Sledujte nás

F1

O titule pre Hamiltona nepochybuje nikto

Poslednú bitku a aj celú vojnu edície 2014 majstrovstiev sveta formuly 1 vyhral Lewis Hamilton. Patrí sa povedať, že osud bol tento raz spravodlivý.

Štart do najdôležitejšej veľkej ceny svojej kariéry Nicovi Rosbergovi vôbec nevyšiel. Pretočil kolesá a v prvej zákrute sa už len pozeral na zadné krídlo svojho tímového kolegu. Ten naopak predviedol podľa vlastných slov najlepší štart v kariére. Napriek tomu mal Nemec stále príležitosť dostať Hamiltona pod tlak a dúfať, že ten spraví chybu, po ktorej by mohol skončiť na horšom, ako druhom mieste. Angličan však nič také nepripustil. Nemca si umnou jazdou držal od tela a pritom dobre vedel, že aj keby o prvé miesto prišiel, stále sa môže pohodlne stať majstrom sveta. Divácky už aj tak málo atraktívne preteky nakoniec stratili náboj v 24. kole práve vo chvíli, keď sa Nemec chystal zaútočiť na prvú priečku cez zastávky v boxoch. Rosbergovi vypovedal službu jeden zo systémov rekuperácie energie a začal strácať v každom kole tri až štyri sekundy oproti špičke. V tej chvíli bolo jasné, že o titul môže Hamiltona pripraviť len porucha jeho Strieborného šípu. Po zastávke v boxoch na konci 34. kola, pri ktorej opúšťal trať na piatom mieste, ktoré mu zaručovalo ešte teoretickú nádej na titul, sa prepadol až na deviate miesto, ktoré neriešilo nič ani v prípade Hamiltonovho vypadnutia. Jeho pád sa nakoniec zastavil na štrnástej priečke a nechýbalo veľa a nový majster sveta mohol svojho jediného súpera v boji o titul predbehnúť o kolo.

Trochu krutý záver pre Rosberga, ktorý stále dúfal, že pani Šťastena sa nakoniec prikloní na jeho stranu. A to napriek tomu, že Mercedes sa dopredu obával, že  technická porucha na jednom z jeho monopostov rozhodne boj o titul. Svoju porážku však Nemec prijal so vztýčenou hlavou. Po pretekoch bol medzi prvými gratulantmi a nakoniec športovo uznal, že Lewis Hamilton bol tento rok skutočne lepším jazdcom. V kvalifikáciách síce nad ním zvíťazil v pomere 11:7, ale za tú sa v súčasnej F1 body nerozdávajú. Horšie to s Rosbergového pohľadu bývalo v nedeľu. Ani raz svojho súpera nedokázal poraziť v priamom súboji na trati. V štatistike najrýchlejších kôl v pretekoch ešte pred letnou prestávkou viedol, po posledných pretekoch bol pomer 7:5 pre Hamiltona. Nakoniec prehral aj v tom, čo sa ráta najviac – na víťazstvá to nakoniec skončilo v pomere 11:5. Rosbergova zdanlivá dominancia v strede sezóny bola spôsobená skôr technickými problémami tímového kolegu, ktoré ale Nemec nedokázal naplno využiť. Chlieb sa nakoniec lámal na pretekoch v Japonsku a v Rusku, po ktorých bolo jasné, že Angličana na ceste za druhým titulom môže zastaviť len technika.

Zo zbytku sveta bol v závere sezóny najlepší tím Sira Franka Williamsa. Obaja jeho jazdci robili spoločnosť novému majstrovi sveta na stupni víťazov a zaslúžene si z Abú Dhabí odnášajú najväčšiu porciu bodov (nahnevaný môže byť hlavný sponzor, pretože jeho logá sa na monopostoch, ani kombinézach neobjavili, keďže v Spojených arabských emirátoch ako islamskej krajine je reklama na alkohol zakázaná) a bez väčších problémov sa mu podarilo uhájiť tretie miesto pred Ferrari. Nebyť zaváhaní na začiatku roka, mohli zabojovať aj o druhú priečku v Pohári konštruktérov. Aj tak sa ale môže tešiť na prémiu za umiestnenie, ktorá by mala byť minimálne o 30 miliónov dolárov vyššia, ako inkasoval v minulom roku. Cez zimnú prestávku ostáva už len spraviť si domáce úlohy a popracovať na rýchlosti monopostov v zákrutách. Ak sa to podarí, mohli by bielomodré monoposty v budúcej sezóne znepríjemňovať život aj Strieborným šípom.

Autor: Braňo Texo

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
1 komentár

1 komentár

  1. ondrej

    3. decembra 2014 at 8:27

    super článok, som rád že si môžem prečítať aj F1, pre mňa absolútne naj moto šport. Sledujem F1 od roku 1995 od Schumiho víťazstva. A už teraz sa tešim na novú sezónu 2015. Keep going. 🙂

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v F1