Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Filmové okienko: Le Mans 66

Film Le Mans 66 zachytáva cestu značky Ford k víťazstvu na pretekoch Le Mans v roku 1966 a opisuje vznik legendárneho modelu Ford GT40.

Filmové okienko: Le Mans 66
Foto: imdb.com

Základné informácie

Pôvodný názov: Ford v. Ferrari
Réžia: James Mangold
Rok: 2019

O čom film je

Snímok zachytáva cestu značky Ford k víťazstvu na pretekoch Le Mans v roku 1966, opisuje vznik legendárneho modelu Ford GT40, ktorý dodnes patrí medzi najlepšie automobily histórie.

Koho vo filme uvidíte

Príbeh legendárnej GT40 začal, keď jeden z manažérov značky Ford, Lee Iacocca (Jon Bernthal) presvedčil Henryho Forda II (Tracy Letts), aby začali pretekať na európskej pôde, v Le Mans. Rozhodne sa spojiť s jediným Američanom, ktorý na tomto okruhu triumfoval v minulosti: Caroll Shelby (Matt Damon) jeho ponuku ochotne prijme. Prizve si do tímu svojho protivného (no geniálneho) priateľa a pretekárskeho šampióna Kena Milesa (Christian Bale) a spoločne skonštruujú legendu.

Film má aj svojho záporáka – je ním Leo Beebe (Josh Lucas), ďalší z manažérov Fordu, ktorý Kena Milesa „nemusí“ a po celý čas sa ho snaží dostať z hry. Jedinou ženskou postavou je Kenova manželka Mollie (Caitriona Balfe) a značný priestor vo filme dostal aj ich syn Peter (Noah Jupe). Tím konštruktérov dopĺňa tichý, no pragmatický a vynaliezavý Phil Remington (Ray McKinnon). 

Pokiaľ hľadáte naozaj kvalitný herecký výkon, nebudete sklamaní. Mňa osobne najviac „dostal“ Christian Bale – nie len pre svoju fyzickú podobu so skutočným Kenom Milesom. Nechápte ma zle, Matt Damon je tiež skvelý herec, no taký „žuvačkový cowboy,“ akého hrá, nedostal toľko príležitostí prejaviť emócie ako protiva Miles. Jediná dáma medzi hrdinami Caitriona Balfe je skutočnou perlou – jej emócie sú také skutočné, až by ste verili, že medzi ňou a Christianom Baleom je naozajstný vášnivý vzťah (a to napriek tomu, že vo filme nemajú ani jednu „posteľovú“!). 

V závere filmu uvidíte fotografiu skutočného Shelbyho a Milesa, ako spoločne oslavujú niektoré z mnohých víťazstiev. Skonštatovala som, že Matt Damon mohol pre úlohu Shelbyho trošíčku pribrať, ale inak – nuž, lepší výber hlavných postáv asi nemohol byť.

Zaujímavosti

Film síce obsahuje niekoľko historických nepresností (napokon, asi žiaden biografický snímok nie je 100%), ale navzdory tomu je verným obrazom doby. Snímok bol odbornou i laickou verejnosťou prijatý veľmi dobre, odniesol si dva Oscary a množstvo ďalších ocenení. 

Pôvodný názov filmu je Ford V Ferrari, no do väčšiny európskych krajín sa dostal pod názvom Le Mans 66. Dôvod mi nie je známy.

Moje hodnotenie

Skvelé herecké výkony, strhujúca hudba, efektné scény, emócie, radosť z jazdy. To všetko ponúka tento film. Pripravte si pukance – veľa pukancov – má vyše dve a pol hodiny. Ale zbehne to rýchlo. A určite nebudete ľutovať. 

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny