Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Novoročné predsavzatia

Dali ste si tento rok nejaké novoročné predsavzatia? Ako vám ide ich plnenie?

Čo ste si tento krát sľubovali pri šampanskom?

Prakticky nepoznám človeka, ktorý by tvrdil, že si nikdy nedal novoročné predsavzatie. Najmä malým deťom radi tvrdíme, že Nový rok je skvelý čas na to, aby sme vo svojom živote niečo zmenili. A pravda, ľudia si sľubujú množstvo vecí. Že prestanú fajčiť, nájdu si lepšiu prácu, založia si rodinu…

…až kým neprídu na to, že dávať si novoročné predsavzatie je čistý nezmysel.

Po prvé, náš Nový rok je čisto sociálny konštrukt bez praktického zmyslu. Keby na našu planétu prišli mimozemšťania a videli, ako oslavujeme, určite by sa čudovali. To naozaj žúrujeme preto, že naša planéta opäť obehla svoju hviezdu? Navyše, samotný dátum je úplne nelogický. Dávalo by zmysel, keby sme oslavovali Nový rok na niektorý významný solárny dátum – slnovrat či rovnodennosť. Starí Rimania, po ktorých sme prevzali kalendár, totiž spočiatku oslavovali Nový rok v marci. Svedčia o tom samotné názvy našich mesiacov. Taký september je odvodený od latinského septem, čiže sedem, siedmy mesiac v roku – a predsa ho máme v kalendári ako deviaty.

Odmysliac si tento čistý nelogizmus, je tu ďalšia vec, pre ktorú novoročné predsavzatia nie sú reálne.

Veľa ľudí si totiž povie, že začnú svoj plán realizovať hneď. No, a teraz si predstavte, že ste si povedali, že začnete chudnúť… a sú sviatky! Kokso, ako mám schudnúť, keď teta Zuzka priniesla moje obľúbené koláče, v práci máme novoročné posedenie a… kým sa všetko utrasie, je polovica januára a človek si povie, že zlyhal a… kašle na to.

Po tretie, mnoho cieľov nie je reálnych. Napríklad, povedať si, že musím schudnúť dvadsať (či viac) kíl. Neviem, či mi uveríte, ale dvacku za mesiac neschudnete (teda pokiaľ nie ste v Extrémnych premenách alebo vám nezmenšia žalúdok a neodsajú pol tony tuku). Pokiaľ si to naplánujete na celý rok, máte šancu. Ak na mesiac, nemáte. Po mesiaci možno budete ľahší o dve či tri kilá, no zároveň frustrovaní, že ste nesplnili plán. Keby ste si spočítali, že takým tempom budete v cieli koncom jesene…

To nás privádza k štvrtému problému, ktorým je chýbajúci bojový plán. Cieľ je fajn, stratégia žiadna. Chcem schudnúť, ale ako? Tak sa človek bezhlavo vrhne na prvú diétu (ktorá buď nezaberie vôbec, alebo bude tak náročná, že ju po týždni vzdáte), alebo sa rozbehne do fitka (a skončí nie len so svalovkou a boľavými kĺbmi, no aj s cvičením, no nadobro).

No a nakoniec – všetko chceme hneď. Lenže to nejde. Ak sa neobrníme trpezlivosťou, škoda papiera, na ktorý si píšeme predsavzatia.

Na druhej strane, nie je zlé dať si nejaké to predsavzatie. No nepotrebujeme na to magický prvý január. Spravme si zo svojich predsavzatí životný plán. Môžeme byť lepšími ľuďmi k sebe navzájom. Žiadne hejty na sociálnych sieťach. Môžeme žiť zdravšie, robiť aspoň malé krôčiky každý deň. Každý deň máme šancu začať nanovo. Tak smelo do toho, priatelia!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny