Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O športe a rodovej (ne)rovnosti, časť štvrtá

Čo to znamená byť transgender?

Transgender - srdcia

Čo to znamená byť transgender?

Štvrtá časť: on je ona

Aby som pochopila, čo presne znamená byť transsexuálom, obrátila som sa na niekoho, kto túto problematiku pozná do detailov – na moju kamarátku Ester. Žije v Čechách a ešte pred desiatimi rokmi bola muž. Ochotne mi zodpovedala moje otázky ohľadom jej zmeny pohlavia a úskalí, ktoré to obnáša.

Transsexualita je klasifikovaná ako choroba, jedná sa o poruchu sexuálnej identity. Zjednodušene možno povedať, že transsexuál má pocit, akoby bol uväznený v nesprávnom tele. Muž sa cíti ako žena a žena ako muž. Z tohto dôvodu sa aj transsexuáli delia na dve skupiny: male to female (muž, čo sa cíti ako žena, ďalej skratka MtF) a female to male (žena, ktorá sa cíti ako muž, ďalej FtM).

Mnoho ľudí si transsexuálov zamieňa s transvestitmi, no je tu obrovský rozdiel. Transvestita si je vedomý vlastnej identity, ale čas od času má potrebu žiť ako opačné pohlavie (napr. som muž, normálne chodím do práce ako muž, no cez víkend sa namaľujem a prezlečiem ako žena a vyrazím v opätkoch do mesta). Najmä – transvestita nemá záujem o definitívnu zmenu pohlavia.

Navyše, skutočných transsexuálov je veľmi málo. Transvestita je zhruba jeden z 500. Transsexuál, ktorý naozaj dokončil zmenu pohlavia, sa v populácii vyskytuje menej ako 1 z 10 000. Túto zarážajúcu (českú) štatistiku dopĺňa veľmi smutný fakt – údajne viac než tretina transsexuálov ukončí svoj život sama. Pomer MtF a FtM je v bežnej populácii zhruba rovnaký.

Keď sa Ester rozhodla pre zmenu pohlavia, čakal ju takmer tri roky trvajúci proces. Základom zmeny pohlavia je (v našich zemepisných šírkach) komplexné sexuologické vyšetrenie. Lekár potom predpíše hormóny (spočiatku injekčne, neskôr v tabletkovej forme), ktoré telu (viac či menej) pomôžu získať tvar opačného pohlavia. Tento bod majú FtM výrazne jednoduchší. Testosterón dokáže ľahko „preraziť“ – pomerne rýchlo vyrašia fúzy, zmohutnie sánka a zhrubne hlas. (toto poznajú mnohé hviezdy ženského bodybuildingu!)

Česká legislatíva podmieňuje zmenu pohlavia takzvaným Real Life Test (RLT) – obdobím v trvaní najmenej jeden rok, kedy má pacient žiť v koži opačného pohlavia. Pre tento účel si nechá úradne zmeniť meno na „neutrálne“ (v slovanských jazykoch je to niekedy vcelku kumšt). Má nárok chodiť na toalety opačného pohlavia a v práci musí spĺňať limity pre opačné pohlavie (to platí najmä pre manuálne pracujúcich, predsa, bankový úradník/úradníčka ten rozdiel až tak nepocíti). Po roku nasleduje posúdenie pred komisiou, ktorá schváli (alebo aj neschváli) operatívnu zmenu pohlavia. V tomto bode sú zas vo výhode MtF – operatívne vytvorenie (imitovanej) vagíny je o dosť jednoduchšie ako vytvorenie funkčnej imitácie pohlavného údu.

Až po operatívnej zmene pohlavia má pacient nárok na nový rodný list (so zmenou rodného čísla) a nové meno. Pre mnohých, najmä MtF, však liečba nekončí. Ester síce po estrogénovej terapii narástli prsia i zadoček, no ostal jej hrubší hlas i mužské črty tváre – nehovoriac o mužskom ochlpení. Nasledovali plastické operácie tváre za účelom „zženštenia“ jej čŕt, návštevy foniatrie, aby sa jej zmenil hlas, ako aj nekonečné depilácie. Ester začala s premenou v strednom veku, kedy bola už napoly plešatá a je odkázaná na parochne. Mladšie MtF to pri dobrej genetike „uhrajú“ aj bez toho, prípadne to zvládnu s vlasovou transplantáciou. No a samozrejme – až do konca života musia užívať hormonálnu liečbu, keďže ich telo prišlo o vlastný zdroj testosterónu, resp. estrogénu – a bez nich sa nedá fungovať.

Niektoré krajiny umožňujú zmenu pohlavia aj bez RLT, je tomu tak aj v USA. Na druhej strane, nie všade vám operáciu uhradí poisťovňa. Zahraniční transsexuáli sa tak delia na bohatých, ktorí si nechajú spraviť nový „podvozok“ doslova za víkend a chudobnejších, ktorí si na liečbu musia roky šetriť. Tú prvú kategóriu „celebritných“ transsexuálov reprezentujú (a kazia im meno) aj „prízraky“ ako Jessica Alves – ešte pred dvomi rokmi živý Ken Rodrigo Alves. Len pre vašu informáciu: drvivá väčšina transsexuálov nemá potrebu prezentovať svoju diagnózu na verejnosti.

V USA sa dajú hormóny zohnať aj bez odporúčania lekára a mnoho nesolventných transsexuálov ich zháňa cez internet. Ester žila niekoľko rokov v USA, kde sa o to tiež snažila, no po dvoch rokoch terapie uznala, že to na ňu nemá absolútne žiaden účinok. Dnes jednoznačne schvaľuje český spôsob. Je síce časovo a byrokraticky náročnejší, no efektívny a bezpečnejší.

V ďalšej časti sa pozrieme na to, aký vplyv má samotná hormonálna liečba na telesnú výkonnosť.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny