Sledujte nás

F1

Rosberg prehral ďalšiu bitku, nie však vojnu

Nico Rosberg na Hungaroringu minulý víkend síce prehral ďalšiu bitku, ale zatiaľ ešte nie celú vojnu. Sezóna je dlhá a po polčase pred letnou prestávkou sa obaja kohúti stretnú v júli na jednom smetisku po štvrtý krát.

Pohodlné double

V Mercedese by si istotne priali zažiť  viac takých víkendov, ako v Maďarsku. Všetko prebiehalo, napriek komplikáciám spôsobených počasím v sobotnej kvalifikácii tak, ako si to naplánovali. Svojich súperov nechali zakaždým za sebou a v nedeľu si relatívne pokojne, bez vzájomných kontaktov prišli pre tretie dvojité víťazstvo v tejto sezóne. Takýto výsledok sa Strieborným šípom podaril po dlhých šiestich pretekoch. Nico Rosberg sa po nie príliš vydarenom štarte v prvej zákrute trochu stiahol, pretože sa nevedel rozhodnúť, ktorú stranu si strážiť skôr. Sprava sa tlačil jeho tímový kolega a zľava Daniel Ricciardo. Nakoniec musel pustiť oboch, ale aspoň od Austrálčana si stratenú pozíciu v ďalších zákrutách vybojoval späť. Víťazstvo Hamiltona v Maďarsku síce nepatrí medzi tie, na ktoré sa bude spomínať. Majster sveta išiel len tak, ako potreboval, aby si svojho najväčšieho súpera v boji o titul držal po celý čas od tela. Na začiatku druhej polovice sezóny tak Rosberg prišiel nielen o víťazstvo, ale aj o priebežné vedenie v šampionáte. Stratil svoj náskok, ktorý po prvej štvrtine presiahol štyri desiatky bodov. Podobne silnú druhú štvrtinu ale predviedol aj jeho tímový kolega a tak sa šance oboch vyrovnali. Dokonca aj na víťazstvá je to teraz 5:5. Preteky v Maďarsku ale ukázali, že súboj Nica Rosberga a Lewisa Hamiltona bude v druhej polovici sezóny tak trochu viac o psychike.

Zámer, alebo nie?

V Maďarsku Lewis Hamilton plánoval získať ďalšie pohodlné víťazstvo, veď Rosbergovi sa tu nikdy nepodarilo skončiť na stupňoch víťazov. Situácia sa mu však skomplikovala po sobotnej kvalifikácii. Na Hungaroringu totiž jeho tímový kolega získal prvé miesto na štarte za dosť kontroverznej situácie pri dvojitých žltých vlajkách, keď sú jazdci nútení v danom úseku spomaliť. Svoju výhodu však nedokázal v nedeľu zužitkovať a Hamilton sa hneď na štarte dostal pred neho. Maďarská trať je za ideálnych poveternostných podmienok, aké vládli v okolí Budapešti v nedeľu, známa tým, že ak jazdec pred vami nespraví chybu, len veľmi ťažko sa pred neho dostanete. A to dokonca ani so systémom DRS. Rosberg si to veľmi dobre uvedomoval a tak sme z jeho strany nevideli ani jeden náznak súboja o víťazstvo. Trpezlivo síce čakal na Hamiltonovu chybu, ale tá neprišla. O jediné vzrušenie z pohľadu Mercedesu sa postaral akurát vedúci jazdec, keď pred druhými zastávkami v boxoch začal jazdiť pomalšie kolá. Zozadu sa nebezpečne rýchlo začali blížiť Ricciardo s Vettelom a tímoví stratégovia boli zrazu ako na ihlách. Ak by sa totiž na trati objavilo bezpečnostné vozidlo, bolo by dvojité víťazstvo Mercedesu v ohrození. Ferrari by sa v tom prípade dokonca mohlo dostať až na čelo pretekov. A tak bol majster sveta požiadaný, aby zrýchlil tempo. To sa aj stalo a behom šiestich kôl bolo nebezpečenstvo zažehnané. Lewis Hamilton podľa vlastných slov len šetril monopost v horúcom maďarskom počasí. Hneď sa však objavili špekulácie, že Angličan tak spravil zámerne, aby Red Bull a Ferrari vyvinuli tlak na jeho tímového kolegu a prinútili ho tak k chybe.

To však ešte nebol koniec predstavenia. Zdalo by sa, že po prvom mieste v cieli, bude Lewis Hamilton spokojný a všetko hodí za hlavu. Hneď na tlačovej konferencii po pretekoch sa však pustil do Nica Rosberga a pripomenul mu, že svoje prvé miesto na štarte získal pod žltými vlajkami. Aj takto sa snaží brnkať na nervy svojmu tímovému kolegovi. Ten bude musieť teraz ukázať, že nie je len jazdcom do pekného počasia, ktorý vyhráva len vtedy, keď jeho súperi majú problémy. Hlavne v posledných dvoch pretekoch pôsobil Nemec dosť odovzdane svojmu osudu. Ďalšie pokračovanie ich súboja je na programe už tento víkend. Presúvame sa na domáce ihrisko korunného princa. Víťazstvo spred dvoch rokov tu obhajuje práve Nico Rosberg. Jeho tímový kolega má z Hockenheimringu tiež víťazný pohár, ale na jeho podstavci svieti rok 2008. Nemec však potrebuje doma zastaviť nástup Lewisa Hamiltona, ktorý vyhral päť z posledných šiestich pretekov. Do jazdenia v piatu júlovú nedeľu, priatelia!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v F1