Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Kedy budeš mama?

Nedávno som si uvedomila, že mať dieťa po štyridsiatke, či dokonca na prahu päťdesiatky, nie je vôbec taká zvláštnosť.

Kedy budeš mama
Foto: Jude Beck on Unsplash

Kedy je najlepší vek na materstvo?

Slovenské i svetové celebritné mamičky sa predbiehajú v tom, ktorej sa podarí otehotnieť vo vyššom veku. Pravda, mnoho „bežných“ žien sa pri tom chytá za hlavu. Dieťa na prahu päťdesiatky? Ty si neuvedomuješ, že budeš mať sedemdesiat, kým dcéra zmaturuje? Už si na to stará….!

Ale vážne? Aj ja tvárim divne, keď sa dopočujem o ďalšej celebrite, čo v päťdesiatke tlačí kočiar, už sa na to nedívam tak podozrievavo ako predtým.

Nedávno som si totiž uvedomila, že mať dieťa po štyridsiatke, či dokonca na prahu päťdesiatky, nie je vôbec taká zvláštnosť. Viaceré ženy z mojej rodiny (akurát z minulého a predminulého storočia) rodili vo vyššom veku. Pravda, neboli to ich prvé pôrody. Ešte v medzivojnovom období bolo bežné, že sa rodilo „od môžem do nemôžem,“ počas celého plodného obdobia. A nebolo na tom nič zvláštne – tretina až polovica detí sa nedožila viac ako tri roky. Hlavnou úlohou teda bolo porodiť čo najviac, nech má aspoň niekoľko z nich šancu na prežitie. Príroda si vôbec nekládla otázku, či bude mať kto vychovať potomstvo. V tradičnej veľkej rodine sa vždy našla nejaká pestúnka.

Ľudské telo je totiž geniálna mašina. Akonáhle nastane biologická dospelosť (t.j. u dievčat nástup menštruácie), znamená to, že telo je dostatočne silné na to, aby zvládlo priviesť na svet dieťa. Samozrejme, pred sto rokmi trvalo plodné obdobie žien o poznanie kratšie ako teraz – začínalo vo veku 16-18 rokov a končilo okolo 40-45 rokov. Dosť na to, aby žena stihla porodiť osem detí, z ktorých sa aspoň štyri mohli dožiť dospelosti.

Dnes je však všetko inak. Povojnové generácie sa obmedzili na 2-3 deti, narodené krátko po sebe, aby sa mamička mohla vrátiť do práce. Predstava rodenia po 40-tke sa stala spoločensky neakceptovateľná. Nie však biologicky.

Dôvodov na odsúvanie materstva je mnoho. Štúdium, kariéra i samotný fakt, že mnoho ľudí je single aj v 35-ke. Nie žeby chceli. Tak vyšlo.

Predsa je však mnoho dôvodov, prečo je lepšie mať dieťa skôr. Ženy riešia postavu po pôrode. Všetky, ktoré sme už prekročili 35, vieme, že s každým ďalším rokom bude chudnutie ťažšie a ťažšie. (a nie, prababička to neriešila, celý život drela na poli a postavu mala ako prútik)

Alebo si chceme zašportovať s deťmi. V tridsiatke sa to dá. V päťdesiatke (či neskôr) už ubudne síl. (a nie, prababička to neriešila, deti šli na pole, alebo pásli husi)

Alebo nám ide o to, aby naše dieťa malo z nás to najlepšie. Každý expert na genetiku vám povie, že čím ste starší, tým sú naše gény viac poškodené – a teda je vyššia šanca, že aj dieťa bude nejako poškodené. (a nie, prababička to neriešila, bola rada, ak dieťa prežilo)

Alebo, a to je možno hlavné, chceme s našimi deťmi stráviť čo najviac času. Iste, umrieť sa dá aj v tridsiatke, no predsa…

…mne sa narodili deti, keď som mala 29 a 31 rokov. Zvládam s krpcami športovať, aj figúra po pôrode vyzerá celkom dobre. A s trochou šťastia budem krepčiť ešte na dcérinej päťdesiatke.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny