Sledujte nás

Hokej

Kto sa chváli cudzím perím alebo ešteže máme Gajana

Majstrovstvá sveta hokejistov U20. Demontáž Čechov i Švajčiarov behom 24 hodín. Alebo nie?

MS do 20 rokov 2023 - Slovensko vs. Švajčiarsko

My ľudia sme veľmi zvláštne živočíchy. Hrdíme sa vyššou úrovňou inteligencie ako ostatní obyvatelia tejto planéty, ale… niekedy, aj pokiaľ ide o šport, ide náš zdravý úsudok bokom.

Naši mládenci U20 odohrali na tohoročných majstrovstvách juniorov prvé dva zápasy. V tom prvom presvedčivo zdolali Čechov 6:2. V tom druhom poslali do bufetu Švajčiarov po výsledku 3:0.

Zápas s Čechmi nezačal práve ideálne. No naši bratia spoza rieky Moravy doplatili na početné vylúčenia a – pochváľme sa, veď máme dôvod – aj strelecky boli Slováci lepší. Pomer striel na bránu bol 34:29 v prospech našich.

ALE. A toto je veľké ALE: nechýbalo veľa a zápas so Švajčiarmi mohol skončiť úplne inak. Ja som tento zápas sledovala len v mobile (predsa deťom nevypnem rozprávku, čo som to za matku, nie?), ale od začiatku bolo jasné, že Švajčiari boli lepší. Prestrieľali Slovákov 36:20, boli menej vylučovaní ako naši. Jediný dôvod, prečo si Slováci dnes odniesli nie len cenné víťazstvo no i čisté konto sa volá Adam Gajan.

Najvyššie draftovaného brankára v tomto ročníku vám zrejme nemusím predstavovať. Z 35. miesta poputoval do Chicaga. Zatiaľ je v nižšej súťaži, no je len otázkou času, kedy bude v NHl kryť chrbát Connorovi Bedardovi (to už možno Chicago aj začne vyhrávať). Adam Gajan je fenomén. Popravde, trochu mi pripomína Jána Lašáka v jeho životnej forme pred dobrými dvadsiatimi rokmi… (žeby to bolo tým Göteborgom?)

Ale všimla som si ešte niečo. Z tohoročných a minuloročných slovenských draftových nádejí hrá na tohoročných majstrovstvách U20 viacero nádejí. A takmer všetkým sa od tímov, ktorí ich draftovali, dostáva dosť pozornosti na sociálnych sieťach. Napokon, teraz cez sviatky je v NHL pauza, o čom inom by písali…

Calgary Flames patrili medzi prvých, kto informoval o prvom góle Samuela Honzeka proti Čechom. Tím New York Rangers okato gratuloval Adamovi Sýkorovi ku kapitánskemu céčku. St. Louis Blues sa hrdia až siedmimi vyslancami na U20, vrátane slovenských pušiek Dalibora Dvorského Juraja Pekarčíka a podporujú ich. Minnesota fandí Servácovi Petrovskému.

Ale… Chicago Blackhawks, ktorí do U20 „požičali“ Martina Mišiaka a práve Adama Gajana zaryto mlčia. Na začiatku šampionátu zverejnili obrázok so „svojimi“ hráčmi na U20, ale bez ďalších komentárov. Od tých čias riešia len Bedardov Michigan. A pritom práve Adam Gajan (a to sme stále len v druhom hracom dni!) drží slovenský tím nad vodou a ašpiruje na titul najlepšieho brankára U20.

Ono to je tak. Byť brankárom je nevďačná úloha. Divákov bude v konečnom dôsledku zaujímať, kto vyhral a koľko gólov padlo. Len málokto si pozrie rozšírené štatistiky, aby zistil, ktorý tím bol naozaj lepší a (logicky) mal vyhrať. Ako dnes proti Švajčiarsku.

Ale nám to všetko môže byť jedno. Lebo my máme Gajana.

Chlapci, držíme palce!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Hokej