Sledujte nás

Ostatné športy

VIDEO: Kipchoge svojím výkonom prepísal históriu športu

Eliud Kipchoge ako prvý človek v histórii pokoril na maratónskej trati s dĺžkou 42,195 km čas dvoch hodín.

Čo sa pred pár rokmi mohlo zdať ako nemožné, je dnes realitou. Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge ako prvý človek v histórii pokoril na maratónskej trati s dĺžkou 42,195 km čas dvoch hodín.

V rámci podujatia s názvom „INEOS 1:59 Challenge“ vo Viedni dosiahol výsledný čas 1:59:40 h. Išlo teda o podujatie špeciálne pripravené pre Kipchogeho a jeho historický výkon a nebežalo sa podľa pravidiel Svetovej atletiky. Práve kvôli tomu sa tento čas nezapíše do dejín ako oficiálny svetový rekord. Ten ostáva na hranici 2:01:39 h, pričom tento čas zabehol rovnako Eliud, a to minulý rok na podujatí v Berlíne.

Ukázal som, že ľudské telo nemá limity. Musím však povedať, že takýto čas sme dosiahli najmä vďaka spoločnej práci.

ELIUD KIPCHOGE

Ak si myslíte, že to Kipchoge zvládol sám, ste na omyle. Na trati mu pomáhalo až 41 vodičov, ktorí sa pri ňom pravidelne striedali a držali požadované tempo. To bolo stanovené na hranicu 2:50 min/km. Keňan mal počas väčšiny trate na dvojhodinovú hranicu k dobru asi desať sekúnd, v záverečných metroch však ešte dokázal zrýchliť a dve hodiny pokoril až o dvadsať sekúnd.

Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge v cieli s výsledným časom

To, čo sa Kipchogemu nepodarilo pred viac ako dvoma rokmi na okruhu v talianskej Monze (2:00:25 h) je dnes realitou. Keňan ako prvý človek v histórii zabehol maratónsku trať za menej ako dve hodiny a o tomto výkone sa bude rozprávať ešte skutočne dlho. Je to výkon, na ktorý sa nezabudne.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy