Sledujte nás

Ženský kútik

Čo ťa nezabije, to ťa posilní, časť druhá

Ako chceš aby ťa mal rád niekto iný, keď sa nemáš rád ani ty sám? Chcel by si sa stretávať a žiť sám so sebou, keby si mal na výber?

Ráchel Bartošová - cvičenie kliky

V pokračovaní mojej minisérie ponúkam ďalší pohľad na to, čo mi pomohlo a doteraz pomáha pri zdravom životnom štýle.

Strava a kalórie

Nie, toto nie je o žiadnej zázračnej diéte, pri ktorej schudneš tuk z bruška behom piatich dní jedením iba uhoriek. Aj keď je logické, že keď budeš jesť pár dní iba uhorky, tak schudneš. Lebo prijmeš málo kalórií. A tomu sa hovorí – v tomto inak spočíva celé tajomstvo chudnutia – kalorický deficit. Ešte raz a pomalšie: ka-lo-ric-ký de-fi-cit. A je to v podstate o tom, ako sa naučiť jesť. A jesť treba, treba jesť dosť.

Ja nie som žiaden odborník, preto tu nejdem písať ani žiadne zázračné poučky o tom, čo to znamená, a koľko to je a pod. Na to potrebuješ ozajstného odborníka, ktorý ti bude vedieť takúto hodnotu nastaviť. No a na už spomínané naučenie sa správne jesť sú veľmi dobrým pomocníkom kalorické tabuľky. Aplikácia, ktorá za teba vyráta koľko kalórií denne prijmeš. Áno, je potrebné (aspoň zo začiatku určite) si vážiť každé jedlo, ktoré si pripravíš, alebo aspoň nascanovať čiarový kód. Zaberie to však nanajvýš pár sekúnd a vieš úplne presne, koľko si čoho v ten-ktorý deň spapal.

Vôbec to nie je o tom, že nemôžeš pečivo, nemôžeš múku, nemôžeš cukor, nemôžeš zemiaky, nemôžeš sacharidy, nemôžeš cestoviny atď. Ja jem napríklad (okrem mäsa, ktoré však vôbec nejem už pár rokov) úplne všetko. Hej, dám si aj koláč, aj cestoviny, aj omáčku, aj pizzu. A potom si to všetko nahodím do kalorických tabuliek. Priznám sa však, že mne toto trvalo veľmi dlho pochopiť. Moja hlava jednoducho nevedela spracovať fakt, že môžem jesť všetko. Že nemusím úplne prestať jesť všetky sladkosti sveta (mňam), že nemusím mať posledné jedlo o šiestej večer (naozaj to nie je tak, že jedlo, akékoľvek, má po určitej hodine dňa viac kalórií), že nemusím odmietať koláčik ku kávičke, že si naozaj môžem dať aj chlieb alebo akékoľvek iné pečivo. Víťazstvom je nájsť pre každého zdravý a jemu vyhovujúci balans. Nuž, a to je všetko. Nehladujem, netrápim sa, neodopieram si.

Trpezlivosť

O tomto sa mi veľmi ťažko píše, lebo ja patrím medzi tých ľudí, ktorí si stále popália jazyk horúcou kávou/čajom/polievkou, a to len z dôvodu, že nevedia vydržať a chcú jesť, resp. piť hneď. Lepšie povedané, chcú všetko hneď. Takto to ale, bohužiaľ, nefunguje. (V hlave mi už prirodzene ide pesnička „Don’t you know that Rome wasn’t built in a day, hey hey heeey.“)

A teda medzi jedno z mojich životných zistení patrí aj to, že trpezlivosti sa dá naučiť. Ťažko, ale dá. Ja som toho živým dôkazom. Dobre, uznávam, naučila som sa byť trpezlivou len preto, lebo som nemala na výber. Inak by som to určite vzdala ako už veľakrát predtým. Skrz to opätovne pripomínam ako mi pomohlo robiť si pravidelné fotky.  Ani pribrať človek nedokáže zo dňa na deň, je to taktiež určitý proces nadmerného prijímania kalórii – tu mi napadá, ako som nikdy nedokázala pochopiť pri pozeraní programu „extrémne premeny“ ako sa človek dokáže vyjesť AŽ TAK, veď už keď ma odtlačí gumička nohavíc v páse, je zle a treba niečo robiť predsa. Na dobré sa oplatí počkať a ja teda ešte stále čakám, aj keď musím povedať, že sa mi čaká podstatne lepšie bez nadbytočných jedenástich percent tuku.

Motivácia

Je základ. Či už je to nalepený plagát štíhlej speváčky na stene (áno, som dieťaťom milénia), instagramový účet populárnej fitnesky (áno, aj mileniáli idú s dobou), prípadne oblečenie, ktoré už nezapneš alebo ti prinajmenšom robí na bokoch tzv. pufky. Niečo človeka vždy nakopne a ženie vpred, stále má nejakú víziu toho, čo chce dosiahnuť. Raz som čítala veľmi dobrý výrok, ktorý by som si nerada prisvojovala, avšak netuším komu pôvodne patrí, a to, že keď nevieš nájsť dôvod, prečo pokračovať, tak si spomeň na to, prečo si začal. V najlepšom vraj treba prestať, avšak v tomto prípade si  dovolím absolútne nesúhlasiť.

Správne informácie

Internet je skvelé miesto. Bez internetu by som nedokončila vysokú školu. A to doslova, keďže moje všetky tri štátnice prebiehali online (ďakujem, prvá vlna covidu, za skúsenosť, ale bolo to jednoducho zvláštne). Sú na ňom informácie každého druhu, aj tie dobré, aj zlé, aj overené, aj neoverené. Ak si myslíš, že si aj bez predchádzajúcich skúseností dokážeš z celého penza všemožných informácií a odporúčaní od samozvaných odborníkov vyfiltrovať to správne a pre teba efektívne, tak si frajer/ka.

Ja si však myslím, že dostať komplexné informácie na jednom mieste je super, a to ti poskytne dobrý tréner. Dobrý tréner je ten, ktorý ti nezakáže papať. Piť zakáže. Aj to je dobrý tréner. Veľmi dôležitú úlohu teda zohráva aj triezvy (lebo však piť alkohol fakt nie je dobré, ani prospešné, ani cool, ani nič) úsudok a správne informácie. Pretože tie nesprávne častokrát narobia viac škody ako úžitku.

Aj vďaka všetkému vyššie spomenutému som konečne pochopila význam toho, že pokiaľ sa nemáš rád ty sám, nebudú ťa mať radi ostatní. Samozrejme, okrem rodičov, tí už tak nejak musia. Inak povedané – ako chceš, aby ťa mal rád niekto iný, keď sa nemáš rád ani ty sám? Chcel by si sa stretávať a žiť sám so sebou, keby si mal na výber?

Pretože ja, priznám sa, by som zrejme nechcela (už viac) byť (s) človekom, ktorý len fňuká, ľutuje sa a očakáva zmenu napriek tomu, že pre to nie je ochotný nič spraviť.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ženský kútik