Sledujte nás

Ifkine fejtóny

GAPS diéta, časť deviata

Pokiaľ sa obklopíme zdravými vecami, budeme zdraví. Jednoduché a jasné ako facka.

GAPS diéta - obed v obale
Foto: Ella Olsson on Unsplash

Ak chcete, aby u vás diéta GAPS naozaj zabrala, musíte si dať pozor ešte na…

Časť deviata: veľké upratovanie

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. A v prípade našej spoločnosti nám najviac škodí práve bohapustý blahobyt, ktorým trpíme.

Viem, znie to zvláštne, ale vysvetlím. Autorka knihy o GAPS na viacerých miestach zdôrazňuje, že čistenie organizmu od nahromadeného sajrajtu si vyžaduje určitú očistu vonkajšieho prostredia. Paradoxne tým vôbec nemyslí totálnu dezinfekciu celého bytu.

Áno, jedným z najväčších zabijakov našej doby je prostredie, v ktorom žijeme. Ak ste v poslednom období maľovali alebo ste kúpili nový koberec, možno cítite v dome takú jemnú vôňu. To sú vyparujúce sa chemikálie, z ktorých sú mnohé karcinogénne, či môžu poškodiť nervovú sústavu. Krásne „voňajúce“ dezinfekčné a čistiace prostriedky nie sú o nič lepšie. Sama som si všimla, že synov progres spomalil v momente, keď sme začali prerábať…

A môžeme ísť ďalej. Že ste aj vy dnes mali obed z jednorazového plastového obalu…? A zohriali ste si ho v mikrovlnke? Jajáj, miláčkovia, to ste s obedom zjedli aj pár mikroplastov. A čím ste si umyli vlasy? Hm, možno ani netušíte, že tretina ingrediencií vo vašom šampóne je potenciálne karcinogénna a to isté platí aj pre váš antiperspirant či parfum… Ozaj, kde máte mobil v noci? Že hneď na nočnom stolíku pri hlave…? A stavím sa, že sa pred spaním neunúvate vypnúť wifi…

Možno ste práve neveriacky vypleštili oči, že čo to tu trepem. To sa azda máme vzdať toľkých vymožeností, prestať sa umývať a nosiť si jedlo v hlinenom hrnčeku? Nie, až tak do extrémov ísť nemusíme. Mnoho moderných vynálezov nám síce uľahčuje a spríjemňuje život, no zároveň zaťažuje ľudský organizmus.

Pre úspech GAPS je potrebné obmedzenie vonkajšej toxickej záťaže. Upratovať sa dá aj s prírodnými prostriedkami a to platí aj pre očistu tela. Nejedna mamička si búchala hlavu o múr, lebo svojmu bábätku privodila škaredý exém kvôli pene do kúpeľa či príliš voňajúcej aviváži. Teraz premýšľam, či za silným imunitným systémom mojich detí nie je práve to, že som ich do roka umývala len v čistej vode a aviváže nepoužívam, pretože mi kvôli poruche čuchu všetky smrdia… (a áno, aj toto prispelo k tomu, že dcérka prekoná dvomi zakašľaniami to, čo manžela na týždeň priklincuje do postele s horúčkami)

To, čo doktorka Campbell-McBride hlása vo svojej knihe, je vlastne návrat k prírode. Za zhoršený zdravotný stav našej populácie sme zodpovední my sami. Zdecimovali sme prírodu a tá nám to teraz vracia. Doslovne. Hovorí sa, že si to, čo ješ, no platí to aj na veci, ktoré prijímaš – vzduchom, kontaktom s pokožkou. Pokiaľ sa obklopíme zdravými vecami, budeme zdraví. Jednoduché a jasné ako facka. Či…?

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny