemický poplach. Nobelovu cenu mieru tomu, kto vymyslel Espumisan. 

Šiesta vec, dôležitá: po mesiaci „smútenia“ som ľahšia o dve kilá. Viac ma však teší strata 5 cm z pásu, 4 cm z brucha a 2cm z pozadia. Myslím, že tomu dám šancu aj ďalší mesiac.

Siedma vec, posledná: počas bezradných „nafúknutých“ dní som sa obrátila na najväčšieho smoothie experta, ktorého poznám. Pred dvomi rokmi som pre BROsport vyspovedala vegána Dominika, ktorý mi v rozhovore povedal, že jeho obľúbené raňajky sú mixované banány. Tak som mu napísala znova, že ako to zvláda. Jeho trávenie je síce so smoothie oveľa kompatibilnejšie ako to moje, no priznal, že v poslednom období upustil od smoothie a radšej si robí ovocnú kašu. Lebo – a v tom mu dá za pravdu snáď každý výživový poradca – jedlo sa má jesť v pôvodnej konzistencii. Ovocie bolo stvorené na to, aby sa hrýzlo…

…ale ja si radšej pohryzkám smoothie…

…lebo banány mi stále nechutia… 🙂

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny