Sledujte nás

Turistika

Keď je cesta misiou

Keď príde jeho čas, povie „Už potrebujem ísť. Batoh na chrbát, a je mi jedno kde… Mnohí ľudia si myslia, že cestovanie je hobby, no mýlia sa. Je to životný štýl…“

Tomáš Biroš - cestovanie

Keď príde jeho čas, povie „Už potrebujem ísť. Batoh na chrbát, a je mi jedno kde… Mnohí ľudia si myslia, že cestovanie je hobby, no mýlia sa. Je to životný štýl…“

Tomi je borec, s ktorým keď si občas sadnem na pivko, stratím pojem o čase. Precestoval okolo 110 krajín sveta, napriek tomu netrúsi lacné bombérske chvastačky, naopak, jeho rozprávanie je priame, pútavé, poučné a predovšetkým – také naozaj.

S miestnymi „džingischánmi“ prejdeš na ruskom Gaze Mongolsko. Od východu na západ, priemernou rýchlosťou 37km/hod a v takej zime, že do dverných špár nezničiteľnej sovietskej mašiny pcháš počas 1600-kilometrového dobrodružstva snehom a ľadom slovenskú vlajku, aby si do rána nestvrdol.

V Bangladéšskom Chittagongu ti priamo z rúk vytrhnú z rikše, kde sedíš, plný batoh, ktorý už nikdy neuvidíš. Keď už si myslíš, že ťa v dospelom veku nič neprekvapí, padnú ti sánky v Hirošime. S kamošom Michalom putuješ rok Južnou Amerikou. Od Brazílie dole k Ohňovej zemi a potom hore až na Kubu. Strieborné bane v Potosí okúpeš vo vlastnom pote priamo dole v šachte, fotky zo soľnej pláne Salar de Uyuni v nadmorskej výške 3600 metrov taja dych.

Pri treku do hôr Bolívie si v 4000 m.n.m+ skúsiš zahrať futbal proti miestnym chlapcom. Do dva, bo viac pľúca nedajú. (Prehra 2:1 🙂 ). V 5-dňovom treku zdoláš stolovú horu Mt. Roraima v stratenom svete. Tvoje slová „Nebojím sa ľudí, bojím sa hmyzu“ potvrdí honduraská Utilla, po návšteve ktorej ležíš v neznámej zemi v 40-kach s horúčkou Dengue. Po ďalšom štípanci v Papue klesneš tesne pred vlastnou svadbou s maláriou. Ešteže existuje mamin ruženec.

V Austrálii makáš šichtu na stavbe, podvečer prezlečieš bufajku, zabalíš rozrezanú ruku do obväzu a mieriš na nočnú umývať poháre za bar. Potrebuješ predsa zarobiť na letenku na Cookove ostrovy. Cestovanie štýlom backpacking je ďaleko za zónou komfortu.

Keď sa plavíš loďkou na Panamu, vlasy po siedmich dňoch pripomínajú maslo po záruke. Keď dôjdu zásoby, piješ dažďovú vodu z lodnej plachty – po nočnej búrke takej, že ráno počítaš zuby, ktoré si si radšej pred „spaním“ netrúfol umyť. Angličtina či Španielčina sú výhodou, v najkritickejších momentoch spolubytia so storočnou bezzubouu starenkou vo Vietname kreslíš. V zabudnutých miestach Álp stopuješ s tabuľkou ANYWHERE, lebo ťa tam 8 hodín nenašiel ani zabudnutý trabant. Za odmenu ti zastaví vyblýskaný Mercedes, ktorý ťa v rozprávkovom luxuse dovezie do Dolomitov. Zaplatí ti ubytko a dá peniaze na bus k švajčiarskym hraniciam. Aj s výmenou osobných kontaktov.

Couchsurfing spája. Cestovanie bez all inclusive plné autentických zážitkov s miestnym obyvateľstvom je misia pokory a sebapoznávania. Mentálne silnieš, si priateľský, spoločenský, otvorený, veselý, aj keď často melieš z posledného. Tomiho slovami – reprezentuješ.

Raz sa na to spomínané pivko stavte. Verte, že niekedy nebudete veriť. Motivácia je to, čo nás ženie v našich životoch vpred.

Tomek, veľa šťastia!

Ďalšie zážitky a skúsenosti z Tomiho ciest nájdete na portáli Triper.sk.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Turistika