Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Už si na to starý

Prečo sme presvedčení, že šport a starostlivosť o zdravie akosi patria k nižšiemu veku?

Gymnastika

Medzi našimi ľudovými múdrosťami koluje aj fráza „staroba-choroba.“ A hoci nemám rada to slovo, čím ďalej, tým viac zisťujem, že ide o poriadny HOAX.

Existuje mnoho vitálnych seniorov, no i množstvo mladých, ktorí zápasia s rôznymi neduhmi. Aj tak sme však presvedčení, že šport a starostlivosť o zdravie akosi patria k nižšiemu veku.

Je vek ospravedlnením pre nesprávny životný štýl?

Nedávno som sa sama na sebe presvedčila, že aj ja mám v hlave zakódovanú podobnú myšlienku. V parku v našej obci som (klasicky) dozerala na bezpečnosť mojich špuntov a na pol ucha som začula debatu dvoch slečien, čo chodia na druhý stupeň základnej školy. Jedna z nich, na svoj vek výnimočne vysoká a už aj dosť vyvinutá, poznamenala, že chce začať chodiť na gymnastiku.

A v mojej hlave (našťastie som to nepustila z úst) okamžite zaznela pochybovačná otázka: A nie je už na to stará…?

Vzápätí mi došla absurdnosť vlastnej myšlienky. Kurník šopa, slečna má nejakých 12 rokov, NIE je stará! A áno, kamoškina dcéra rovnakého veku sa gymnastike venuje od škôlky, chodí na súťaže a nosí domov diplomy, no kto povedal, že aj táto tu chce byť do roka majsterkou Slovenska alebo aspoň okresu? Veď si chce len zašportovať! Len…

Uvedomujem si, že mnoho ľudí má v hlave zakódovanú predstavu, že ak sa chceme venovať nejakému športu, musíme s ním začať v útlom veku. Iste, pokiaľ chcete vyhrať olympiádu v krasokorčuľovaní a máte po päťdesiatke, už to asi nebude celkom reálne. Nejako sme v tom zmätku zabudli na to, že šport má byť v prvom rade o radosti z pohybu, o snahe udržať si dobré zdravie, nie o vekovom limite či profesionalite. 

A potom je tu druhý extrém. Jedna časť populácie si povie, že nebude cvičiť, lebo sú na to starí. Lenže narastá nám tu druhá časť, ktorá je príliš mladá, no predsa už rezignovala. Rezignovali na vlastné zdravie, nehýbu sa a príliš skoro si začali užívať „dospelácke“ veci. A nikto ma nepresvedčí o tom, že alkohol, cigarety či drogy prospievajú vývinu. Z tých „príliš mladých“ sa totiž čoskoro stanú „príliš starí,“ ktorí sa v dvadsiatke cítia (a často aj vyzerajú), akoby už vychovali vnúčatá.

Vek je len číslo. Športovať sa dá (a má), či máte sedem, sedemnásť či sedemdesiat. Samozrejme, primerane. Nordic walking či plávanie bude pre vašu babičku určite vhodnejšie ako hokej. Teda, pokiaľ ho nehráva pravidelne, už od mladosti.

Pred časom som na internete videla video, z ktorého mi spadla sánka. Nejaká staršia dáma, tuším z Nemecka, bývalá šampiónka v gymnastike, predvádzala zostavu. Metala saltá, ľahučko skákala, ohybnejšia ako hadie ženy v cirkuse. Mala niečo medzi osemdesiat a večnosťou. A nie, nebola na to stará…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny