Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Vladimír Kováč

Jeho hlas už viac ako tri roky obohacuje prenosy televízie Arenasport, kde komentuje množstvo prenosov od futbalu cez šípky až po NASCAR.

Šesť otázok: Vladimír Kováč

Jeho hlas už viac ako tri roky obohacuje prenosy televízie Arenasport, kde komentuje množstvo prenosov od futbalu cez šípky až po obľúbený NASCAR. Trasiem pravicou kolektívu pri najnovšom vydaní seriálu Šesť otázok, tentokrát s Vladimírom Kováčom.

Začnime zľahka. Ako si sa vlastne dostal ku komentovaniu športových prenosov?

Prvý impulz prišiel počas ZOH v Turíne, keď som v televízii videl reportáž o práci športových komentátorov. Odvtedy som sa oveľa viac zaujímal o zákulisie tejto práce, sám pre seba si komentoval zápasy a čakal na svoju príležitosť. Tá prišla v októbri 2017. Televízia Arenasport hľadala nových ľudí, tak som to skúsil. Stále mám v počítači ukážku, ktorú som im posielal. Našťastie si ma vybrali a o pár dní už som komentoval priamy prenos.

V televízii môžu diváci tvoj hlas započuť pri futbale, florbale, šípkach či pri prenosoch automobilových pretekov NASCAR. Máš vyložene obľúbený šport na komentovanie?

Najobľúbenejší je jednoznačne NASCAR. Počas troch rokov, čo sa mu pracovne venujem, sa z toho stala už vášeň. Rád ale komentujem akýkoľvek šport, nevyberám si. Na každom jednom sa dá nájsť niečo, čím si ho obľúbiš. Bavia ma šípky, skvelá škola bola robiť atletiku alebo dostihy. Výnimkou pre mňa je asi vodné pólo, ktoré ma z pozície komentátora neoslovilo a prenosy z neho som si doslova odtrpel. Pritom, ako divák si ho pozriem rád, ale vieš… so slúchadlami a mikrofónom je to iné.

Sú preteky NASCAR u slovenského diváka populárne? V zámorí je to pravdepodobne obrovský hit…

V Amerike je NASCAR veľmi obľúbeným a hlavne tradičným športom, veď prvé oficiálne preteky sa išli pred viac ako 70 rokmi. Čo mňa teší je, že svoju fanúšikovskú základňu má aj na Slovensku a v Českej republike. Preteky určite nemajú takú popularitu a sledovanosť ako napríklad Formula 1, ale divák by im aj tak mohol dať šancu. Často sa totiž aj mne stáva, že keď sa spomenie NASCAR, Slováci ho vidia ako to nudné krúženie doľava. Technicky majú pravdu, ale je za tým oveľa viac, najmä po strategickej stránke. A práve to chceme posunúť fanúšikom aj cez naše priame prenosy. Teší ma, že niektorí diváci sledujú aj preteky, ktoré štartujú okolo jednej-druhej hodiny v noci.

Vymenuj mi, prosím, 3 dôvody, prečo si zapnúť prenos automobilových pretekov.

Určite napínavé súboje o víťazstvo, veď najtesnejší finiš v pretekoch NASCAR je 0,0004 sekundy. Mal som česť komentovať ho, v rýchlosti okolo 300 km/h rozhodlo o úspechu a neúspechu necelých 7 centimetrov. To ešte dlho rozdýchavaš. Vozy NASCAR majú osemvalcový motor s ohromným výkonom. A ten zvuk, ktorý ťa počas pretekov čaká, to je symfónia. A najlepší dôvod prečo sledovať prenos? Pretože v roku 2009 dal aj seriálový Dr. House, herec Hugh Laurie, dokonca prednosť účasti na pretekoch NASCAR pred slávnostným udeľovaním Oscarov. 

Koľko zaberie komentátorovi príprava na prenos?

To je individuálne, ale ja som v tomto puntičkár, čiže mne dosť dlho. Samozrejme súťaže, v ktorých vysielame celú sezónu, sú jednoduchšie. Tam si ten prehľad držíš, sleduješ pravidelne dianie a stačí ti pred stretnutím pozbierať aktuálne informácie. Aj tak sa ale bavíme o hodinách práce na jeden zápas. Plus, ak komentujem nejaký šláger alebo finále, tak je to ešte dlhšie. Paradoxom potom je, že z celej prípravy počas zápasu použiješ možno 10-15 percent.

Ktoré športové meno je postrach pre slovenského komentátora?

Väčšinou sú to tie, ktoré majú až príliš veľa písmen, ale potrápiť ťa vie aj úplne jednoduché. Keďže vysielame čínsku futbalovú ligu a stolný tenis, stretávame sa s menami čínskych športovcov. Čudoval by si sa, ale musíš si tam dávať veľký pozor na výslovnosť. Raz nám dokonca do redakcie prišiel mail od diváka, ako ich správne vyslovovať. Pre mňa osobne je problémové aj meno majiteľa jedného z tímov v NASCAR, pána Richarda Childressa. Tam sa mi pravidelne láme jazyk.

Vlado, ďakujeme za prínosný rozhovor a želáme ti všetko len to najlepšie v osobnom i pracovnom živote. Nech ti to komentuje čo najdlhšie. 🙂

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šesť otázok