Sledujte nás

F1

Hamiltonov boj na dvoch frontoch

V súboji o titul zasiahla Lewisa Hamiltona v Japonsku ďalšia rana po nepodarenom štarte. Na okruhu, kde sa mu v posledných dvoch rokoch podarilo v priamom súboji zakaždým zdolať svojho tímového kolegu, možno dúfal, že sa mu konečne podarí zvrátiť nepriaznivý bodový stav. A to napriek tomu, že Suzuka nie je jeho obľúbeným okruhom. Z krajiny vychádzajúceho slnka však rozhodne neodchádzal ako víťaz.

Boj o titul

Vo voľných tréningoch sa opäť trápil s nastavením svojho monopostu. Ale jeho mechanici ho pred sobotnou kvalifikáciou radikálne upravili. Svojmu tímovému kolegovi sa síce priblížil, ale na prvé miesto na štarte mu aj tak chýbalo ničotných trinásť tisícin sekundy. To však na Suzuke zase nie je žiadna tragédia. Napokon, Nico Rosberg tu stál na Pole Position aj v predchádzajúcich dvoch rokoch. O všetkom mal rozhodnúť štart. A ten sa majstrovi sveta vôbec nepodaril. Či už ho spôsobili opäť problémy so spojkou, následkom čoho sa mu v rozhodujúcej chvíli pretočili kolesá, alebo bola na vine mokrá trať mimo jazdeckú stopu, sa pravdepodobne dozvieme najskôr po sezóne. Faktom je, že Lewis Hamilton už piatykrát v tomto roku stratil v prvej zákrute po štarte päť a viac miest. Majster sveta nateraz zobral všetku vinu na seba. A hoci sa až do konca pretekov nevzdával a v niektorých fázach jazdil rýchlejšie ako Rosberg (ktorý si však mohol dovoliť šetriť svoj monopost), nakoniec stratil ďalších desať bodov. Slabou útechou mu mohlo byť, že sa stal len tretím jazdcom, ktorý dokončil preteky na pódiu aspoň 100 krát.

Angličan v Suzuke vôbec nebol vo svojej koži, čo mnohí pripisujú tlaku v súboji o titul, ktorý sa mu nedarí zvládnuť. Len jeden krát za deväť sezón v F1 sa mu stalo, že jeho tímový kolega nazbieral do konca sezóny viac bodov. V roku 2011 však nešlo o titul a tak si to možno tak nepripúšťal. Teraz už rozhodnutie v súboji o titul nemá vo vlastných rukách a stačiť mu nemusí ani keď vyhrá všetky zostávajúce veľké ceny. Navyše sám si veľmi dobre uvedomuje, že Nico Rosberg robí v tejto sezóne len minimum chýb a titul mu pomaly uteká pomedzi prsty. Zo 125 bodov, o ktoré sa bojovalo po letnej prestávke, získal len polovicu – presne 63. Naproti nemu Nico Rosberg ich stratil len desať – ten svoje konto rozšíril o 115 bodov.

F1 tabuľka - BROsport.sk

Boj so siedmou veľmocou

Na Hamiltonovu smolu, čím viac víťazstiev získava Nico Rosberg na okruhoch, tým väčšia pozornosť sa sústreďuje na to, čo robí majster sveta mimo nich. Lewis Hamilton bol po príjazde do cieľa dosť bez nálady a svoju frustráciu z nepodareného útoku na stále ešte teenagera Maxa Verstappena si ventiloval na sociálnych sieťach. A aj keď svoj príspevok neskôr stiahol a nahradil ho iným, o niečo miernejším, dostal sa už do sveta. Majster sveta tým vlastne len zaklincoval svoj nepodarený víkend. Všetko to začalo Snapchatgate na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej sa venoval viac svojmu telefónu, ako novinárom. Tí si ho za to samozrejme podali, čo si zase Angličan nestrčil za klobúk a obratom niektorým z nich zablokoval sledovanie svojho twittrovho účtu. Aby toho nebolo málo, tak na sobotnej tlačovke len sucho oznámil, že ho novinári nechápu a na žiadne otázky odpovedať nebude. Sociálne siete získavajú síce čoraz viac na sile, ale ľudia ešte stále čítajú aj články a komentáre v novinách, či na internete a tak má hlas novinárov stále istú váhu. V tejto chvíli tak prehráva na oboch frontoch.

Objavili sa špekulácie, že Lewis Hamilton súboj o titul po psychickej stránke nezvláda a svoj hnev si preto ventiluje na novinároch. Ako neskôr priznal, jeho twittrový účet aj spravuje spoločnosť XIX Entartainment Simona Fullera, s ktorou má uzatvorenú zmluvu. Vždy sa to však deje s jeho vedomím. Je to súčasť jeho starostlivo budovaného imidžu nie len vo svete športu, ale aj zábavy. Aj vďaka tomu je Angličan dobre známy aj medzi fanúšikmi, ktorých F1 až tak veľmi nezaujíma. Každá strana má však dve mince a nutnosť venovať sa mediálnym povinnostiam odvádza jeho pozornosť a hlavne psychické sily od súboja o titul.

Pred nami sú tento mesiac ešte dva víkendy s formulou 1. Na konci toho druhého môže byť teoreticky rozhodnuté aj o majstrovi sveta medzi jazdcami. Či sa tak stane, alebo sa rozhodne až v novembri, na to si budeme musieť ešte počkať. Do jazdenia v predposlednú októbrovú nedeľu, priatelia!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v F1