Sledujte nás

F1

Nico Rosberg: Teraz alebo nikdy?

Veľká cena v americkom Austine ešte o tohtoročnom titule majstra sveta rozhodnúť nemohla. V Mexiku o týždeň neskôr mal však už Nico Rosberg svoj prvý mečbol, ktorý ale zostal nevyužitý. Jeho tímový kolega totiž nemieni predať svoju kožu lacno. Lewis Hamilton robí čo môže, aby Nemcovi čo najviac sťažil cestu za prvým titulom.

Šťastie, alebo zámer?

Nico Rosberg už s vidinou titulu začal jazdiť viac na istotu. Na jeho smolu sa to snaží využiť Red Bull. Na štarte v Austine Nemec radšej vyšiel na vonkajšiu časť prvej ľavotočivej zákruty, aby neprišiel do kontaktu s inými autami. Presne dovnútra ale strčil nos svojho monopostu Daniel Ricciardo a Mercedes s číslom 6 prišiel o jednu pozíciu. Agresívna taktika Červených býkov vtedy vychádzala. A keď bol Ricciardo po svojej zastávke rýchly aj na žltých mäkkých pneumatikách, všetko smerovalo k priamemu súboju v závere pretekov. Nemec predviedol skôr profesorský výkon, keď si dokázal od tela udržať Maxa Verstappena a tak ako po celý víkend, ani v nedeľu zbytočne neriskoval. Kožu mu nakoniec zachránil výjazd virtuálneho bezpečnostného vozidla v 30. kole, ktorý v Mercedese šikovne využili na prezutie oboch svojich monopostov o kolo neskôr, čím oproti ostatným ušetrili čas a Rosberg sa dostal bez boja na druhé miesto. Lewis Hamilton bol počas celého tohto víkendu o dve desatiny sekundy rýchlejší ako Nico Rosberg a o jeho víťazstve sa nedalo ani na chvíľu pochybovať. V závere sa síce obával o svoje auto, ale tento krát sa mu smola vyhla.

Méty šampióna

Lewis Hamilton musel na svoje päťdesiate víťazstvo čakať od konca júla. V súboji o titul mu už ale ani to stačiť nemusí. Ako sme tu už niekoľkokrát písali, hrá sa hlavne o body. Ďalšie prvé miesto pridal aj o týždeň neskôr v Mexiku. Až na prebrzdenie v prvej zákrute bol Lewis Hamilton tento rok na Okruhu bratov Rodriguezovcov pre ostatných jazdcov neprekonateľný. A v zbytku pretekov bol pre divákov pri televíznych obrazovkách neviditeľný. Nikým neohrozovaný, bez záujmu kamier si pohodlne prišiel pre ôsme víťazstvo v sezóne. Majster sveta vyhral na 23. okruhu v F1, čím vyrovnal rekord Michaela Schumachera. Prekonať ho bude môcť už tento víkend v Brazílii, kde zatiaľ skončil najlepšie druhý. V absolútnych číslach však na sedemnásobného šampióna stráca rovnú štyridsiatku prvenstiev. Ak aj nezíska titul, tešiť ho môže aspoň to, že už teraz je druhým najúspešnejším jazdcom, čo sa týka počtu víťazstiev. Zatiaľ sa o túto pozíciu delí s Alainom Prostom, ale všetci vedia, že je len otázkou času, kedy ho nechá za sebou. Jedinému francúzskemu majstrovi sveta navyše už v Austine zobral rekord v počte vyhratých kvalifikácii na rôznych okruhoch v F1, ktorých má rovnako ako víťazstiev 23. Či však jeho víťazná šnúra neprišla až príliš neskoro, uvidíme až po skončení tohtoročnej sezóny.

Vyplatí sa stávka na istotu?

Dve z troch druhých miest potrebných na zisk titulu majstra sveta má už Nico Rosberg vo vrecku. Jeho výkon v Mexiku však vyznel ešte o niečo rozpačitejšie, ako týždeň predtým v Austine. Už tam mal na mále, takže jazdiť defenzívne by sa mu nemuselo vyplatiť a veľmi ľahko by sa mohol dostať pod tlak. Vlaňajší víťaz z Mexika získal tento rok prvú radu na štarte až v poslednej možnej chvíli. Aj keď na druhú stranu treba pripomenúť, že Nemec ťahá už trinásťmesačnú sériu, keď v sobotnej kvalifikácii nikdy neskončil horšie ako na druhom mieste. Ako ukázal priebeh pretekov, dostať sa na druhé miesto by v Mexiku nemuselo byť až také ľahké, ako na iných okruhoch. Navyše, pretláčačka s Maxom Verstappenom v prvej zákrute v Mexiku sa veľmi ľahko mohla stať konečnou pre lídra šampionátu a boj o titul by zrazu dostal opačný náboj. Ďalšiu horúcu chvíľku určite zažil v 49. kole, keď sa mladý Holanďan okolo neho kĺzal v nekontrolovanom šmyku. Na šťastie pre Nemca si teenager touto svojou akciou definitívne odrovnal pneumatiky a tak Nico Rosberg poslednú tretinu pretekov prežil relatívne v pokoji.

Lewis Hamilton sa teraz potrebuje udržať na víťaznej vlne. Pretože ak v Brazílii vyhrá Nico Rosberg, je po všetkom. Na druhej strane, Nemec sa príliš  spoliehať na to, že na Interlagose Lewis Hamilton ešte nikdy nevyhral, príliš nemôže. A jazda na istotu s nevyspytateľným Maxom Verstappenom za chrbátom, by mu mohla v posledných dvoch veľkých cenách v súboji o titul zlomiť väz. Meteorológovia navyše predpovedajú na nedeľu v São Paulo dážď, ktorý sa tu vždy vie postarať o zaujímavé výsledky. Do jazdenia v druhú novembrovú nedeľu, priatelia!

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v F1