Sledujte nás

Ženský kútik

Tehotná a fit: Dá sa to? (časť prvá)

V tomto „babskom“ špeciále si posvietime na najčastejšie mýty a fakty o tehotenstve a cvičení.

Tehotná žena cvičenie a jóga
Foto: Canva

V tomto „babskom“ špeciále si posvietime na najčastejšie mýty a fakty o tehotenstve a cvičení.

Prvá časť: Snažíme sa o bábätko

Tak, povedala si si, že je čas na bábätko. Super! Istotne veríš, že všetko pôjde hladko, že už o mesiac zamávaš partnerovi pred očami pozitívnym tehotenským testom. A možno si kladieš otázku, ako sa na obdobie očakávania čo najlepšie pripraviť. Zásadná otázka znie:

Existuje ideálny vek na dieťa?

Naše prababičky zvykli mať množstvo detí. 6, 8 i 10 a viac. To prvé spravidla priviedli na svet okolo dvadsiatky. To posledné neraz hodne po štyridsiatke. Už nejaký čas sa venujem zostavovaniu rodokmeňov a zdokumentovala som viacero prípadov, kedy ženy rodili 45+, dokonca aj v päťdesiatke (takže ani Erika Judínyová ani Janet Jackson nie sú až tak úplne ojedinelý prípad).

Lekári jednoznačne odporúčajú stihnúť prvé dieťa do štyridsiatky. Má to svoje odôvodnenie: čím je telo staršie, tým viac sajrajtu cez neho prešlo (alkohol, cigarety, ťažké kovy, znečistenie ovzdušia, lieky a hormonálna antikoncepcia…). Všetky tieto veci majú negatívny dopad na kvalitu pohlavných buniek (u oboch pohlaví!). Takže, hoci máš menštruáciu pravidelnú ako hodinky, netrápia ťa žiadne zápaly a cítiš sa fit, otehotnenie nemusí byť vôbec jednoduché.

Pomôže mi cvičenie otehotnieť?

Áno a nie. Pokiaľ ide o vplyv cvičenia na schopnosť otehotnieť, tam je to trochu dvojsečná zbraň. Väčšina lekárov ti povie, že ak sa chystáš mať dieťa, mala by si sa snažiť byť zdravá. A áno, pravidelný pohyb (nie nutne cvičenie 3x týždenne) je toho súčasťou.

Na druhej strane, extrémna fyzická záťaž má na telo presne opačný účinok. Mnoho vrcholových športovkýň si pred plánovaním tehotenstva dopraje pár mesiacov pokoj od tréningu, či dokonca odloží materstvo až po skončení kariéry – práve preto, aby sa telo mohlo plne sústrediť na vývoj dieťatka a nestrácalo sily pri regenerácii po pretekoch.

Takže mám byť štíhla a ľahšie otehotniem?

Pojem „štíhlosť“ je trochu mätúci. Ľudské telo potrebuje na správne fungovanie určité percento telesného tuku. Toto je vlastne dôvod, prečo niektoré športovkyne majú s otehotnením problém – príliš nízke percento telesného tuku spôsobuje problémy s hormónmi a menštruačným cyklom. Najvyššiu šancu otehotnieť majú práve ženy s normálnou hmotnosťou (kde sa percento telesného tuku pohybuje medzi 20-30%).

Pokiaľ ide o bacuľky (od tých „krv a mlieko“ až po morbídne obézne), trocha tuku zvyčajne nie je problém. Ale samozrejme, ak so sebou vláčiš 50 kíl navyše, tvoja šanca otehotnieť bude o poznanie nižšia ako u štíhlejších žien. Opäť kvôli hormonálnej nerovnováhe a poruchám cyklu. Tvoje telo má „viac rozumu“ ako ty: nebude sa siliť do tehotenstva, ak si nevie dať rady s tvojím aktuálnym stavom!

Musím brať doplnky stravy, aby som otehotnela?

Nie, samozrejme. Nemusíš, pokiaľ máš vyváženú stravu. Iste, sú prípady (a poznám ich veľa), kedy ženy aj zdravo jedli, aj brali vitamíny, aj absolvovali množstvo vyšetrení… a aj tak sa po rokoch snaženia museli obrátiť na kliniku IVF alebo rovno na adopčnú kanceláriu.

Pri snahe otehotnieť sa odporúča zvýšený príjem kyseliny listovej. Môžeš sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom o vhodnom doplnku stravy, alebo len zaraď do jedálnička viac čerstvej zeleniny. To ti, mimochodom, prospeje viac ako pilulky.

Dá sa tehotenstvo naplánovať?

Existuje veľa spôsobov plánovania tehotenstva, založených najmä na počítaní plodných dní, používaní ovulačných testov a podobne. No niečo ti poviem. Poznám len dva typy žien. Také, ktoré prvého septembra povedia „poďme to skúsiť“ a desiateho októbra im lekár potvrdí tehotenstvo, a tie, čo si od prvého septembra robia ovulačné testy, počítajú plodné dni… a ak majú šťastie, tak sú tehotné skôr ako za rok. Proste, v snahe otehotnieť existuje určitá „vyššia moc“. A proti tej nič nezmôžeš.

A mimochodom, internet je plný „babských rád“ o tom, ktorá poloha je najvhodnejšia, aké potraviny zlepšujú libido, či dokonca, v ktorý deň cyklu máš väčšiu šancu počať chlapca a v ktorom dcéru. Môj názor? Drísty.

P.S.: V prípade otázok a pochybností vždy kontaktuj svojho lekára. On najlepšie pozná tvoj stav a odporučí ti to, čo je pre teba najlepšie!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ženský kútik