Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľká raňajková vojna, časť siedma

Naša raňajková fejtónová séria spoznala svoju finálnu časť.

Veľká raňajková vojna, časť siedma

Rozhodla som sa, že moju sériu o vojne ideálnych raňajok zakončím teóriou, ktorá ma pobavila zo všetkých najviac…

Časť siedma a posledná: dobré ráno, volám sa produkt…

„Bojujete s prebytočnými kilami? Hľadáte ideálny stravovací plán? Pridajte sa do nášho boja za lepšie raňajky! Nechajte nám telefónne číslo a my vás budeme kontaktovať kvôli bezplatnej konzultácii…“

Klik, poslané. Informácií nikdy nie je dosť, povedala som si. A potom mi zazvonil telefón. Chlapík na druhej strane linky, hovoriaci s príšerným „bratislavským“ akcentom mi začal vysvetľovať, že pracuje pre firmu (meno som zabudla), ktorí vyrábajú „najzdravšie raňajky“. Po chvíli som pochopila, že hovorí o nejakom prášku, ktorý si doma šupnete do vody a vypijete. Trojdecový raňajkový koktejl, vyrobený z najkvalitnejších surovín, s dokonale vyváženým pomerom bielkovín, tukov a sacharidov, ešte som si aj mohla vybrať príchuť.

„…a jedna porcia vás vyjde iba na 3 eurá, to je ako keby ste šli niekde na raňajkové menu…“

Ostala som v pomykove. Nechápte ma zle, nie som až taký škrob, ale písal sa rok 2011, bola som tesne po škole, bývala som v podnájme a „dokonalé“ raňajky za 90 euro mesačne som si naozaj nemohla dovoliť. V živote som nebola na raňajkové menu. Tá cifra bola pre mňa príliš vysoká. Zdvorilo som sa gentlemanovi poďakovala za jeho čas a zložila som. A na niekoľko rokov som práškové raňajky pustila z hlavy.

V poslednej dobe sa čoraz častejšie objavujú kadejaké „koktejlové“ trendy. Alebo rovno balené výživné dobroty. Dvoj a trojdecové plastové kelímočky s celou plejádou príchutí. Pred dvomi rokmi mi zubár ťahal osmičku a podarilo sa mu poraniť mi nervy. Ochrnula mi ľavá polovica sánky a niekoľko dní som nemohla jesť. Prežila som práve na nutridrinkoch – balenej špeciálnej výžive. Poviem vám, že pre ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu prijímať tuhú stravu, sú balené koktejly dar z nebies. Ale… sú vhodné aj pre bežných smrteľníkov?

Tu je treba podotknúť, že je veľký rozdiel medzi špeciálnou stravou na predpis (nutridrink pre ťažko chorých) a komerčne ponúkanými „dobrými raňajkami“. A nehovorím len o cene: hlavný rozdiel je v zložení. Špeciálna výživa má „priemerné“ zloženie. Propagované „produkty“ sú spravidla v súlade s posolstvom ich stvoriteľa – a je ich naozaj dosť. V princípe nemôžem povedať, že by to bol a priori zlý nápad. Prúser je v tom vybrať si produkt, ktorý je naozaj kvalitný. A ešte sa musíte zásobiť finančnou hotovosťou, balené maškrty nie sú lacné.

Myslím si, že začať deň „produktom“ nemusí byť zlý nápad, pokiaľ máte naponáhlo, plné vrecká a istotu, že ste si kúpili kvalitu. No pokiaľ ide o mňa, som zástancom zásady, ktorú kedysi povedala moja obľúbená Zuzka Light: „ak chcete mať istotu, že ste si kúpili správne potraviny, kúpte si to, čo by váš pradedo považoval za jedlo: čerstvú zeleninu, ovocie či mäso…“ Určite nie balený prášok. Ale, ako sa hovorí, proti gustu…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny