Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Vianoce, lockdown a psychohygiena

Máte radi Vianoce? Prakticky nepoznám človeka, ktorý by vyslovene neznášal Vianoce.

Vianočné ozdoby
Foto: Rodion Kutsaev/Unsplash

Máte radi Vianoce? Prakticky nepoznám človeka, ktorý by vyslovene neznášal Vianoce. Iste, niektorým ľuďom vadia všadeprítomné koledy od polky novembra (a pokiaľ pracujete v obchodnom dome, kde ich MUSÍTE počúvať osem hodín denne, súcitím s vami!), niekto zas nemusí tie blikajúce svetielka a la Amerika, ale… v podstate sa každý teší na nejaký aspekt Vianoc. A to bez ohľadu na to či je kresťan alebo nie.

Prečo sú Vianoce také super?

Nuž, teraz čisto teoreticky – Vianoce v sebe spájajú všetko, čo náš nervový systém vyhodnocuje ako príjemné: dobré jedlo, prípadne aj s dúškom alkoholu, vzájomné obdarovanie sa, rodinnú pohodu. A v súčasnosti, keď sme už druhý rok bombardovaní samými hororovými správami o počtoch mŕtvych (ako, nechápte ma zle, ale ľudia umierali aj predtým a budú umierať aj potom), potrebujeme cítiť niečo pozitívne.

Teraz ma určite prerušíte. A čo je super na Vianociach, keď sú spojené s toľkými obmedzeniami? Jasné, viem. Mnohí ste museli zrušiť plánované večierky, ešte aj nakupovanie darčekov bolo komplikované, keď ste sa zakaždým museli preukázať dokladom o zdravotnom stave… ALE – a toto ale je veľmi dôležité – my tie Vianoce potrebujeme. Aby sme sa nezbláznili.

Každý psychológ (i váš sedliacky rozum, ak ním disponujete) vám povie, že čas od času je dôležité vypnúť, úplne sa vykašľať na všedné starosti a venovať sa psychohygiene. Presne z toho dôvodu má každý týždeň víkend, najmä nedeľu. A presne pre toto sú Vianoce také skvelé. Ponúkajú celkom iný typ aktivít ako počas „všedných“ nedieľ.

Budem úprimná: odkedy mám deti, vnímam sviatky celkom inak. Mám veľa práce. Fakt VEĽA a až teraz si uvedomujem, aké to mala náročné moja mamka, keďže bola na všetko sama. A popravde, z duše neznášam nakupovanie, oberá o čas, ktorý sa dá tráviť zmysluplnejšie. Nehovoriac o tom, aké je deprimujúce prejsť osem obchodov s vedomím, že vaše číslo topánok proste nemajú… ALE na druhej strane milujem prípravu darčekov. Ja sa totiž veľmi teším na výrazy v tvárach mojich blízkych, až si ich rozbalia. A hoci starostlivo naskladaný baliaci papier skončí v koši, obsah balenia urobí radosť.

Paradoxne, až počas druhých „covidových“ Vianoc som naplno objavila čaro a zmysel vianočnej psychohygieny. Na Štedrý deň som sa doslova nezastavila. A teraz len využívam pätnásť minút medzi rannou hygienou a odchodom na návštevu k mamke, aby som napísala pár riadkov. Ale som šťastná. Darčeky urobili radosť, deti sú šťastné. Mojou psychohygienou je robiť radosť druhým.

Zlatí moji, k týmto sviatkom vám prajem hlavne vnútorný pokoj. Keď ste stále v strese a zhone, nijako vám to neprospieva. Tie zrušené večierky vám možno prídu vhod – aspoň si sadnete v obývačke s deťmi a poriadne sa zahráte. Alebo si na záhrade postavíte snehuliaka. Alebo si (ako môj muž a švagor) poskladáte autodráhu a dáte si nočné preteky. Je to jedno. Všetci potrebujeme vypnúť a načerpať pozitívnu energiu do ďalších dní.

Joj, a ešte niečo. Vypnite telku. Správy, spoty o covide a reklamy na lieky teraz naozaj nepotrebujete vidieť.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny