Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Šport a rebélia

Fenomén „príliš akčných“ fanúšikov ma už roky desí. Som presvedčená o tom, že šport by mal človeka učiť pozitívnym veciam.

Protest športových hooligans v Bratislave
Foto: SITA/Martin Medňanský

Hore ruky, komu sa páčia súčasné obmedzenia…? No, nehláste sa všetci…

Áno, aj ja mám už toho plné zuby. Chaotické a mätúce t/plačovky vládnych predstaviteľov, vlečúce sa opatrenia a do toho narastajúce počty nakazených na „chrípočku,“ o ktorej dávno viem, že nie je „chrípočka“ a rozhodne by som ju nechcela dostať.

A aby toho nebolo málo, minulý víkend sa v Bratislave zišlo niekoľko stoviek ľudí na neohlásený protest, ktorého jediným programom bolo vulgárne nadávanie na premiéra, hádzanie petárd a lomcovanie s bránou, a ktorý po dvoch hodinách vyčkávania a dohovárania ukončila polícia vodným delom. 

A najväčší prúser? Že za touto patáliou stoja… futbaloví fanúšikovia. 

Fenomén „príliš akčných“ fanúšikov ma už roky desí. Som presvedčená o tom, že šport by mal človeka učiť pozitívnym veciam – trpezlivosti, pokore, úcte k protivníkovi. Bohužiaľ, často nastáva presný opak. Dodnes si pamätám na moje študentské roky v Trnave. Keď bol zápas medzi Spartakom a Slovanom, polícia vytvorila koridor od stanice k štadiónu (nie je to až taká dlhá trasa, no stáli ich tam stovky), aby sa zabránilo šarvátkam medzi obomi tábormi počas cesty na zápas a z neho. Aj tak sa medzi nami študentami hovorilo, že večer po zápase je naozaj nebezpečné chodiť do centra. 

V našej spoločnosti to vrie. Vieme to všetci, cítime to. A bohužiaľ, mnohí majú pocit, že musia vziať veci do vlastných rúk, aby urobili poriadok. Tak sa nám tu množia konšpiračné teórie a nepokoj. A to celé som pracovne nazvala paradox vysokej školy života. Súčasná situácia je výsledkom súbehu štyroch faktorov.

  1. Nespokojnosť a nedôvera k vláde – akejkoľvek. Veď ruku na srdce, kto nám vládol? Najprv Maďari, potom Česi, tak Nemci, potom komunisti a teraz… no, nechcem byť vulgárna ako tí na proteste, ale každá vláda urobila chyby. Navyše, akékoľvek obmedzenia nám automaticky evokujú totalitu. Nejako sme zabudli, že každá sloboda prináša aj zodpovednosť a výnimočné situácie (ako táto) vyžadujú výnimočný prístup.
  2. Nedôvera voči zdravotníctvu. Prakticky nepoznám človeka, ktorý by nemal zlú skúsenosť s lekárom či aspoň zdravotnou sestrou. Ľuďom s tak zodpovednou pozíciou akosi netolerujeme chyby. A bohužiaľ, aj oni robia chyby a nie sú dokonalí. Tak prečo by sme im mali veriť…? A ako nám môže obmedzovať život značne obézny hlavný hygienik…? Čo na tom, že má šesť titulov a jeho vedomosti nám môžu za hranicami závidieť…?
  3. Nedostatok empatie. Nikto na tomto svete nie je tak empatický, aby pochopil problémy všetkých ľudí. Vážne! Tak, ako nešportovec nepochopí zúfalstvo športovca, ktorému zavreli fitko, tak ateista nepochopí smútok veriaceho nad zatvoreným kostolom a kancelárska krysa nechápe, prečo sa stavebný robotník rozčuľuje nad zavretou reštikou, kam chodil na obed (a bola to pre neho často jediná možnosť, ako sa cez deň zohriať, umyť a v pokoji vy°rať). Potom sa niet čo čudovať, že sa cítime dotknutí a urazení.
  4. Už to trvá pridlho. Bez vysvetľovania. Od marca toho máme všetci tak akurát dosť a tí menej trpezliví vybuchujú. 

Keď to dáme dokopy, máme – bohužiaľ – ideálne podmienky na to, čo sa stalo v sobotu v Bratislave. A opäť, bohužiaľ, naši „športoví rebeli“ tým nie len porušili zákon a ohrozili množstvo ľudí potenciálym roznesením nákazy, no urobili zlé meno všetkým športovým fanúšikom.

Šport – a fandenie športu – by nemalo byť, nesmie byť o násilí a vulgarite. Starí Gréci počas olympijských hier skladali zbrane, šport bol pre nich symbolom mieru. Keby našich „hooligans“ videl ktorýkoľvek antický olympijský víťaz, prefackal by ich vlastným vavrínovým vencom.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny