Sledujte nás

Ženský kútik

Tehotná a fit: Dá sa to? (časť druhá)

V druhej časti nášho špeciálu sa pozrieme na úskalia prvého trimestra.

Tehotná žena cvičí, meditácia

V druhej časti nášho špeciálu sa pozrieme na úskalia prvého trimestra.

Druhá časť: prvý trimester, asi budem grcať

Možno si sa snažila pol roka, možno rok, možno si sa nemusela snažiť vôbec a šlo to ľahko. Dnes máš v ruke pozitívny tehotenský test a možno ti už aj lekár pri ultrazvukovom vyšetrení potvrdil, druhý stav. Gratulujem!

Hurá, som v tom!

Mnoho žien pri potvrdení tehotenstva ostane v pomykove. Tak fajn, bábo je tam. Zatiaľ nič nevidno, nikto nič netuší. Ale… čo s načatým životom?

Iste, navonok nie je počas prvých týždňov vôbec nič vidieť. Lenže vnútri to doslova vrie. Pre tvoje telo je tehotenstvo poriadny poplach. Okamžite sa začína všetko pripravovať na „núdzový režim“. Bábo má najvyššiu prioritu. Z tvojej stravy si uchmatne to najlepšie. Zrejme už v druhom mesiaci začneš tráviť rána v romantickom objatí so záchodovou misou. Bude sa ti krútiť hlava a začne ťa trápiť spavá nemoc. Teda, žiadna spavá nemoc. Proste normálne tehotenstvo.

Mám to povedať trénerovi?

Ak si sa pred tehotenstvom „zabývala“ vo fitku, či chodíš na hodiny spinningu, zumby či na aerobic, tréner by to mal vedieť medzi prvými. Iste, môžeš si povedať, že čo je tvojho trénera / tvoju inštruktorku po tvojom tehotenstve, ALE vzhľadom na nároky na tvoj organizmus môžeš čakať okamžitý pokles výkonnosti, i keď ešte nič nie je vidno.

V tehotenstve platí hlavná zásada: nikdy nie cez bolesť. Akonáhle cítiš, že nestačíš s dychom, začne ťa pobolievať v podbrušku či sa ti zatočí hlava, musíš prestať. Neinformovaný tréner ťa síce môže začať hecovať, že „poď, to dáš“, ale ono to nemusí dobre dopadnúť. Navyše, drvivá väčšina trénerov nemá ani šajnu o tom, ktoré cviky sú v tehotenstve vhodné a ktoré nie. Takže áno, ak máš inštruktora, informuj ho. A buď pripravená na to, že bude chcieť potvrdenie od lekára, že môžeš pokračovať v tréningu.

Môžem si zabehať tehotná?

Zvykneš začínať deň kolečkom s kamoškou okolo sídliska? Nuž, beh je niečo, s čím budeš musieť onedlho na dlhší čas seknúť. V prvom trimestri ešte telo nie je také citlivé na otrasy. Navyše, kamoška je v tomto štádiu skvelý sparing partner. Pri behu sa ti môže zatočiť hlava. Kamoška ťa rada podoprie a pomôže ti, keby ti prišlo zle.

Čo na rannú nevoľnosť?

Môže byť a nemusí byť vôbec. V knihách a na internete (od kamošiek a od lekárov) nájdeš množstvo tipov, ako si poradiť s ťažkým vstávaním. Tehotenská nevoľnosť môže byť problém aj pokiaľ sa snažíš o zdravú stravu: koľko skvelých šalátov už skončilo v záchode len pár minút po konzumácii!

Dobrá správa je, že aj napriek častým nevoľnostiam sa tvoje bábätko zrejme vyvíja úplne normálne a nič mu nechýba. Poznám ženy, ktoré „prevracali“ celé tehotenstvo a tešia sa zo zdravých detí.

Musím všetko riešiť s lekárom?

Každý správny gynekológ/gynekologička si uvedomuje svoju zodpovednosť za stav pacientky a jej nenarodeného dieťatka. Už pri potvrdení tehotenstva môžeš vytasiť otázky ohľadom pokračovania v zabehnutých fyzických aktivitách. A samozrejme, pokiaľ existuje čo i len malé riziko potratu, krvácania alebo iných komplikácií a lekár ti prikáže pokoj na lôžku, tak… poslúchni ho. Na fitnes výkony bude dosť času aj po pôrode.

P.S.: V prípade otázok a pochybností vždy kontaktuj svojho lekára. On najlepšie pozná tvoj stav a odporučí ti to, čo je pre teba najlepšie!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ženský kútik