Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Milan Sedliak

Dnešný hosť rubriky Šesť otázok je pre mňa, zvlášť v tejto hektickej dobe, doslovným synonymom pojmu Superman.

Milan Sedliak

Dnešný hosť je pre mňa, zvlášť v tejto hektickej dobe, doslovným synonymom pojmu Superman. V pozícii vedeckého pracovníka pôsobí na FTVŠke Univerzity Komenského, je fundovaným odborníkom na výživové doplnky a stravovanie športovcov, pričom okrem toho vyniká aj na pódiu, kde ako Stand-up komik baví tisíce ľudí po celom Slovensku. Pozvanie do seriálu Šesť otázok tentokrát prijal Doc. Milan Sedliak, PhD.

V posledných rokoch sa aj vďaka sociálnym sieťam s profesiou VÝŽIVOVÝ PORADCA zdá sa roztrhlo vrece. Čo podľa vás oddeľuje fundovaného experta od ostatných samozvaných kvázi expertov?

Malo by to byť jednoznačne „formálne“ vzdelanie a legislatíva. Bohužiaľ, na Slovensku je to tzv. voľná živnosť (ako Poradenská činnosť v oblasti zdravého životného štýlu a zdravej výživy), čiže mimo zdravotníckych zariadení môže robiť „výživového poradcu“ hoc aj vyučený maliar izieb (nič proti nim, ako robia maliarov. 😉) Samozrejme, titul zo školy nie je záruka vysokej kvality jednotlivca, ale aspoň minimálnej kvality určite.

Je ťažké povedať, čo presne očakávať od dobrého výživového poradcu, minimálne diagnostiku stravovacích návykov by mal spraviť. Jednoduchšie je povedať, čo dobrý výživový poradca nerobí – nepredáva hneď na prvom stretnutí výživové doplnky, nečaruje za peniaze s biorezonančnými vyšetreniami a nedá vám ani 100x prefotený „jedálniček“ na týždeň.

Súčasťou športu na najvyššej úrovni je dlhodobo aj doping. Postupuje vývoj kontrolných mechanizmov ruka v ruke s vývojom rôznych náročnejšie zistiteľných podporných látok?

Z podstaty veci bude antidoping vždy zaostávať za dopingom tak, ako je to pri každom type kriminality, ktorá sa nedá odstrániť, len minimalizovať. Dôležité je, že to zaostávanie sa stále zmenšuje. Zaviedli sa napríklad takzvané biologické pasy pre vrcholových športovcov, či krvné alebo steroidné, a to opäť znižuje rôzne formy dopingu. Pre mňa je ešte väčším problémom užívanie zakázaných látok hoby športovcami alebo dokonca nešportovcami. To je úplne bez kontroly a nie výnimočne vedie k poškodenie zdravia alebo aj k smrti. Ale aj v tomto smere sa podnikajú na Slovensku kroky, napríklad v roku 2015 bol prijatý trestný zákon, ktorý postihuje obchodovanie so zakázanými látkami. Myslím si, že by polícia mohla byť aktívnejšia aj viac, ale viem, že sa na tom pracuje. Dôkazom je aj nedávna celoslovenská razia s viacerými zatknutými. Snáď ich aj odsúdia… 😉

Za ostatné roky ste ako nutričný poradca pracovali s desiatkami popredných slovenských športovcov ako Tomáš Tatar, Dominika Cibulková, Veronika Velez-Zuzulová či s tímom Slovana Bratislava. S akým hlavným cieľom ide poradca o výžive do spolupráce s profesionálnymi športovcami?

Každý poradca asi s iným cieľom, ale pre mňa je primárna možnosť riešiť detailné „tunovanie“ vysoko výkonného človeka, ktorý je svojim spôsobom výnimočný. To je náročné na skúsenosti a znalosti. Výzvou je, aby z toho nemal len krátkodobý efekt, ale aby bol po našej spolupráci schopný žiť dlhý a zdravý život. Je to niekedy pohybovanie sa na hrane, lebo v hre sú niekedy veľké peniaze, ktoré môže športovec vďaka lepšej výkonnosti získať.

Tým samozrejme nechcem devalvovať prácu s bežnými klientami, kde je cieľom napríklad chudnutie, je to tiež nesmierne dôležitá úloha výživových poradcov.

Dokument The Game Changers je dnes v spoločnosti veľkým fenoménom. Aký je váš postoj k vegetariánstvu / vegánstvu profesionálnych či dokonca vrcholových športovcov?

Nezakazujem to, ak do toho chce ísť alebo už je vegán či vegetarián. S dobre vedeným vegetariánstvom nemám zásadný problém, niekedy treba dopĺňať veci ako kreatín alebo karnozín, ktoré sa v strave nachádzajú len v mäse. Náročnejšie je to s vegánstvom. Z tých pár vegánskych športovcov, čo som mal ako klientov, každý sám skôr či neskôr skončil s touto diétou – z rôznych príčin. Podľa mňa byť úplný vegán na vrcholovej úrovni si vyžaduje podporný tím, aj v zmysle varenia, aby sa po čase strava nestala jednotvárnou a nepoužívali sa rôzne „vegánske“ polotovary. Nie všetko, čo má nálepku „Vegan“ je naozaj zdravé a kvalitné.

S akým nezmyslom (hoaxom) ohľadom stravy, času stravovania či výživových doplnkov sa na internete stretávate najčastejšie?

Ja sa toto snažím nesledovať na internete, ale študenti či klienti vždy s niečím prídu.

Superpotraviny je dlhodobobo prežívajúci mýtus. No a potom to, že keď niečo, nejaká diéta pomohla jednému, pomôže aj inému. Tak to nefunguje, každý sme jedinečný. Lepok nezabíja každého. Niekto napríklad dokáže dlhodobo tolerovať vysokotukovú diétu, inému vyslovene škodí. Je to v našich génoch.

Na jednej strane vedec s docentúrou. Na tej druhej však pseudonym Docent a množstvo humorných vystúpení inšpirovaných životom vo sfére Stand-upu. Aký je váš recept na zvládanie oboch týchto pre spoločnosť dôležitých oblastí?

Musí vás to baviť. Pre mňa je dôležitý aj zmysel toho, čo robím. Pohyb, zdravá strava a smiech sú vedecky overené recepty na zdravý a šťastný život. Preto sa ich snažím dávať sebe aj ľuďom okolo v čo najväčšej miere. No a musíte mať podporu najbližších, bez toho to nejde.

Milan, ďakujeme za vaše odpovede. Prajeme všetko najlepšie v osobnom i profesijnom živote a hlavne rýchly návrat na standupové dosky.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Šesť otázok