Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Koronavírus: naozaj iba chrípka?

Najväčšou obeťou koronavírusu je náš spôsob života. No možno je naozaj načase zamyslieť sa nad tým, čo sú naše priority.

Koronavírus: naozaj iba chrípka?

Aj vy už máte tej hystérie okolo koronavírusu plné zuby?

Koronavírus a obávaná „espaňolka“

Posledná naozaj svetová pandémia bola tzv. španielska chrípka na konci 1. svetovej vojny. Odhaduje sa, že pripravila o život asi 50 miliónov ľudí (čím dvojnásobne „strčila do vrecka“ samotnú prvú svetovú vojnu). Momentálne ani nemáme na svete toľko nakazených. Iste, nákaza ešte neprešla a uvidíme, čo bude v jeseni. Jedno si však dovolím tvrdiť: koronavírus určite nebude mať toľko obetí. Nie preto, že by bol taký slabý – ale preto, že medicína je inde ako pred sto rokmi. Dnes by ani espaňolka nemala takú bilanciu.

Koronavírus a sezónna chrípka

Počas chrípkovej sezóny 2018-19 ochorelo asi 35 miliónov ľudí po celom svete, z ktorých asi 35 tisíc zomrelo. To je úmrtnosť na úrovni 0,1%. V roku 2020 máme už viac než 30 miliónov ľudí s pozitívnym testom na COVID-19, z ktorých už takmer milión zomrel. To je úmrtnosť okolo 3%, ale…

Koronavírus a divoké štatistiky

…tu je práve problém s definíciou „obete koronavírusu.“ Bohužiaľ, kvôli hystérii okolo prvej pandémie po sto rokoch boli v mnohých prípadoch označení za obete koronavírusu všetci, čo mali v čase smrti pozitívny test na COVID-19. Bez ohľadu na to, čo bola skutočná príčina smrti. Na Slovensku bola u všetkých obetí nariadená pitva, takže našich približne štyridsať obetí je realistické číslo.

Koronavírus a jeho obete

Obľúbená fráza odporcov obmedzení je tá, že prakticky všetci, čo umreli na koronavírus, mali aj iné choroby. Lenže – a tu je ten háčik – akákoľvek infekčná choroba ľahšie skolí staršieho človeka či niekoho s oslabenou imunitou. A náš slovenský prúser je práve v tom, že máme celkovo málo obetí a ani jednou z nich nebol „zdravý“ človek, ako sa to v okolitých krajinách občas stáva.

Koronavírus a jeho konkurenti

Na sociálnej sieti je častou frázou poznámka, že na rakovinu, cukrovku či vysoký tlak umreli v tomto roku tisíce ľudí a nerobí sa z toho také haló. Lenže, milí moji, rakovinu, cukrovku ani vysoký krvný tlak nedostanete z toho, že na vás niekto zakašle. Nehovoriac o tom, že vyššie spomínaným trvá mesiace, niekedy aj roky, kým vás dostanú do hrobu. Koronavírus to zmákne za pár dní. Doslova. 

Koronavírus a opatrenia

Chápem snahu našich vládnych predstaviteľov zabrániť extrémnemu rozšíreniu choroby. Aj počas normálnej chrípky bývajú chrípkové prázdniny, no opätovné zatvorenie škôl a online vzdelávanie je pre mnohých rodičov nočná mora. V našej malej obci sa prakticky všetci zhodujú na tom, že nosenie rúšok v kostole je čistý nonsens, keď si ich po omši dáme dole, aby sme sa pred kostolom pozdravili. Ale nosíme ich. 

Koronavírus a najhorší možný scenár

COVID-19 zrejme nespôsobí svetovú skazu ako espaňolka, no zdá sa, že je oveľa nebezpečnejší ako klasická chrípka. Bohužiaľ, stať sa môže úplne všetko, možno to nečujne prehrmí nad našimi hlavami, no možno nám tu budú denne umierať stovky starších i mladších. To najhoršie, čo nám koronavírus priniesol, je iracionálny strach… o naše pohodlie.

Koronavírus a jeho dopad

Pred sto rokmi bolo väčšine našich predkov výsostne jedno, či bude Bayern zajtra hrať alebo či sa natočí nový diel ich obľúbeného seriálu. Najväčšou obeťou koronavírusu je náš spôsob života. No možno je naozaj načase zamyslieť sa nad tým, čo sú naše priority: futbalové zápasy a televízne seriály, alebo rodina a priatelia…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny