Sledujte nás

Ifkine fejtóny

GAPS diéta, časť šiesta

Doktorka Campbell-McBride postavila diétu GAPS na dvoch pilieroch. Tým prvým je vývar, obyčajná „nedeľná“ polievka.

GAPS - kurací vývar

Viete, čo ma na diéte GAPS zaujalo najviac, čím sa (podľa mojich doterajších znalostí) líši od väčšiny diét?

Časť šiesta: blahoslavený vývar a velebené probiotiká

Doktorka Campbell-McBride postavila diétu GAPS na dvoch pilieroch. Tým prvým je vývar, obyčajná „nedeľná“ polievka.

Moja slovenská i moravská babička nedali dopustiť na domáci vývar. U nás doma bol vždy základom nedeľného obeda a dodnes ho varím, skoro denne. Môj muž po príchode z práce ako prvé vyhlási, že chce polievku. Aj ja sama poznám situácie, kedy mi trocha štrajkovalo trávenie a dala som sa dokopy vývarom. Moja teta ho používa ako všeliek. Doslova.

Pri dlhom a pomalom varení sa do vody dostanú všetky dobré veci. Tuk z mäsa v polievke je jednou z najlepších variánt konzumácie tuku vôbec. Spolu s ním prijmete množstvo výživných látok, ktoré účinne liečia narozhodenú črevnú stenu. Takže áno, vývar je všeliek. Len pozor, aby bol domáci, nie z bujónu a hlavne bez umelých dochucovadiel.

Uvedomujem si, že som už prešla desiatky stravovacích režimov, no takú ódu na domáci mäsový vývar som ešte nezažila. Má to však svoje opodstatnenie – a tým nehovorím o samotnom fakte, že vývar je úplne geniálne jedlo. Západný svet (a v tomto sa už aj Slovensko pomaly „zozápadnieva“) nejako zabúda na klasické polievky. Moja sesternica žila istý čas v Anglicku a mala priateľa Angličana, ktorému raz navarila vývar. Jej komentár o jeho blaženom výraze, keď jedol to najlahodnejšie jedlo v dejinách ľudstva, naozaj stál za to.

Druhým pilierom sú probiotiká. Áno, vývar vám pomôže upokojiť črevnú stenu, no bez dopĺňania dobrých baktérií to bude stále len polovičné riešenie. Autorka pripomína, že mnoho potravín prirodzene obsahuje probiotické kulúry. Opäť sa vraciame ku našim slovanským koreňom, veď kyslé mlieko či nakladaná kapusta sú trvalou súčasťou našich jedálničkov už po stáročia.

Možno sa teraz na chvíľu zastavíte. Kyslé mlieko? Hm, a nevravela niečo o tom, že ľudia s GAPS majú problém s kazeínom a laktózou? Áno, vravela. Probiotické mliečne potraviny, či už kefír, jogurty alebo iné varianty, vznikajú činnosťou baktérií, ktoré mlieko doslova „natrávia“ a tým zmenia jeho štruktúru. Pravda, ideálne je, ak si tieto maškrty vyrobíme doma. Mala som obrovský rešpekt pred domácimi jogurtami, no nakoniec to nebolo nič zložité.

Pokiaľ si nie ste istí, či vám mliečne výrobky neuškodia, skúste test citlivosti – na predlaktie si kvapnite danú potravinu a počkajte do rána. Pokiaľ sa objaví začervenanie, danú potravinu nesmiete. Kvalitný domáci jogurt je však alergénom len výnimočne. Keby predsa, začnite so šťavou z kvasenej kapusty. A koľko probiotík denne? Nuž, koľko sa do vás zmestí.

Ale nebojte sa, váš jedálniček bude oveľa pestrejší ako len hrnce polievky a hektolitre jogurtov…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
3 komentáre

3 Comments

  1. Mirka

    28. januára 2021 at 11:04

    Ahoj, zaujímalo by ma, či si skúsila zisťovanie intolerancie na lepok a mlieko aj formou krvných testov alebo dokonca pomocou novej techniky z moču pred zavedením tejto formy stravovania. Veľmi ma zaujíma hlavne tá druhá forma, do laboratória sa už dlho neviem dovolať, pediatrička tieto info nemá a zišla by sa mi osobná skúsenosť niekoho, či naozaj toto test z moču spoľahlivo odhalí.Budem vďačná za akékoľvek info. Mirka

  2. Ifka Angelina Lešičková

    28. januára 2021 at 11:15

    Ahoj,
    my sme na GAPS prešli bez predošlých testov – tiež z dôvodu, že sme kvôli korone zrušili plánované vyšetrenie, kde mali byť tieto veci zistené.
    Bohužiaľ, info ohľadom laboratórnych metód zisťovania intolerancie nemám. No vzhľadom na to, že skoro všetky alergie sa zisťujú kvapkaním na predlaktie, malo by to stačiť. Každopádne, osobná skúsenosť – hoci som nikdy nemala diagnostikovanú žiadnu potravinovú alergiu, z jedla v štýle GAPS mi nikdy (NIKDY) nie je zle, hoci z bežnej stravy mám tráviace ťažkosti tak 3x týždenne.
    Ifka Angelina Lešičková

  3. Mirka

    28. januára 2021 at 11:26

    Rozumiem, ďakujem krásne. Ja si trochu neviem predstaviť odstrániť práve lepok zo synovej stravy, asi by to ťažšie niesol, preto som rozmýšľala najprv nad otestovaním. Test z moču mi navyše prišiel ešte skvelý v tom, že je bezbolestný, keďže jeho hranica prežívania bolesti je dosť výrazne posunutá. Vďaka ešte raz za tvoj čas

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny