Sledujte nás

Bojové športy

UFC 254: Nurmagomedov vs. Gaethje alebo MMA zápas roka

V UFC nás čaká súboj o titul ľahkej váhy. Aké predpoklady majú obaja bojovníci a čo môžeme od súboja očakávať?

Akcia UFC 254 nám 24. októbra prinesie viacero veľmi zaujímavých bojov, avšak to, na čo každý čaká, je súboj o titul ľahkej váhy medzi neporazeným Rusom Khabibom Nurmagomedovom a Američanom Justinom Gaethjem.

Vzhľadom na situáciu, ktorá nastala na jar, nebol Khabib schopný opustiť Rusko a odletieť do USA, aby obhajoval svoj titul proti Tonymu Fergusonovi. Zorganizoval sa teda súboj pre dočasného šampióna a približne mesiac pred konaním zaujal Khabibove miesto Justin Gaethje. Ten viac ako slušným výkonom porazil Fergusona v piatom kole na TKO. Khabib teda naposledy zápasil v septembri 2019, kedy porazil submisiou Dustina Poiriera.

Od tej doby sa toho veľa udialo a pre Khabiba má koronakríza trpkú príchuť. Khabib kvôli nej v máji nemohol zápasiť a v júli zomrel jeho otec a tréner, Abdulmanap Nurmagomedov, na komplikácie spojené s koronavírusom. Otázkou teda je: dokázal sa Khabib s touto stratou psychicky vyrovnať a bude po zápase s Gaethjem stále neporazeným šampiónom so skóre 29-0? To si preberieme v dnešnej analýze.

Má Gaethje predpoklady na to poraziť Khabiba?

Veľa ľudí považuje Gaethjeho za doteraz najväčšiu výzvu pre Khabiba. Dôvodom je jeho silný wrestlingový background, keďže Gaethje sa venuje zápaseniu už od detstva. Nazbieral v ňom aj významné úspechy – môže sa pochváliť titulom „All American“, čo znamená skvelé umiestnenia v celoamerickej zápasníckej lige. Paradoxom ale je, že vo svojich MMA zápasoch Gaethje wrestling takmer vôbec nevyužíva.

V MMA sa z neho stal skvelý striker s tvrdou ranou a bradou a svoje zápasnícke schopnosti predviedol len párkrát v zápasoch mimo UFC (a aj to len veľmi zľahka). Prečo? Ako on sám tvrdí, wrestling ho proste veľmi vyčerpáva, preto sa mu vyhýba. Avšak vzhľadom na to, že má povesť skvelého wrestlera, sa s ním do pasovania nikto z jeho protivníkov moc ani nepúšťal. Nepochybne má voči takedownom stále skvelú obranu.

A keď už sme pri tom vyčerpaní – Gaethje prehral v kariére dva zápasy, proti Eddiemu Alvarezovi a Dustinovi Poirierovi, oba na TKO. Tie zápasy boli vyrovnané, avšak bolo viditeľné, že ku koncu zápasu už Gaethje nevládal. A to bol zrejme hlavný dôvod, prečo ho dokázali knoukautovať. V jeho poslednom zápase s Tonym Fergusonom sa už jeho fyzička ukázala v lepšom svetle a spravil v nej zjavne pokrok. Až po tomto zápase o dočasný titul začal byť braný ozaj vážne, keďže dovtedy mu skalp bojovníka z úplnej špičky chýbal. Bude to však stačiť na Khabiba?

Khabib vs. Poirier

Khabib je momentálne asi najlepším wrestlerom vo svete MMA. Jediný súper, ktorý dokázal Khabibove takedowny zastavovať, bol dopingový hriešnik Gleison Tibau, keď mal Khabib 23 rokov. Bojovník z Dagestanu ten zápas avšak aj tak vyhral jednohlasným rozhodnutím po troch kolách.

Ako už bolo spomenuté, Gaethje má jednoznačne obranu proti takedownom na úrovni, je to ale niečo, čím môže zastaviť Khabiba? O tom silno pochybujem. Khabib je zvyknutý z Dagestanu trénovať s lepšími wrestlermi než je Gaethje a aj keď Justin bude mať na začiatku zápasu silu sa brániť, od tretieho kola už určite nebude vládať Khabibove pokusy o takedown zastaviť. Naviac, Dagestanec je povestný svojou nadpozemskou kondičkou a tlakom, ktorý nikdy neprestáva. Gaethje je zas známy svojím „one punch knockout power“, keďže v úderoch má naozaj zrejme najväčšie pecky z celej divízie ľahkej váhy v UFC a celkovo jeho boj v postoji je skvelý. Známe sú aj jeho tvrdé low kicky, ktorými sa určite bude snažiť Khabiba oslabiť. Otázkou je, koľko priestoru na boj v postoji dostane.

Otáznik nad Gaethjeho wrestlingom

Ďalšou vecou ale je, že keďže nikto poriadne Gaethjeho wrestling v MMA nevidel, visí nad ním otáznik. Áno, zázemie určite má, avšak záleží aj na tom, čo zápasníci rozvíjajú počas svojej MMA kariéry. Šampión welterovej váhy, Kamaru Usman, síce nebol tak úspešný vo wrestlingu ako Gaethje, počas svojej MMA kariéry ho ale posunul na úplne iný level a svojich súperov ničí podobným štýlom ako Khabib. Alebo napríklad legenda UFC George St. Pierre bol skvelý postojár so zázemím v Kyokushkin karate, ale stal sa z neho jeden z najlepších wrestlerov v MMA.

Gaethje venoval množstvo času zlepšovaním sa v boji v postoji a všetky jeho zápasy prebiehali prevažne v ňom. Preto nie je jasné, či má predpoklady brániť sa voči tak silnému a skúsenému wrestlerovi ako Khabib.

Aký výsledok očakávať

S najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme veľmi zaujímavý zápas. Ak chce Gaethje vyhrať, musí Khabiba dostať do úzkych v prvom, maximálne druhom kole. Potom to pôjde už len veľmi ťažko.

Ďalším faktom je, že Khabiba nikto poriadne neohrozil ani v postoji, niekedy zopár úderov cez jeho obranu prešlo, nikdy to s ním ale nijak nezamávalo. Je pravda, že Gaethje má potenciál na to stať sa prvým, kto Khabiba v postoji ohrozí. Stane sa to však? Nemyslím si. Aj keď na tom Khabib po smrti otca nemusí byť psychicky najlepšie, myslím si, že spraví maximum pre počesť otca, aby dosiahol skóre 30 výhier, 0 porážok.

Kúzlom jeho zápasov je, že každý jeho protivník vie, čo Khabib bude robiť, nikto sa ale proti tomu nedokáže efektívne brániť. Každopádne súhlasím s tvrdením, že Gaethje je pre Khabiba zatiaľ najnebezpečnejším protivníkom a bolo by nespravodlivé jeho výhru dopredu vylučovať. Obzvlášť v tomto šialenom roku 2020 už človek nevie, čo všetko môže v živote čakať. Ja ale verím, že sa Khabibovo skóre posunie na 29-0 a jeho neuveriteľná jazda bude pokračovať aspoň ešte jedným zápasom.

A čo si myslíte vy, ako dopadne tento zápas? Píšte svoje tipy dole do komentárov pod článok.

Zápas prebehne na Fight Island v Abú Dhabí a hlavná karta začína už o 20:00 na Nova Sport 2. Na sobotu večer si teda určite nerobte žiadne plány.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Bojové športy