Sledujte nás

Ifkine fejtóny

GAPS diéta, časť tretia

Vonkajšie prostredie, antibiotiká a zlá strava môžu vážne narušiť črevnú flóru a vyvovať obrovské množstvo diagnóz…

GASP, časť tretia, antibiotiká
Foto: Adam Nieścioruk on Unsplash

Vonkajšie prostredie, antibiotiká a zlá strava môžu vážne narušiť črevnú flóru a vyvovať obrovské množstvo diagnóz…

Časť tretia: o lavíne, ktorú možno zastaviť

Vráťme sa na začiatok. Predstavme si (ideálne) úplne zdravé dieťatko, ktoré sa práve narodilo. Pôrod bol spontánny, dieťa je plne dojčené a prospieva. Jeho črevná flóra prekvitá (doslovne). Za ideálnych podmienok z neho vyrastie jedinec s ukážkovo fungujúcim imunitným systémom.

Lenže podmienky nie sú ideálne. Skôr alebo neskôr príde choroba, na ktorú pani doktorka predpíše antibiotiká (prásk, pá, pá, dobré baktérie), dieťa si obľúbi nezdravé pochúťky (viete, kto jediný má prospech z cukru? Vaše tukové zásoby a oportunistické svine v črevách) a pri našej smole dýcha znečistený vzduch a je vystavené toxickému prostrediu. Odrazu mamka zistí, že jej anjelik má exém na chrbátiku, že ho v kuse bolí bruško… a (fast forward future) o tridsať rokov papká tabletky na depresiu, má poruchy sústredenia a zoznam jeho diagnóz je dlhší ako zoznam priateľov na sociálnej sieti.

Vplyvom kombinácie rôznych vonkajších vplyvov sa v našom čreve vytvorí nerovnováha. Imunitný systém sa „rozhodí“ a začne napádať vlastné telo. Áno, množstvo ochorení má pôvod v prehnanej imunitnej reakcii – ktorá by vôbec nemusela nastať, keby bolo trávenie v poriadku.

Zoznam problémov, ktoré prináša syndróm GAPS je naozaj dlhokánsky: potravinové alergie, kožné exémy, poruchy učenia, autizmus, dokonca aj schizofrénia či ADHD. Prečo je tomu tak?

Hlavným vinníkom sú malé oportunistické svine v našom čreve.

Niektoré druhy sa špecializujú na napádanie črevnej steny. Tá potom prepúšťa do krvného obehu nestrávené zvyšky potravy. Telo ich identifikuje ako nepriateľa a spustí obrannú (t.j. alergickú) reakciu. U niekoho sa to prejaví ako bolesť brucha, u niekoho ako exém.

Ďalšou možnosťou je narušenie procesu trávenia. Oportunisti si uchmatnú výživné látky a zmenia ich na toxické. Cez narušenú črevnú stenu sa tieto toxíny dostanú do tela a začnú ho napádať. Medicína už desaťročia pozná stav, kedy sa človek javí, akoby bol pod vplyvom alkoholu, hoci nevypil ani kvapku: alkohol si „nakvasili“ malí oportunisti v čreve a pustili ho cez narušenú črevnú stenu do krvného obehu.

V mnohých prípadoch táto kombinácia vedie k abnormalitám v správaní (schizofrénia, epilepsia, autizmus, ADHD, poruchy učenia…). Je to práve dôsledok toho, že narušená črevná flóra produkuje toxíny, ktoré priamo ovplyvňujú nervovú sústavu!

Problém s nedostatočným trávením vedie aj k nedostatočnému vyživeniu organizmu. Autorka to opisuje ako „drahý moč,“ kedy veľká časť vitamínov a minerálov len prejde cez telo bez toho, aby sa vstrebala. Častou sprievodnou diagnózou pri GAPS býva aj chudokrvnosť či chronický nedostatok nejakého vitamínu.

Tieto problémy sa často objavia po tom, ako človek prekoná nejakú väčšiu imunitnú záťaž – môže ísť o chorobu s užívaním množstva antibiotík, u žien je rizikom aj tehotenstvo a pôrod (sú prípady, kedy sa celiakia prejavila krátko po pôrode!).

Diskutuje sa aj o vplyve očkovania na vznik autizmu. A hoci nie som a priori antivaxerka (a po štúdiu matrík z 19. storočia ani nedokážem byť), musím dať za pravdu doktorke Campbell-McBride: očkovanie JE určitá imunitná záťaž pre organizmus. A pokiaľ má váš malý anjelik črevnú dysbiózu (t.j. narušenú rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami), očkovanie môže byť bodom, kedy sa choroba prejaví.

Zlá správa je, že u dieťaťa s narušenou črevnou stenou by sa diagnóza tohto typu prejavila tak či tak, len by ju možno spustila chrípka s dvomi týždňami antibiotík.

Dobrá správa je, že pokiaľ poznáme protivníka, vieme ho zastaviť.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny