Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Dávid Draganovský

Žije pre fitko ale tvrdí, že nie je športový typ. Na našich šesť otázok odpovedá Dávid Draganovský.

Šesť otázok: Dávid Draganovský

Žije pre fitko ale tvrdí, že nie je športový typ. Postavou a motiváciou ide príkladom mnohým aj keď si myslí, že úlohou trénera nie je vyzerať dobre, ale viesť svojich klientov. Dámy a páni, inšpiratívny fitness macher Dávid Draganovský a jeho odpovede na našich šesť otázok.

Práca fitness trénera bola ešte v nie tak dávnej minulosti dosť podceňovaná a neprikladal sa jej výrazný rešpekt. Je tomu dnes inak?

Nemyslím si, že jej pripadá väčší rešpekt, ale ľudia sú určite otvorenejší tejto možnosti. Existujú skvelé sociálne siete, čo je v podstate marketing zadarmo a tým sa naša práca dostáva viac do povedomia. Neviem, či jej pripadá väčší rešpekt, keďže okolie niekedy vraví, nech si nájdem normálnu robotu. (smiech)

Pre mňa je to práca ako každá iná a časovo ešte viac vyčerpávajúca, pretože ja nemám voľný čas. Môj voľný čas sú 3-4 hodiny cez deň. Cca hodinka a pol ráno, kedy si dávam kardio, varím si jedlo, v pokoji raňajkujem atď. Potom mám klientov, na obed idem domov na pauzu a tak zasa klienti. Domov chodím neskoro večer, keďže len do 20:00 mám klientov a až potom cvičím ja. Domov prídem okolo 22:00, najem sa, sadám za PC a pracujem na úprave jedálničkov atď. Pred spaním mám ešte približne polhodinku voľna na YouTube alebo nejakú knihu. Voľný čas teda nemám, čo ma mrzí hlavne kvôli priateľke.

Akú najdivnejšiu výhovorku si počul či už od svojho alebo iného klienta na absenciu tréningu? 

Veľmi sa mi to nestáva. Ak mám absenciu, tak sú to normálne veci. V tejto dobe hlavne veci typu Bol som s pozitívnou osobou alebo Možno som sám pozitívny. Ľudia nevynechávajú tréningy a ak áno, ide o bežné situácie ako choroba, lekár atď. Výhovorky však mám na stravu. Vety ako Nechcem jesť stále to isté. A keď sa opýtam, čo jedol klient predtým, povie, že tri roky šatôčky. Vtedy to asi nevadilo jesť to isté. Alebo Nebudem jesť studené, lebo nebudem krabičkovať. Ale studená bageta z benzínky je v pohode.

Ak mám cieľ, tak idem za ním nech to stojí čo to stojí. Ak je najväčším problém studené jedlo, treba si položiť otázku, či chcem teplé jedlo alebo výsledky. Samozrejme, treba jesť teplé jedlo a nechcem tu nabádať ľudí na jedenie mäsa z mrazáku. Ide teda hlavne o smiešne výhovorky čo sa týka jedla. Niekedy sa mi zastavuje rozum.

Ak mám cieľ, tak idem za ním nech to stojí čo to stojí.

Dávid Draganovský

Je pravdou, že percento účasti vo fitku sa mení s predsavzatiami a obdobiami? Napríklad, že v januári aj pred letom je plno, inokedy ani nie.

V poslednej dobe sa to mení hlavne podľa vládnych opatrení. Ale áno, väčšinou je to tak, že po novom roku sa mi ani neoplatí chodiť domov spať. Potom príde mesiac-dva tzv. hluché obdobie. Pred letom klasika a počas prázdnin je to zas hluchšie. Nájdu sa stále klienti, ktorí nie sú sezónni. Nejdú za trénerom len z dôvodu, že sa chcú mesiac pohýbať. Je to beh na dlhú trať a hľadať trénera kvôli mesiacu naozaj nie sú dobre investované peniaze. Keď chceš výsledok, treba tomu dať minimálne pár mesiacov.

Aj ja mám napríklad trénera, s ktorým trénujem pol roka a až teraz sa začínajú diať zmeny a prichádzať výsledky. Ak príde v apríli chalan, že chce mať na kúpalisku tehličky, najradšej by ich mal už v máji. Povedal by som mu, ozvi sa v novembri. Je to o konzistentnosti, asi ako návšteva u zubára raz za 10 rokov, to tiež nie je v poriadku.

Ľudia často začnú chodiť do fitka a cvičia bez trénera či potrebných informácii o danom cviku. Ráta sa to bez ohľadu na správnosť alebo sa tým vytráca celá efektivita?

Stále hovorím, že keď sa človek rozhodne ísť cvičiť a nemá peniaze na to, aby si platil nonstop trénera, je to pochopiteľné, lebo ide o nadštandardnú službu. Radšej by som ale obetoval v mesiaci pár káv a nejaké tie cigaretky a tie peniaze dal do kvalitného trénera. Do takého, ktorý má dobré referencie a hlavne výsledky. Úlohou trénera nie je dobre vyzerať, ale pomáhať klientom. Minimálne si treba vysvetliť základy cvikov a stravy.

Sám som spravil v minulosti tú chybu, pretože všetci mladí chlapci sme predsa Majstri sveta. (smiech) Mám klientov aj klientky a dievčatá si vždy nechajú viac poradiť. Chlapci často „všadze buľi a šicko znaju“. Aj ja som začal bez trénera, cvičil som nevyvážene, mal som zdravotné ťažkosti a disbalancie. Problém s krížmi sa dostal do takého štádia, že som nevydržal šoférovať viac ako hodinku bez toho, aby som neurobil pauzu. Takto som sa vlastne dostal k tomu čo robím. Dával som dokopy seba a popritom mi začali písať kamaráti o rady. Sebaštúdiom som získal fajn informácie. Bol som ochotný obetovať čas štúdiu, iní zas nie. Keď vidím niektorých chalanov vo fitku, ktorí cvičia krátko a samostatne, viac si ublížia ako pomôžu.

Ktorý šport je pre teba hneď za fitnessom?

Paradoxom je, že nie som vôbec športový typ. Milujem tento šport (fitness), ale to je všetko. Neviem, koľko hráčov hrá futbal, neviem čo znamená, keď je niekto vo futbale stopér, som v tom vytretý. (smiech) Keď ale ideme von, zahrám si volejbal, rád si pozriem MMA, ale nejak extra sa v tom neangažujem ani nevyznám. Som športové drevo, ako dieťa som bol obézny, neznášal som telesnú a aj preto som si vybral tento šport, kde som zodpovedný sám za seba. Fitko, prechádzky v prírode a podobné relaxačné záležitosti.

Si v miestnosti s Arnoldom Schwarzeneggrom a Dwayne „The Rock“ Johnsonom. Koho vyzveš na páku?

Na páku by som určite vyzval Arnolda, keďže je to už starší pán. The Rock by mi asi vyrval chrbticu ku bedrám haha.

Z voleja na záver

Dávid, vyber si prosím z dvojice jednu možnosť.

MERCEDES vs. Seat
COCA-COLA ZERO vs. Proteín
50 KLIKOV vs. 50 drepov z výskokom
Ponožky v sandáloch vs. TRIŠTVRŤOVÉ NOHAVICE
Teplo v zime vs. ZIMA V LETE

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Šesť otázok